У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни

«Маркетингові дослідження»

на тему:

Розробка системи конкурентних переваг

Зміст

Вступ

І Система конкурентних переваг.

1.1. Поняття конкурентної переваги.

1.2. Джерела утворення конкурентної переваги.

1.3. Формування системи конкурентних переваг.

1.4. Основні методи конкурентних переваг.

1.5. Формування конкурентних переваг об'єктів на підставі їхньої ексклюзивної цінності .

ІІ.Розробка системи конкурентних переваг на прикладі супермаркету «Велика Кишеня».

2.1.Організаційно-економічна характеристика супермаркету «Велика Кишеня».

2.2.Конкурентні переваги супермаркету «Велика Кишеня» для покупців.

2.3.Конкурентні переваги супермаркету «Велика Кишеня» для постачальників.

2.4.Конкурентні переваги супермаркету «Велика Кишеня» для орендарів.

ІІІ.Пропозиції щодо підвищення системи конкурентних переваг.

3.1.Основні напрями ефективного проведеня маркетингової діяльності супермаркету «Велика кишеня» на основі маркетингового дослідженя.

3.2. Пропозиції щодо підвищеня конкурентних переваг у супермаркеті «Велика кишеня».

Висновки

Список літератури

Вступ

У ринкових умовах підприємству доцільно визначити Найреспектабельніші види продукції та в першу чергу здійснювати заходи щодо підвищення конкурентоспроможності цих видів, враховуючи при цьому питому вагу у загальному обсягу виробництва (заходи щодо підвищення конкурентоспособності продукції,яка має незначну питому вагу в загальному обсягу виробництва, не відіграють великої ролі й незначною мірою впливатимуть на ефективність діяльності підприємства.

Сучасна ринкова економіка являє собою складний організм, що складається з різноманітних виробничих, комерційних, фінансових та інформаційних структур, які взаємодіють на тлі розгалуженої системи правових норм, і об’єднуються єдиним поняттям - ринок.

За визначенням ринок - це організована структура, де "зустрічаються" виробники і споживачі, продавці і покупці, де в результаті взаємодії попиту споживачів і пропозиції виробників встановлюються і ціни товарів, і обсяги продаж. При розгляді структурної організації ринку визначальне значення має кількість виробників (продавців) і кількість споживачів (покупців), що беруть участь у процесі обміну загального еквіваленту вартості (грошей) на якийсь товар. Ця кількість виробників і споживачів, характер і структура відносин між ними визначають взаємодію попиту і пропозиції.

Центральним поняттям, що виражає сутність ринкових відносин є поняття конкуренції. Конкуренція - це найважливіша ланка всієї системи ринкового господарства. Стимулом, що спонукає людину до конкурентної боротьби, є прагнення перевершити інших. Предметом конкурентного суперництва на ринках є частки ринку, контрольовані тими чи іншими товаровиробниками. Конкурентна боротьба - це динамічний процес. Він сприяє ліпшому забезпеченню ринку товарами. В якості засобів в конкурентній боротьбі для поліпшення своїх позицій на ринку компанії використовують, зокрема, якість виробів, ціну, сервісне обслуговування, асортимент, умови поставок і платежів, рекламу.

Нові тенденції в розвитку світової торгівлі останніми десятиріччями потребували перегляду ряду ортодоксальних поглядів на проблему стратегічного менеджменту. Найбільш значними в 90-ті роки були дослідження професора Гарвардської школи бізнесу М. Портера, який розробив теорію конкурентної переваги.

Аналізуючи різні підходи до пояснення природи конкурентоспроможності фірми й національної економіки, він дійде висновку, що конкурентна перевага як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках залежить від наявності й ефективності використання ресурсів, що перебувають у розпорядженні фірми.

Об’єктом дослідження курсової роботи є розробка системи конкурентних переваг в супермаркеті «Велика Кишеня».

Метою долідження даної курсової роботи по матеріалах ВАТ «Велика Кишеня» є розробка системи конкурентних переваг в супермакеті і дослідження їх.

Предметом дослідження курсової роботи є супермаркет «Велика Кишеня».

Структура курсової роботи обумовлена її завдання і включає: вступ, ІІІ розділи, висновки, список використаної літератури.

І. СИСТЕМА КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ
1.1. Поняття конкурентної переваги.

Конкурентна перевага — рівень ефективного використання наявних у розпорядженні фірми всіх видів ресурсів.

Конкурентна перевага-це ті характеристики й властивості товару, які створюють для фірми певну перевагу над своїми прямими конкурентами.

Конкурентна перевага може бути зовнішньою і внутрішньою. Зовнішня базується на відмітних якостях товару, які утворюють цінність для покупця, внутрішня — на перевазі фірми щодо витрат виробництва, які менші ніж у конкурентів.

Конкурентні переваги є концентрованим проявом переваги над конкурентами в економічній, технічній, організаційній сферах діяльності підприємства, які можна виміряти економічними показниками. Необхідно особливо підкреслити, що конкурентну перевагу не можна ототожнювати з потенційними можливостями компанії. На відміну від можливостей, — це факт, що фіксується в результаті реальних й очевидних переваг покупців. Саме тому в практиці бізнесу конкурентні переваги є головною метою й результатом господарської діяльності.

Конкурентні переваги — це результат низької собівартості продукції, високої міри диференціації товарів, розумного сегментування ринку, впровадження нововведень, швидкого реагування на потреби ринку. До них також можуть належати вищий рівень продуктивності праці й кваліфікації виробничого, технічного, комерційного персоналу; якість і технічний рівень виготовлених виробів; управлінська майстерність, стратегічне мислення на різних рівнях управління, що відображаються в економічному зростанні.

Конкурентна перевага є порівняльною, а отже, відносною, а не абсолютною, тому що вона може бути оцінена тільки шляхом порівняння характеристик, які впливають на економічну ефективність продаж. У маркетингових дослідженнях є спеціальний вид оцінки конкурентних переваг товарів, який називають «аналізом пар». Він полягає в тому, що споживачеві пропонують одночасно порівняти пари конкуруючих товарів, і він повинен зробити вибір, сформулювати переваги. Так прийнято порівнювати товари широкого вжитку. Кількість переваг, кращих виборів з боку респондентів відображає рейтинг товарів, що є результатом аналізу. Винятком щодо цього є товари, які володіють унікальними властивостями, що не мають замінників. «Абсолютні» конкурентні переваги створюють додаткові стимули для науково-технічного прогресу і, в остаточному підсумку, сприяють розвитку конкуренції.

Відносність конкурентної переваги проявляється в іншій його важливій властивості — прихильності до конкретних умов і причин. Товар, що володіє перевагою за ціною на одному географічному ринку, може не мати цієї переваги на іншому. І навпаки, товар, що терпить комерційний провал, що витісняється з ринку, через певний час може мати успіх внаслідок, наприклад, виходу основного конкурента, зміни


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11