У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

Розвиток українських підприємств відбувається у складних умовах формування ринкового середовища та нестабільної економіки. Істотний негативний вплив на функціонування підприємств усіх галузей здійснює внутрішня та зовнішня політична ситуація, неможливість через фінансові проблеми застосовувати новітню техніку та технології, а також значна міжнародна конкуренція. Вижити та успішно розвиватися у таких умовах можуть лише ті організації та підприємства, що змогли розробити ефективну стратегію та цілеспрямовано просуваються у напрямку досягнення поставленої мети. Незважаючи на різноманітність визначень і трактувань стратегії, мета її полягає в тому, щоб досягти довгострокових конкурентних переваг, які забезпечували б корпорації високу прибутковість. Добре продумане стратегічне бачення готує підприємство до майбутнього, дає змогу правильно вибрати довгострокові напрями розвитку та визначає наміри вищого керівництва стати на конкретні ділові позиції.

Для розробки та здійснення стратегії велике значення має аналіз ринкових чинників, які через свою постійну й високу мінливість можуть безпосередньо вплинути на успіх або крах підприємства. Мова йде про мікроекономічний аналіз попиту, пропозиції та рівня конкуренції.
Оскільки кожне підприємство унікальне за своїм існуванням, процес розробки та реалізації стратегії для кожного з них індивідуальний і залежить не лише від зовнішнього та внутрішнього середовища, а й від їхньої взаємодії.

Кожен керівник повинен поставити перед собою конкретну мету. Кожний підрозділ підприємства мусить мати окремі завдання для досягнення загальної мети підприємства. Стратегічна мета спрямована на зміцнення конкурентних позицій підприємства на ринку. Тобто вона стосуються конкурентоспроможності та спрямована на забезпечення більш високих темпів зростання, збільшення частки ринку, на покращення якості продукції та послуг порівняно з конкурентами, на досягнення найнижчого рівня витрат, на підвищення віддачі від інвестицій тощо.

Для того щоб правильно визначити стратегію, необхідно ретельно вивчити внутрішній стан підприємства та зовнішні фактори впливу. Лише чітко уявляючи становище свого підприємства на ринку, враховуючи особливості ринку, генеральний менеджмент може краще визначити стратегію, котра сприятиме досягненню поставленої мети і фінансових результатів. Неправильне оцінювання ситуації підвищує ризик неправильної розробки стратегії.

Стратегія підприємства складається, по перше, з добре продуманих цілеспрямованих дій, по-друге, з реакції на непередбачений розвиток подій. Стратегію краще всього розглядати як комбінацію із запланованих дій і швидких рішень щодо адаптації до нових умов ринку. Завдання складання стратегії включає розробку плану дій та адаптування їх до змінюваної ситуації.

Метою даної магістерської роботи є реалізація стратегії розвитку підприємства. Досягнення поставленої мети забезпечується рішенням наступних завдань:

- провести зовнішній і внутрішній аналіз середовища як підприємства так і його конкурентів;

- визначити прийнятну стратегію формування конкурентних переваг і розробити стратегію забезпечення конкурентоспроможності;

- застосувати вивчені методи і прийоми в реалізації стратегії розвитку ДП «Івано-Франківський ліспромкомбінат» в умовах конкурентного середовища.

При написанні роботи використовувалися публікації вітчизняних авторів, присвячені дисциплінам «Економічна діагностика», «Стратегічний аналіз», «Стратегічне управління», «Стратегічний менеджмент». Об’єктам дослідження є конкурентні позиції державного підприємства «Івано-Франківський ліспромкомбінат» по відношенню до інших підприємств деревообробної галузі, зокрема до державного підприємства «Вигодський лісгосп» а також до товариства з обмеженою відповідальністю «Уніплит». Періодом дослідження виступають 2006 - 2008 роки. Структура магістерської роботи складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку літератури та додатків. У вступі розкривається актуальність обраної теми, мета та структура роботи, подається значення та вплив діяльності конкурентів на загальний стан підприємства. У першому розділі обґрунтовуються теоретичні засади формування стратегії розвитку підприємства в умовах конкуренції. Також освітлюється методика вибору стратегії підприємства, подається ряд чинників, які впливають впливають на конкурентоспроможність підприємства.У другому розділі вже безпосередньо проводиться формування стратегії ДП «Івано-Франківський ліспромкомбінат» в конкурентному середовищі.

Для оцінки стану досліджуваних підприємств проводиться динаміка основних техніко – економічних показників діяльності підприємств, проводиться аналіз впливу факторів зовнішнього середовища на діяльність підприємств деревообробної галузі, визначення слабких і сильних сторін підприємства по відношенню до конкурента. Проводиться розробка стратегії забезпечення конкурентоспроможності підприємства.

В третьому розділі освітлюються шляхи реалізації стратегії розвитку підприємства в конкурентному середовищі. Для покращення конкурентних позицій пропонується впровадити інновації а також розширити асортиментний ряд продукції, введенням нового товару, що в свою чергу дозволить скоротити витрати і збільшить прибуток підприємства. Також планується підвищити продуктивність праці за допомогою мотивації працівників. Ці заходи допоможуть збільшити конкурентоспроможність підприємства, а також збільшити вплив підприємства на загальний розвиток деревообробної галузі Івано-франківської області.

У висновках подається узагальнююча оцінка ефективності впровадження заходів для покращення розвитку підприємства в конкурентному середовищі, проводиться характеристика динаміки техніко-економічних показників в прогнозованому періоді.

Список літератури містить перелік використаних нормативно – правових актів, посібників як вітчизняних та і іноземних авторів, сучасної періодичної літератури, наукових статей.

У додатках знаходиться звітність трьох представлених підприємств деревообробної галузі за період 2006 – 2008 роки. А також представлений перелік найпоширеніших конкурентних стратегій підприємства, етапи і процедури процесу управління конкурентоспроможністю підприємства.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМТСВА В УМОВАХ КОНКУРЕНЦІЇ

1.1 Сутність стратегічного розвитку підприємства

Розвиток українських підприємств відбувається у складних умовах формування ринкового середовища та нестабільної економіки. Істотний негативний вплив на функціонування підприємств усіх галузей здійснює внутрішня та зовнішня політична ситуація, неможливість через фінансові проблеми застосовувати новітню техніку та технології, а також значна міжнародна конкуренція. Вижити та успішно розвиватися у таких умовах можуть лише ті організації та підприємства, що змогли розробити ефективну стратегію та цілеспрямовано просуваються у напрямку досягнення поставленої мети [ 15].

Управління підприємством неможливе без планування господарської діяльності на всіх рівнях: стратегічному, тактичному, і оперативному. Найважливішим є стратегічний рівень, на якому приймаються життєво важливі для


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25