У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Курсова робота

Процесс прийняття управлінських рішень (на прикладі підприємства КС «Станіславська»)

Зміст

Вступ

Основні теоретико-методологічні засади процесу прийняття управлінських рішень

1.1 Основні підходи до прийняття рішень

1.2 Класифікація управлінських рішень

1.3 Процес і моделі прийняття управлінських рішень

1.4 Організація та контроль виконання рішень

2. Аналітична частина

2.1 Аналіз організаційно-правової форми КС «Станіславська»

2.2 Аналіз організаційної структури КС «Станіславська»

2.3 Аналіз основних техніко-економічних показників КС «Станіславська»

2.4 SWOT-аналіз

2.5 Аналіз особливостей процесу прийняття рішень в кредитні спілці «Станіславська»

3. Рекомендації щодо вдосконалення організації процесу прийняття управлінських рішень

3.1. Заходи щодо покращення організації процесу прийняття управлінських рішень

3.2 Напрями вдосконалення процесу прийняття управлінських рішень

3.3 Обчислення ефекту від запропонованих заходів покращення організації процесу прийняття управлінських рішень

Висновки

Список використаної літератури

ВСТУП

До параметрів середовища, що забезпечують ефективну діяльність індивідів, які спільно працюють в організації, належить усвідомлення кожним не лише цілей, завдань, а й методів їх здійснення - чітких і зрозумілих планів діяльності. Щоб індивідуально та колективні зусилля були успішними, люди повинні знати чого від них очікують. Отже, індивідуальна і спільна діяльність персоналу організації повинна плануватися і забезпечуватися успішно прийнятими рішеннями.«Ми живемо у таку економічну, технологічну і соціальну еру, в якій прийняття рішень поряд з іншими управлінськими функціями стало необхідним для забезпечення життєдіяльності підприємства. Зміни й економічне зростання створюють можливості, але вони супроводжуються і ризиком, особливо в епоху суперництва за ринки, ресурси і вплив. Завданням процесу прийняття управлінських рішень і є зведення до мінімуму ризику прийняття рішень завдяки використанню наявних можливостей».

Ухвалення рішень - це основа діяльності організації. Від якості розробки, прийняття та впровадження управлінських рішень залежить ефективність використання людських, матеріальних, фінансових, енергетичних та інформаційних ресурсів конкретної організації. За результатами рішень відбувається процес порівняння, аналізу та оцінки запланованих показників і досягнутих результатів.

Рішення - вибір альтернативи, речове відбиття самого управління (менеджменту), певною мірою його підсумок. Воно є результатом обдумувань, дій і намірів, висновків, міркувань, обговорень, постанов, наказів тощо, спрямованих на реалізацію цілей управління.

Ухвалення управлінського рішення - це вибір однієї з кількох можливих альтернатив. Тобто, це модель, у якій фігурує певне число варіантів та можливість обрати кращий з них. Відсутність вибору ускладнює процес ухвалення рішення. Ця ситуація передбачає, що рішення вже ухвалив хтось інший або непідвладні сили.

Незалежно від підходу, який обрала особа, що приймає рішення, існують визначені кроки, що вона проходить у процесі прийняття рішень. Процес може бути розбитий на шість кроків:

1) визначення проблеми;

2) установка цілей;

3) розробка альтернативних рішень;

4) вибір альтернативи;

5) реалізація рішення;

6) оцінка результатів.

Процес прийняття рішень складний і багатосторонній. Він вмішує цілий ряд стадій і операцій.

Рівень планомірності в багатьох ефективно функціонуючих компаніях демонструє осмисленІсть і визначеність їх діяльності. Сучасна реалізація процесу прийняття управлінських рішень характеризується усвідомленням його необхідності з метою забезпечення ефективного організування, мотивування, контролювання та регулювання діяльності організації, запобігання втратам і зменшення ризиків.

Метою написання цієї курсової роботи є організація процесу прийняття ефективних управлінських рішень кредитної спілки «Станіславська».

Об’єктом дослідження є вищевказане підприємство яке займається наданням фінансових послуг.

Предметом, що досліджується в даній курсовій роботі, виступає організація процесу прийняття ефективних управлінських рішень з п метою підвищення конкурентноздатності, результативності прац залучення нових членів спілки, розробки нових цілей кредитної спілки. Отже, в цій курсовій роботі ми будемо вивчати процес прийняття управлінських рішень, самі управлінські рішення та їх класифікацію, рішення кредитної спілки та інші аспекти процесу прийняття управлінських рішень.. Також досконало вивчивши процес прийняття рішень в даній кредитній спілці, ми зможемо надати певні рекомендації по вдосконаленню процесу прийняття ефективних управлінських рішень і методів досягнення максимально ефективних результатів діяльності КС «Станіславська», внаслідок прийняття ефективних управлінських рішень.

І.Основні теоретико-методологічні засади процессу прийняття управлінських рішень

1.1. Основні підходи до прийняття рішень

Ухвалення рішень - це основа діяльності організації. Від якості розробки, прийняття та впровадження управлінських рішень залежить ефективність використання людських, матеріальних, фінансових, енер-гетичних та інформаційних ресурсів конкретної організації. За результатами рішень відбувається процес порівняння, аналізу та оцінки запланованих показників і досягнутих результатів. Менеджер у своїй роботі повинен розрізняти рішення за видами, а організація в цілому повинна мати визначений підхід до прийняття рішень.

Централізований підхід на противагу децентралізованому

Централізований підхід закликає до того, щоб якомога більше число рішень приймалося головним управлінням. Наприклад, навіть при надмірно централізованій системі деякі рішення про операції в банку можуть прийматися на більш низькому управлінському рівні. Наприклад, ме-неджер середнього рівня може бути наділений відповідальністю щодо за-лучення консалтингових фірм для того, щоб визначити через поступове вивчення, як найкраще мінімізувати чергу споживачів, що формується по ряду ощадних відділів і позикових інститутів.

Децентралізований підхід заохочує менеджерів передавати відпові-дальність з прийняття рішень на найнижчий управлінський рівень. Цей підхід охороняє головних менеджерів від можливості потонути в дрібних деталях щоденних операцій. При децентралізованому підході менеджер середнього рівня в банку, що був призначений спостерігати за рухом чер-говості, мав би значно більшу свободу дій при вирішенні специфічних проблем, що виникають. Одна з очевидних переваг децентралізованого підходу полягає в тому, що він дає більшу відповідальність і владу в прийнятті рішень людям з більш низьких рівнів управління. Груповий підхід на противагу індивідуальному

У груповому підході до прийняття рішень менеджер, один або більше службовців працюють разом над однією проблемою. Індивідуальний підхід — це прийняття рішень тільки менеджером. Індивідуальний підхід має більшу перевагу тоді, коли часу на ухвалення рішення мало чи ухвалення групового рішення неможливо чисто фізично. З другого боку, групове ухвалення рішення


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18