У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1 Загальна характеристика підприємства ВАТ "Промприлад"

Обґрунтування напрямів та резервів підвищення прибутковості ВАТ "Промприлад"»

Зміст

Вступ .. 8

1 Загальна характеристика підприємства ВАТ "Промприлад"

Історико-економічна характеристика підприємства 10 Матеріально-технічна база підприємства 14 Організаційно-виробнича структура підприємства 17 Охорона праці 21

2 Методика аналізу прибутковості підприємства

Прибуток як результат фінансово-господарської діяльності підприємства 38 Формування, розподіл та використання чистого прибутку підприємства 41 Обґрунтування системи показників для оцінки прибутковості .49 Класифікація факторів, що впливають на величину

прибутку підприємства 51

2.5 Методи та методика аналізу прибутковості .57

3 Аналіз прибутковості діяльності ВАТ "Промприлад"

Аналіз динаміки основних техніко-економічних показників діяльності підприємства 65 Аналіз формування чистого прибутку підприємства .72

3.3Аналіз прибутку підприємства

Аналіз прибутку підприємства від основної діяльності 76 Аналіз прибутку від іншої діяльності………………………………….86

3.4Аналіз показників рентабельності продукції 88

3.5Кореляційно-регресійний аналіз прибутковості на підприємстві 94

3.6 Шляхи та резерви підвищення прибутковості діяльності підприємства…... 98

4 Розробка заходів щодо підвищення прибутковості діяльності ВАТ "Промприлад"

4.1 Вибір та обґрунтування пропонованих заходів 100

4.2 Розрахунок економічного ефекту від впровадження запропонованих

заходів

103

4.3 Вплив запропонованих заходів на основні техніко-економічні показники

діяльності підприємства 108

Висновки ..111

Список використаної літератури …………………………………………….115

Додаток А

Додаток Б

Бібліографічна довідка

Вступ

Процес здійснення господарської діяльності господарюючими суб'єктами передбачає ефективне поєднання великої кількості організаційних, трудових, матеріальних та фінансових ресурсів. Даний ефект вимірюється шляхом вставлення отриманого результату з витратами живої і уречевленої праці на його досягнення. Якість і обсяг виробленої продукції, продуктивності праці, рівень собівартості характеризують фінансові результати діяльності.

У величині фінансових результатів безпосередньо віддзеркалюються усі аспекти діяльності господарюючого суб'єкта: технологія і організація виробництва, система внутрішнього та зовнішнього управління, особливості діяльності.

Результатом господарської діяльності є економічний її підсумок у грошовій формі, який має два "полюси" прояву: позитивний і негативний, тобто прибуток і збиток.

Позитивний фінансовий результат - прибуток - є метою, заради якої працює, принаймні, повинно працювати підприємство. Прибуток - це важливий узагальнюючий показник оцінки ефективності функціонування кожного суб'єкта господарської діяльності, оскільки саме в прибутку акумулюються результати всіх сторін діяльності: виробництво і реалізація, якість і асортимент, ефективність використання виробничих ресурсів і собівартість.

Прибуток характеризує ефективність господарювання підприємства за всіма напрямами його діяльності, виробничою, збутовою ,постачальницькою, фінансовою та інвестиційною. Він становить основу економічного розвитку підприємства і зміцнення його фінансових відносин з партнерами.

Окрім цього, прибуток є основним джерелом фінансування витрат на виробничий і соціальний розвиток підприємства, найвагомішим джерелом реалізованих ресурсів держави: у доходи бюджету здійснюються

відрахування від одержаного доходу підприємства, значною частиною якого є прибуток. Це означає, що доходи підприємства повинні задовольнити не тільки його фінансові потреби, а й потреби держави на фінансування суспільних фондів споживання, розвиток науки, освіти, охорони здоров'я, проведення екологічних заходів тощо. Таким чином, у збільшенні прибутку зацікавлені як підприємства, так і держава.

Необхідно зазначити, що в об'єктивній оцінці цього важливого показника зацікавлені не лише підприємства, а й установи банків, фінансові органи, податкові служби.

Тому на кожному підприємстві необхідно проводити систематичний аналіз формування, розподілу і використання прибутку. Саме це обумовлює актуальність обраної теми.

Мета дипломної роботи полягає в здійсненні економіко-теоретичного аналізу сутності управління формуванням та розподілом чистого прибутку підприємства, формування цілісного уявлення про практичну діяльність підприємства, виявленні внутрішніх резервів підвищення ефективності цього процесу та розробці пропозицій щодо отримання більшої суми прибутку підприємства та поліпшення його використання.

Об'єктом дослідження є прибуток ВАТ "Промприлад" . Теоретичною і методологічною базою дослідження стали роботи вітчизняних і зарубіжних економістів, діалектичний метод пізнання, а також економічні методи -економічного і статистичного аналізу, групування, порівняння та інші.

Інформаційною базою для здійснення аналізу формування та розподілу прибутку підприємства стала звітність ВАТ "Промприлад" за 2006 - 2008 роки його діяльності, а також довідкові дані фінансової служби підприємства, в тому числі, бухгалтерії, планово-економічного та фінансового відділу.

1 Загальна характеристика підприємства ВАТ "Промприлад"

Історико-економічна характеристика підприємства

ВАТ Івано-Франківський завод "Промприлад" в своєму становленні, як приладобудівний завод, почав свій розвиток з січня 1957 року на базі вагомеханічного та машинобудівного заводів, які були засновані в 1915-1918 р.р. Ці заводи були невеликими, малооснащеними та спеціалізувалися на виготовленні водяних насосів та автоваг, а також виконували ремонт ваг.

З 1958 року почалась спеціалізація заводу з випуску газових ротаційних і лічильників і в період 1959 - 1965 р.р. завод "Станіславприлад" здійснює освоєння і нарощування обсягів випуску такої продукції, як лічильники газу, і глибинні манометри, геліксинні та поршневі дифманометри, мазутоміри і поршневі, манометри глибинні ліфтові та автоматику для парових котлів.

У 1962 році завод "Станіславприлад" переіменований на Івано-Франківський приладобудівний завод. Протягом 1964 - 1965 р.р. на завод були покладені функції головного заводу з виготовлення глибинних приладів і апаратури для випробування пластів.

Протягом 1965 - 1975 р.р. паралельно з освоєнням і випуском приладів для нафтової промисловості проводиться значне розширення номенклатури продукції. Розпочато випуск товарів для населення.

У зв'язку з уточненням спеціалізації, розширенням номенклатури і збільшенням випуску геофізичних приладів, в квітні 1982 року, наказом Міністра приладобудування створено Івано-Франківське виробниче об'єднання «Геофізприлад».

Поряд з приладами для нафтової і газової промисловості об'єднання створює і серійно випускає електронні прилади для потреб енергетики, в тому числі АЕС. Об'єднання все більше спеціалізується на виготовленні приладів технологічного контролю і засобів автоматизації.

З 1989 року об'єднання "Геофізприлад" переіменовано в Івано-Франківське об'єднання "Промприлад". З цього часу проходить процес і освоєння і випуску електронних виробів, як багатоцільового контролера загального промислового використання "Ломіконт", блоку


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29