У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Інститут менеджменту та економіки

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………..6

Розділ 1 Теоретичні аспекти формування портфеля стратегій на

підприємстві………………………………………….…………….…8

Поняття портфеля підприємства та методика його аналізу…8

Основні інструменти, які використовуються при аналізі портфеля підприємства………………………………………..11

Види основних портфельних стратегій………………………21

Розділ 2 Аналіз стратегій для портфеля підприємства ПП «Івано-

Франківські ковбаски»……………………………………………….24

2.1. Загальна характеристика підприємства ПП «Івано-

Франківські ковбаски»………………………………………...24

2.2. Аналіз основних техніко-економічних показників

підприємства …………………………………………………..26

Портфельний аналіз підприємства……………………………27

Розділ 3 Обгрунтування вибору стратегії для портфелю підприємства

«Івано-Франківські ковбаски»……………………………………….32

3.1. Вибір стратегії підприємства на основі проведення

портфельного аналізу…………………………………………..32

3.2. План та структура, для досягнення стратегії зростання на

підприємстві «Івано-Франківські ковбаски»……………..…..33

Висновки………………………………………………………………………35

Список використаної літератури…………………………………………….37

Додатки:

А - Матриця зростання/частка ринку ;

Б - GЕ бізнес-екран ;

В - Види стратегій за матрицею GЕ;

Г - Фінансовий звіт суб»єкта малого підприємництва 2006-2008 рр.;

Д - Звіт про основні показники діяльності підприємства 2006-2008рр………………………………………………………………………...38

ВСТУП

Слово «стратегія» походить від грецького strategia , тобто за походженням це військовий термін. Там він означає військове мистецтво, що вивчає закономірності та характер війни, теоретичні основи планування, підготовки і проведення крупних військових операцій із заздалегідь сформульованими стратегічними завданнями.

У перше термін «стратегія» запозичив у військових і використав у економіці для визначення одного із видів керівництва будь-яким комерційним підприємством А.Чендлер-молодший у 1962 році. Власне з того часу розпочався етап стратегічного планування на підприємствах в умовах ринкової економіки.

Термін «стратегія» використовується нині в багатьох сферах суспільного життя. Щодо терміну «стратегія підприємства (фірми)», то тут існує чимало визначень.

Її розуміють як: систему організаційно-економічних заходів для досягнення довгострокових цілей підприємства; обґрунтування перспективних орієнтирів діяльності підприємства на основі оцінювання його потенційних можливостей і прогнозування розвитку зовнішнього середовища; генеральний напрямок розвитку підприємства, який забезпечує узгодження його цілей і можливостей та інтересів усіх суб'єктів; ефективну ділову концепцію досягнення конкурентних переваг підприємством; сукупність перспективних орієнтирів для роботи підприємства; план дій, що визначає пріоритети розв'язання проблем і ресурси для досягнення основної мети.

Ансофф під стратегією розумів один із декількох наборів правил прийняття рішень стосовно поведінки фірми в умовах неповноти інформації про майбутній розвиток підприємства.

На нашу думку, лише в комплексі всі визначення найбільш повно відображають суть поняття «стратегія підприємства». Глибинну суть цього поняття можна зрозуміти, відповівши принаймні на чотири питання:

1. У якому фінансово-економічному стані і середовищі перебуває підприємство нині?

2. Який стан підприємства очікують у перспективі: бажаний чи реально можливий?

3. Які альтернативні напрямки розвитку підприємства можливі (з урахуванням його сильних і слабких сторін, загроз і можливостей середовища)?

4. Якими методами і засобами можна реалізувати вибрану стратегію?

Урахування цього дозволяє краще зрозуміти суть стратегії підприємства.

 

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ПОРТФЕЛЯ СТРАТЕГІЙ НА ПІДПРИЄМСТВІ

1.1 Поняття портфеля підприємства та методика його аналізу

Аналіз портфеля бізнесів є одним із найважливіших ін-струментів стратегічного управління. Він розкриває взаємо-залежність окремих частин бізнесу і дає уявлення про те, що портфель, як ціле, істотно відрізняється від простої суми його частин і набагато важливіший для фірми, ніж стан її окремих частин. За допомогою аналізу портфеля бізнесів можуть бути збалансовані такі найважливіші фактори бізнесу, як ризик, надходження грошей, відновлення і відмирання окремих ви-дів діяльності організації.

Можна з повною впевненістю заявити, що аналіз портфеля бізнесів є основою стратегічного планування. У той же час необхідно пам'ятати, що аналіз портфеля бізнесів - це тільки один з інструментів стратегічного управління і він ніяк не за-міняє ні стратегічного планування як складової стратегічного управління, ні, звичайно ж, стратегічного управління в цілому. Даний висновок має важливе методологічне значення, тому що досить часто істотно перебільшується роль процесу аналізу портфеля бізнесів.

При здійсненні аналізу портфеля бізнесів застосовують поняття «стратегічна зона господарювання» (СЗГ) та «страте-гічна одиниця бізнесу» (СОБ).

СЗГ або СОБ були введені в практику бізнесу як новий спо-сіб сегментування ділового середовища організації. Цей термін вперше застосований фірмою «General Electric». Під СЗГ розуміють певний сегмент середовища організації, на якому фірма здійснює свою діяльність (або хоче здійснювати) і яка є об 'єктом аналізу з точки зору виявлення окремих тенденцій, загроз, можливостей для подальшого здійснення діяльності фірмою.

Стратегічну зону господарювання визначають такі факто-ри:

1. Майбутні потреби ринку.

2. Технологія, за допомогою якої буде задовольнятися по-треба.

3. Споживачі, потреби яких будуть задовольнятись.

4. Географічний регіон.

Стратегічна одиниця бізнесу (СОБ) - це внутріфірмовий підрозділ, організаційна одиниця, яка відповідає за розробку стратегічних позицій фірми в одній або кількох зонах госпо-дарювання. На СОБ покладається відповідальність за вибір ви-дів діяльності, розробку конкурентоздатної продукції та збу-тових стратегій. СОБ - це «фірма у фірмі», що самостійно пла-нує свою роботу, має власну стратегію, визначений сегмент рин-ку, поле конкурентів, а також власного керівника, що відпові-дає за результат діяльності.

Портфельний аналіз ставить за мету дати оцінку товарно-ринкових можливостей організації, взаємозв'язку між окреми-ми видами її діяльності. Результат портфельного аналізу дає відповідь на запитання, якими видами організації слід займа-тися, якою має бути структура цих видів діяльності. Визначив-ши сфери діяльності, організація вирішує, як діяти у вибраній СЗГ, щоб шлях досягнення мети в умовах конкуренції був оп-тимальний. Однак у відповідь на це питання дає вже не порт-фельний, а конкурентний аналіз у кожній СОБ.

Найпопулярніші методики аналізу господарського портфе-ля організації зводяться до побудови двовимірних матриць, одна з її осей - оцінка перспектив розвитку ринку, а інша - оцінка конкурентоспроможності відповідних СОБ. Незалежно від то-го, яку з методик застосовують, портфельний аналіз проводиться за однією схемою: СОБ оцінюють з позицій відносної кон-курентоспроможності (порівняно з основними конкурентами) і перспективи розвитку (зростання) відповідних СЗГ.

Виділяють


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9