У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

“Розвиток підприємництва в Івано-Франківській області”

Побудова в Україні соціально орієнтованої ринкової економіки європейського типу неможлива без підвищення підприємницької активності її громадян. Особливе місце в економічній системі держави і в житті суспільства відводиться малому підприємництву. Це зумовлено тим, що мале підприємництво є одним з провідних секторів ринкової економіки і значною мірою впливає на темпи економічного розвитку, структуру та якісну характеристику внутрішнього валового продукту, структурну перебудову економіки, характеризується швидкою окупністю витрат. Мале підприємництво відіграє важливу роль у насиченні ринку споживчими товарами та послугами повсякденного попиту, реалізації інновацій, створенні додаткових робочих місць. Воно, як правило, має високу мобільність, раціональні форми управління, формує новий соціальний прошарок підприємців-власників, сприяє послабленню монополізму, розвитку конкуренції тощо .

Розвиток малого підприємництва у економіках перехідного типу постсоціалістичних країн розглядається як один з найважливіших факторів сприяння виходу з кризи, забезпечення економічного зростання та соціальної стабільності у суспільстві. Суб’єкти малого підприємництва створюються за будь-яких умов, не потребують значного фінансування та особливих зусиль з боку держави для свого розвитку, але роблять неоціненний внесок у розв’язання проблем трансформаційного, економічного та соціально-психологічного характеру.

Становлення малого підприємництва в Україні відбувається одночасно зі становленням її незалежності та формуванням ринкових основ економіки. За офіційними даними, станом на 1 січня 2003 р. в Україні було зареєстровано 253,8 тисячі малих підприємств, понад 2,4 млн фізичних осіб–підприємців та 43 тисячі селянських (фермерських) господарств. Протягом 1991–2003 років розвиток малого підприємництва характеризувався стійкою тенденцією до зростання кількості малих підприємств [6. За цей період їхня кількість зросла у 5,8 раза і за попередніми підсумками 2003 р. становила 275,0 тис. Чисельність зайнятих на малих підприємствах за цей період зросла у 3,2 раза. В середньому на 10 тис. мешканців України у 2002 р. припадало 53 малих підприємства, що на 44 одиниці або у 5,9 раза більше проти 1991 р. та на 19 одиниць або у 2,3 раза більше, ніж у 1998 р. Питома вага обсягів виробленої продукції малими підприємствами за 2002 р. становить 7,3% в загальному обсязі виробленої продукції по Україні.

Слід відзначити, що темпи розвитку малого підприємництва в Україні є недостатніми для забезпечення виконання всього комплексу притаманних йому функцій в економічній системі держави. Наприклад, темпи зростання кількості малих підприємств впродовж останніх років мали тенденцію до зниження. Негативною тенденцією є те, що при загальному збільшенні кількості малих підприємств протягом трьох останніх років спостерігається зменшення питомої ваги підприємств, які випускають продукцію та надають послуги.

Особливо важливою є роль малого підприємництва у соціально-економічному розвитку регіонів. У Концепції державної регіональної політики України широкий розвиток підприємництва віднесено до пріоритетних завдань регіональної політики, а мале підприємництво визначено як один з найвагоміших чинників забезпечення економічного зростання в регіонах, підвищення зайнятості й рівня доходів населення та наповнення місцевих бюджетів.

Регіональні аспекти розвитку малого підприємництва найбільш детально розглянуті в роботах Варналія З. С., Демченка С. М. , Кузнецової І. С., Павлюк А. П.

На сьогодні в Україні питання регіонального розвитку та регіональної політики є надзвичайно актуальними як у контексті зміцнення позитивних економічних тенденцій, так і в контексті реалізації євроінтеграційного курсу нашої держави. У зв’язку з цим вважаємо за доцільне розглянути проблеми формування та реалізації регіональної політики сприяння розвитку малого підприємництва як одного з основних ресурсів забезпечення ефективного регіонального розвитку.

Під регіональною політикою розвитку підприємництва слід розуміти, з одного боку, чітко опрацьовану в законодавчому аспекті практичну діяльність центральних органів виконавчої влади і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в усіх регіонах країни, спрямовану на створення необхідного комплексу умов розвитку підприємництва, а з іншого — соціально-економічні заходи, здійснювані на базі загальнодержавної політики, закріпленої у законодавстві самими регіонами для досягнення тих чи інших регіональних і місцевих цілей і завдань.

Одним з найважливіших завдань регіональної політики сприяння розвитку малого підприємництва є розвиток інфраструктури підтримки малого підприємництва — сукупності державних, недержавних, громадських інституцій, що надають консультативну, інформаційну, організаційну, фінансову допомогу суб’єктам малого підприємництва на етапах їхнього становлення і діяльності. На сьогодні стан та ефективність функціонування об’єктів інфраструктури підтримки малого підприємництва є одним з визначальних чинників динаміки його розвитку в регіонах і окремих населених пунктах. Усвідомлення цього факту на рівні регіональних та місцевих органів влади та активізація їхньої діяльності в цьому напрямі сприяє позитивним зрушенням в розвитку інфраструктури підтримки малого підприємництва.

Сьогодні саме з малим підприємництвом держава пов’язує надію на швидкі позитивні структурні зміни в економіці, вихід з економічної кризи та створення умов для розширення впровадження ринкових реформ.

Перспективи малого і середнього бізнесу пов’язані і з його особливою роллю як в переході до ринкової економіки, так і в її становленні.

Насамперед це полягає в тому, що самостійне господарювання суб’єктів підприємницької діяльності активно впливає на формування конкурентного середовища. Адже кожен підприємець старається зайняти свою нішу на ринку товарів чи послуг,прагне випускати потрібну і якісну продукцію, намагаючись тим самим привернути до себе споживача .Все це перетворює мале підприємництво у своєрідний соціальний двигун економічного розвитку, надає ринковій економіці необхідної гнучкості і спонукає до зростання.

Великою мірою роль малого підприємництва полягає у вирішенні питання зайнятості, що проявляється, насамперед, у здатності малого та середнього бізнесу створювати нові робочі місця і поглинати надлишкову робочу силу. Особливо це стосується нинішнього стану справ як в Україні в


Сторінки: 1 2 3 4 5