У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Планування маркетингу

-1-

ЗМІСТ

-2-

план

Вступ

1.Теоретичні засади формування маркетингової стратегії .

1.1.Процес стратегічного маркетингового планування.

1.2.Організація розробки стратегії на підприємстві.

1.3.Стратегічне планування маркетингової діяльності.

2.Аналіз формування маркетингової стратегії фірми.

2.1.Характеристика підприємства.

2.2.Основні показники підприємства.

2.3.Аналіз теми, яку я обрала з підприємства, задля опису у питанні.

3.Рекомендації щодо покращення методики формування стратегії фірми.

Висновки.

-3-

Вступ

Оскільки маркетингове середовище постійно змінюється, підприємства повинні відповідним чином до цих змін пристосовуватися, щоб підтримувати стратегічний баланс між своїми можливостями та умовами ринку.Процес під час якого підпиємства здійснюють аналіз бізнес-середовища і своїх можливостей, ухвалюють рішення щодо напрямків маркетингової діяльності і втілюють ці рішення на практиці називають плануванням маркетингу.

Система планування маркетингу передбачає визначення цілей та завдань маркетингу, а також заходів для їх досягнення у певний період часу, виходячи із прогнозів щодо майбутніх умов виконання плану.Плацдармом для планування у межах підприємства є стратегічне планування.Процес стратегічного планування складається із розроблення місії підприємства та вибору стратегії розвитку підприємства.

Актуальність теми полягає в тому, що формування маркетингових стратегій є необхідними для економічного процвітання підприємства, і правильна розробка їх – це шлях до добробуту в нових економічних умовах. Особливо це стосується планування маркетингової стратегії підприємства, оскільки від правильності і доцільності виконання цієї роботи залежить успіх всієї маркетингової діяльності будь-якої фірми.

Кожне підприємство чи фірма повинні керуватися відповідними їм маркетинговими стратегіями на ринку, задля того , щоб бути першими серед конкурентів.Отож, в практичній ситуації даної теми видно, що формування стратегії для промислового підприємства , яке на ринку стикнулося із важкістю просування продукції індивідуального споживання під однією маркою, є досить вдалою.

Розробка маркетингової програми є особливо актуальною в наш час насамперед тому, що перехід української економіки на ринкові основи відбувся

-4-

зовсім недавно, а тому у вітчизняних підприємств спостерігається певна відсутність досвіду роботи в нових умовах, що стосується і розробки маркетингових програм.

Метою курсової роботи буде висвітлення і порядок формування маркетингової стратегії фірми; для чого вона має формуватися і яка саме із стратегій, підійде для опису даного підприємства у курсовій роботі.

Формувавши маркетингову стратегію фірми, залежно від її позиції на ринку, базують на певних конкурентних перевагах,а саме :якості товару; зниженою ціною; часткою ринку; рекламою; асортиментом; оперативністю поставок;рекламним бютжетом; банком маркетингових даних,та ін.

Під час формування маркетингової стратегії ,беруть до уваги кілька альтернативних варіантів,оцінка яких дозволить виявити оптимальний варіант.

-5-

1. Теоретичні засади формування маркетингової стратегії.

1.1. Процес стратегічного маркетингового планування.

Планування маркетингових стратегій – це процес, який передбачає аналіз маркетингового середовища і можливостей фірми, прийняття рішень щодо маркетингової діяльності та їх реалізацію.Планування маркетингу, як і планування взагалі включає 4 фази: аналіз, планування, реалізацію і контроль.

Маркетингове стратегічне планування відбувається на двох або трьох рівнях залежно від того, в одній чи кількох сферах діяльносьі присутня компанія, один чи кілька товарів виготовляє:

на корпоративному рівні,

на рівні стратегічної бізнес-одиниці СБО,

на рівні товару.

На корпоративному рівні стратегічне планування містить кілька етапів:

визначення місії компанії; стратегічний аудит; SWOT аналіз; портфельний аналіз; мета якого –планування бізнес-портфеля, тобто видів діяльності і товарів, на яких спеціалізується фірма, визначення цілей і стратегій росту компанії.

Другий рівень стратегічного маркетингового планування – стратегічна бізнес-одиниця.

Стратегічна бізнес-одиниця (СБО) це незалежна від інших зона бізнесу, яка охоплює певну сферу діяльності фірми, основними характеристиками якої є:

Певне коло споживачів і конкурентів; певний вид товарів або послуг; контроль керівництвом СБО факторів, котрі визначають успіх на ринку.

На рівні стратегічних бізнес одиниць процес стратегічного планування починається з визначення бізнес-місії для конкретного господарського підрозділу,SWOT-аналізу бізнес середовища, формування цілей і стратагій СБО-планів їх досягнення. Етапи:

формування місії фірми

-6-

визначеня цілей фірми

- маркетинговий аудит

SWOT-аналіз

Визначення маркетингових цілей

Формування маркетингової стратегії

Розробка програми маркетингу

організація і реалізація маркетингу

контроль маркетингу.

На рівні товару маркетингове планування планування передбачає встановлення цілей і стратегій щодо кожного конкрктного товару.Проте така послідовність етапів процесу планування маркетингу, від фрмулювання місії бізнесу до контролю результатів, на практиці не завжди має місце.

У диверсифікованій компанії стратегічне планування відбувається на всіх трьох рівнях, а в невеликих фірмах, сфера діяльності яких обмежується одним товарним ринком,стратагічне планування на рівні СБО і на рівні товару по суті обєднуються в один рівень.

Планування – процес визначення цілей, стратегій, а також заходів щодо їх досягнення за певний період часу виходячи з припущень про майбутні вірогідні умови виконання плану. У загальному випадку можна говорити про розробку стратегічних, як правило довгострокових, планів і тактичних, річних планів маркетингу.

Стратегічне планування є фундаментом для інших видів планування на підприємстві.Стратегічний план включає в себе декілька компонентів:місію;стратегічні цілі; SWOT-аналіз;аналіз бізнес-портфеля.

Місія визначає основну мету діяльності підприємства.Формування місії – це формулювання цілі фірми: до чого вона прагне в найбільш широкому смислі.На кожномурівні управління місію фірми потрібно перетворити в конкретні стратагічні цілі.Отже, місія фірми визначає філософію діяльності підприємства і

-7-

основний напрям її, а стратегічні цілі – конкретні маркетингові завдання, які стоять перед фірмою.

SWOT-аналіз дає можливості виявити сильні та слабкі сторони фірми,можливості та загрози.Сильні і слабкі сторони в аналізі зовсім не передбачають переліку всіх особливостей підприємства,а лише тих, які належать до ключових факторів успіху.

Після формування місії фірми і визначення стратегічних цілей керівництво підприємства повинно спланувати свій бізнес портфель- перелік видів діяльності і товарів, якими буде займатися фірма.Стратегічний елемент бізнесу – це напрям діяльності фірми, який має власні місію та цілі, функціонуваня якого можна планувати незалежно від інших напрямків.СЕБ може бути підрозділом фірми, товарною групою або торговою маркою.

Найбільш поширеними


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9