У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





5

ПЛАН

ВСТУП

1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА

1.1. Аналіз цінності сировини і матеріалів

1.2. Визначення оптимальної кількості замовлень

1.3. Вибір підприємств - постачальників сировини і матеріалів

1.4. Зберігання сировини і матеріалів, підготовка їх до руху

1.5. Економічне використання ресурсі

2. УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ФАБРИКИ ФАРФОРОВИХ ВИРОБІВ

3. ОСНОВНІ НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА

ВИСНОВОК

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

ЗМІСТ

ВСТУП 4

1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА 6

1.1. Аналіз цінності сировини і матеріалів 6

1.2. Визначення оптимальної кількості замовлень 8

1.3. Вибір підприємств - постачальників сировини і матеріалів 10

1.4. Зберігання сировини і матеріалів, підготовка їх до руху 13

1.5. Економічне використання ресурсів 17

2. УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ФАБРИКИ ФАРФОРОВИХ ВИРОБІВ 24

3. ОСНОВНІ НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА 34

ВИСНОВОК 39

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 41

ДОДАТКИ 44

ВСТУП

Актуальність теми. Розвиток вітчизняної економіки, прихід на ринок західних компаній і тенденція до створення єдиного фінансово-інформаційного простору, яка все більше посилюється, вимагають від українських компаній швидкого реагування на зміни ринкового середовища. У складному і швидко змінному діловому середовищі конкурентноздатними виявляються гнучкі і такі, що динамічно розвиваються компанії, яким вдалося скоротити витрати і підвищити ефективність бізнесу, забезпечуючи зростання вартості компанії. Досягти такого комплексного економічного ефекту можна тільки за рахунок впровадження прогресивних технологій, тому будь-яка нова технологія сьогодні пильно розглядається крізь призму її здатності ефективно вирішувати конкретні завдання бізнесу.

Один з основних викликів сучасності - обмежені і дорогі ресурси, які, до того ж, часто характеризуються значним територіальним розподілом. Сьогодні дуже важливо виявити стратегічні напрями діяльності компанії і сконцентрувати достатні ресурси на ключових аспектах бізнесу. Для цього потрібно, перш за все, мати цілісну і реальну картину діяльності всіх сфер підприємства. Основним чинником створення тривалої конкурентної переваги і зростання інвестиційної привабливості компанії стають оптимальні стратегії управління всім ресурсним потенціалом підприємства. Керівники у будь-який момент часу повинні знати, які ресурси вони мають в своєму розпорядженні, наскільки ефективно використовуються ці ресурси, який прибуток вони приносять. Важливо виявити і розвивати ключові ресурсні можливості, використання ж допоміжних або нерентабельних ресурсів потрібно раціоналізувати, наприклад, «делегувати» управління такими ресурсами діловим партнерам або орендувати їх у зовнішніх постачальників.

Але управління тільки внутрішніми ресурсами підприємства, навіть в максимальному ступені ефективне, не вирішує всіх проблем. Посилення інтеграційних процесів у діловому світі приводить до того, що компанії сьогодні залучаються до обширної екосистеми, об'єднуючої внутрішню сферу бізнесу підприємства, всіх ділових партнерів, клієнтів, а також акціонерів, потенційних інвесторів і інших зацікавлених осіб. Внаслідок цього підприємствам важливо сформувати оптимальні організаційні межі своєї бізнес-середовища і, на основі сучасних технологій управління, забезпечити рентабельне використання широкого арсеналу зовнішніх ресурсів, найважливішою з яких стає ефективна співпраця всіх учасників бізнесу.

Зростаюча конкуренція і непередбачувані зміни ринкового середовища вимушують компанії проводити ретельну оцінку ефективності свого бізнесу і шукати способи підвищення продуктивності і прибутковості, зокрема за рахунок впровадження інтегрованих в єдиний комплекс технологічних рішень.

Враховуючи зазначене, метою даної роботи є дослідження структури існуючих методів управління матеріальними ресурсами підприємства, системи і руху матеріальних ресурсів від моменту визначення необхідності забезпечення виробничого процесу сировиною і матеріалами до моменту виходу кінцевого продукту.

1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА

1.1. Аналіз цінності сировини і матеріалів

Найбільшу частку матеріальних ресурсів підприємства складають основні матеріали. До них відносяться предмети праці, що йдуть на виготовлення продукції і створюють основний її зміст.

До допоміжних відносяться матеріали, що споживаються в процесі обслуговування виробництва або додаються до основних матеріалів (змащувальні, обтиральні, пакувальні матеріали, фарбники і т. д.).

Промислові підприємства в даний час оснащені сучасною обчислювальною технікою, за допомогою якої стає можливим моделювання матеріальних потоків з урахуванням впливу різних чинників внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства, а також розробка систем управління матеріальними ресурсами [23, c. 167].

Існують основні принципи формування і функціонування системи управління матеріальними ресурсами:

1. Самостійність підприємств - постачальників і підприємств споживачів у використанні матеріальних ресурсів.

2. Саморегулювання.

3. Ресурсозберігання і протизатратність.

4. Комплексність.

5. Оперативність.

6. Сприйнятливість до науково-технічного прогресу; і ін.

Перераховані принципи повинні діяти одночасно, бо вони визначають умови рівноважного стану і ефективного функціонування системи.

Для вирішення основних проблем в рамках створення бази сировини і матеріалів існують різні методи прийняття рішення, особливо:

- ABC- аналіз (первинний аналіз);

- метод оцінки за системою балів;

- аналіз вартості сировини і матеріалів;

- математичні моделі рішень [15, c. 49].

Розглянемо детально аналіз вартості сировини і матеріалів.

Цей метод найчастіше застосовується тоді, коли потрібне зниження витрат і ціни виробів, що випускаються, з метою поліпшення результатів господарської діяльності підприємства або збільшення шансів збуту готової продукції.

В результаті аналізу вартості сировини і матеріалів може:

- відбутися скорочення витрат на сировину і матеріали;

- економитися робочий час при виготовленні виробів з цієї сировини і матеріалів;

- підвищуватися якість готової продукції, а також

- відбутися зниження витрат для реальних інвестицій.

Послідовність одного такого оцінного аналізу сировини і матеріалів, приведена нижче, є типовою для здійснення аналізу в багатьох областях підприємницької діяльності.

1. На підготовчому етапі оцінного аналізу спочатку формулюються цілі дослідження сировини і матеріалів, а також з'ясовуються організаційні підготовчі рішення.

2. Потім здійснюється збір інформації про власну продукцію, а також про аналогічні вироби, використовувані для порівняння.

3. На наступному етапі, за допомогою дослідження фактичного стану сировини і матеріалів, розкриваються слабкі місця у виробництві власної продукції.

4. Потім виявляються пропозиції по поліпшенню якості власної продукції і технологічного процесу її виробництва.

5. Після цього


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9