У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

Бакалаврська робота

на тему:

«Фінансовий план підприємства як інструмент управління»

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………… 3

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПЛАНУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА……………………………………… 5

1.1 Необхідність фінансового планування на підприємстві……………. 5

1.2. Джерела фінансового планування…………………………………… 12

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ АНАЛІТИЧНОЇ РОБОТИ З ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ……………………………….. 23

2.1. Аналіз фінансово-економічної діяльності підприємства ТзОВ «Імперово Фудз»………………………………………………………………………. 23

2.2. Економічна оцінка фінансового планування на підприємстві…….. 34

2.3. Планування та формування фінансових результатів діяльності підприємства………………………………………………………………. 41

РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ……………………………....... 46

3.1.Напрями фінансової стратегії розвитку підприємства…………….. 46

3.2. Шляхи покращення діяльності підприємства в контексті оперативного фінансового планування……………………………………………………. 50

3.3.Вплив інформатизації управління ринковою економікою на покращення фінансово-економічної діяльності підприємства…………………………. 53

ВИСНОВКИ………………………………………………………………… 57

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………….. . 60

ДОДАТКИ

ВСТУП

Фінансове планування охоплює найважливіші сторони фінансово – господарської діяльності підприємства, забезпечує необхідний попередній контроль за утворенням і використанням матеріальних, трудових і грошових ресурсів, створює умови зміцненням матеріальних, трудових і грошових ресурсів, створює умови зміцнення фінансового стана підприємства.

Актуальність теми: Без фінансового планування не можна досягти того рівня управління виробничо-господарською діяльністю підприємств, який забезпечує йому успіх на ринку постійного вдосконалення матеріальної бази, соціальний розвиток колективу, бо ніякий інший вид планування не може мати для підприємства такого узагальнюючого, глобального значення.

Фінансове планування пов'язане передусім з плануванням виробничої діяльності підприємства. Всі планово-фінансові показники базуються на показниках з обсягу виробництва, асортименту товарів та послуг, собівартості продукції [19, 25]. Вони повинні створювати необхідні фінансові умови для успішного виконання виробничих планів.

Ця тема є досить актуальною на даний час, адже саме зараз, за жорстких умов конкуренції, правильне фінансове планування є запорукою успіху та процвітання будь-якого підприємства.

Все вище згадане є актуальним й для ТОВ «Імперово Фудз», яке чітко сплановує свою подальшу діяльність, слідкує за рухом фінансових потоків і впроваджує свою стратегію розвитку. Тому дане підприємство все більше розвивається і стає більш прибутковим.

Метою дослідження є придбання навиків практичного вирішення основних питань вдосконалення діяльності підприємства для поліпшення його фінансових показників на прикладі ТОВ «Імперово-Фудз».

Завдання даної роботи :

розкрити сутність планування і його видів для забезпечення його оптимальності;

розкрити бізнес-план підприємства та його фінансову частину (фінансовий план);

вивчити різноманітні методики фінансового планування та визначити найбільш придатну для даного підприємства.

Об’єктом дослідження виступають фінансово-економічні показники підприємства.

Головним інструментом фінансового планування в сучасних умовах є фінансовий план підприємства (баланс доходів і витрат). Водночас широко використовуються і такі його інструменти, як платіжний календар та бізнес-план. В подальшому викладенні будуть проаналізовано основні їх характеристики, показано недоліки та переваги.

Бакалаврська робота (на прикладі ТОВ "Імперово Фудз") виконана в обсязі 72 сторінки машинописного тексту. Робота містить 4 таблиці, 2 рисунка, використано 40 джерел спеціальної та нормативно-правової літератури.

Робота складається з трьох розділів. У першому розділі розкриваються теоретичні основи планування на підприємстві, де детально розглядаються сутність, завдання, організація, процес та методи планування, а також зміст фінансового плану та порядок його складання. У другому — дається характеристика ТОВ "Імперово Фудз" та проводиться аналіз виробничо-господарської та фінансово-економічної діяльності підприємства. У третьому розділі пропонуються шляхи вдосконалення планування підприємством в умовах ринкової економіки.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПЛАНУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Необхідність фінансового планування на підприємстві

Фінансове планування — це процес визначення обсягів фінансових ресурсів за джерелами формування та напрямами їх цільового використання згідно з виробничими та маркетинговими показниками діяльності підприємства в плановому періоді. Фінансове планування здійснюється шляхом складання фінансових планів різного змісту і призначення, в залежності від завдань і об'єктів планування [6,11].

Планування було прерогативою командно-адміністративної системи. Головна мета фінансового плану підприємства полягала у виявленні невикористаних ресурсів і визначення суми платежів у бюджет, величина якої відповідала перевищенню доходів підприємства над його витратами. Сума та рівень витрат суворо нормувались. Надмірна централізація фінансів за планово-директивної економіки послаблювала економічні стимули розвитку виробництва. Це негативно позначалося на результатах фінансово-господарської діяльності підприємств. Державні дотації в багатьох галузях сягали значних розмірів, оскільки ці галузі були збитковими або малорентабельними.

Міністерства, які вважали підприємства своєю власністю, займалися перерозподілом їхніх доходів та прибутків. Значна частина прибутку й тимчасово вільних коштів ефективно працюючих підприємств вилучалось для фінансування державних видатків та на покриття витрат збиткових підприємств галузі.

За ринкової економіки значно підвищується матеріальна відповідальність керівника підприємства за його фінансовий стан. Саме тому зросла важливість перспективного, поточного та оперативного фінансового планування для забезпечення стійкого фінансового стану підприємств та підвищення рентабельності їх виробництва [5].

Фінансове планування є необхідним для фінансового забезпечення розширення кругообігу виробничих фондів, досягнення високої результативності фінансово-господарської діяльності, створення умов, які б забезпечили платоспроможність та фінансову стійкість підприємства. Ринок висуває високі вимоги до якості фінансового планування, оскільки нині за негативні наслідки своєї діяльності відповідальність нестиме саме підприємство. За нездатності врахувати несприятливу ринкову кон'юнктуру підприємство стає банкрутом і підлягає ліквідації з відповідними негативними наслідками для засновників.

Сьогодні фінансове планування потребує переведення на нові принципи організації. Його зміст та форми мають бути суттєво змінені у зв'язку з новими економічними умовами та соціальними орієнтирами.

За адміністративної економіки фінансове планування базувалося на директивних планових показниках виробничого та соціального розвитку підприємства. Нині ця база перестала існувати, оскільки підприємства вже не одержують вказівок "зверху". Державне замовлення, яке збереглося, втратило своє колишнє директивне значення і розглядається підприємством лише як одна з можливих сфер реалізації продукції. Відтак, фінансове планування має орієнтуватися на ринкову кон'юнктуру, враховувати ймовірність настання певних подій і одночасно розробляти моделі поведінки підприємства за зміни


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14