У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Маркетингові методи досягнення конкурентних переваг

Дипломна робота

Маркетингові методи досягнення конкурентних переваг

ЗМІСТ

Вступ……………………………………...……………………………….……….…4

Розділ 1. Теоретичні основи визначення конкурентоспроможності підприємства…………………………………………………..………………….…7

1.1. Поняття та види конкурентоспроможності роздрібного торгівельного підприємства………………………………..………………………………………...7

1.2. Конкурентоспроможність товару та послуг як запорука ефективної діяльності суб’єктів ринку……………………..…….……………………………..13

1.3. Аналіз конкурентоспроможності і взаємодій в комерційній діяльності торгових підприємств………………………………………………….….………..26

1.4. Маркетингова діяльність в системі управління конкурентоспроможністю……………………………………………………........34

Розділ 2.Дослідження рівня конкурентоспроможності та методи досягнення конкурентних переваг ТзОВ «Сільпо»…........…………………………………38

2.1. Загальна характеристика об’єкту дослідження………….…………………..38

2.2. Аналіз технічних та організаційно-економічних показників конкурентоспроможності підприємства…………...………………...……….......41

2.3. Керівництво маркетинговою діяльністю в ТзОВ «Сільпо»……….………..47

2.4. Обгрунтування та вибір факторів конкурентних переваг………….….……52

2.5. Аналіз інформації про конкурентів ……………………….………………….60

2.6. Цінова політика та вибір цінової стратегії……………………………..…….64

2.7. Дослідження покупців в процесі практики та його результати….………….68

Розділ 3. Концепція заходів по підвищенню конкурентоспроможності........75

3.1. Асортиментна політика ТзОВ «Сільпо» як основа формування позиції на ринку…………………………………………….………………………….……….75

3.2. Організація проведення і стимулювання збуту товарів як складова конкурентоспроможності ………………………………………..……….………..80

3.3. Реорганізація маркетингової служби підприємства………….……………...86

Висновок…………………………………………………………..…….….……...92

Список літератури………………………………………….…….….……………95

Додатки……………………………………………………………………………..98

Анотація

Дипломна робота складається із вступу, трьох розділів, висновку, списку використаної літератури та додатків.

В першому розділі відображаються теоретичні основи конкурентоспроможності, а саме даються визначення та характеристика поняттям та видам конкурентоспроможності роздрібного торгівельного підприємства, конкурентоспроможності товару. Проводиться опис маркетингової діяльності в системі управління конкурентоспроможністю. В другому розділі глибоко аналізуються і оцінюються загальна характеристика об’єкту дослідження, проводиться аналіз технічних та організаційно-економічних показників конкурентоспроможності підприємства, керівництво маркетинговою діяльністю в ТзОВ «Сільпо». Проводиться та аналізується інформація про конкурентів.

В третьому розділі визначається асортиментна політика ТзОВ «Сільпо» як основа формування позиції підприємства на ринку, характеризується організація проведення і стимулювання збуту товарів як складова конкурентоспроможності та приводяться шляхи реорганізація маркетингової служби підприємства, що в підсумку повинно підвищувати конкупентоспроможність даного підприємства.

В заключенні зроблено висновки та внесено конкретні пропозиції, направлені на підвищення конкурентних переваг в у ТзОВ «Сільпо» на основі маркетингу.

Вступ

Протягом багатьох років наша країна знаходилася за своєрідною завісою, ім’я якій "адміністративно - командна система", що охоплювала всі сфери життєдiяльностi суспільства i кожної людини. Самий яскравий відбиток даного явища, знайшовся в економiцi держави, оскільки поряд з політикою i правом вона визначає основи державного i громадського життя. В цій трiадi виявляються найбільш чiткi протиріччя i закономiрностi розвитку суспільства.

В роки незалежності Україна вступила в новий період свого розвитку, пов’язаний з переходом до ринкових відносин, удосконаленням законодавства України, розширенням можливостей повноцінної господарської дiяльностi підприємств торгiвлi i сфери послуг. Юридична i господарська самостiйнiсть пiдприємств, їхня економічна свобода i рiвноправнiсть як суб’єктів ринку, надають підприємствам широкий простір комерцiйнiй iнiцiативi, самостiйностi в прийнятті рішень з питань комерційних зв’язків, використання фінансово-кредитного механізму.

Одна з найважливих задач розвитку підприємтсва і країни в цілому, нерозривно пов`язана з ефективністю виробництва, забезпеченням випуску необхідної кількості сучасних виробів та покращення якості, досягнення конкурентоспроможності продукції на світовому ринку.

Загострення конкурентної боротьби (за збут своєї продукції, за місце на ринку) поміж фірмами-виробниками змушує шукати їх нові засоби впливу на рішення покупців. Одним з таких шляхів є створення товарів покращеного рівня якості.

Передовий закордонний досвід свідчить, що якість, безперечно, є найбільш вагомою складовою конкурентоспроможності, але разом з тим, можливості реалізації продукції, крім якості, визначаються значним числом параметрів і умов, більшість з яких розповсюджується не тільки на товар, але і на підприємство, фірму і навіть країну.

На мою думку, актуальність вибраної теми полягає в тому, що перед підприємствами в даний час гострою стоїть конкурентна боротьба у зв'язку з розвитком ринкових відносин.

О`бєктом дослідження є торгівельна мережа ТзОВ “Сільпо”, яка як і інші підприємтсва країни в сучасних умовах, повинні вміти торгувати конкурентоспроможною продукцією і бути готовим до ефективної роботи в режимі ринкових відносин.

Предметом дослідження є конкурентоспроможність підприємства, як цілісного господарюючого елемента, впливовість економічних факторів як на мікро- так і на макро- рівнях на конкурентоспроможність підприємства, продукції та персоналу та застосування маркетингових методів у конкурентній боротьбі між підприємствами.

Завдання данної дипломної роботи – проаналізувати рівень конкурентоспроможності ТзОВ «Сільпо» та навести шляхи щодо її підвищення.

Особливість даної роботи полягає в тому, що:

- зроблені теоретичні і практичні розробки проблеми у тому аспекті, як вони поставлені сучасним розвитком нашої економіки;

- предмет розробки (стики науки, виробництва, споживання, утилізації продукції, покращення якості продукції, зниження цін та ін.) має складний та суперечливий характер;

- комплексний (всеохоплюючий) підхід до вивчення діючого господарського механізму підприємства та його доопрацювання до рівня, який би забезпечив конкурентоспроможність персоналу, підприємства, і всіх видів його продукції на світовому рівні;

- направленість на рішення суто практичних питань, в стислі строки по всьому діапазону проблеми єфективного функціонування підприємства в умовах ринкових відносин.

Мета роботи:

- зробити аналіз конкурентоспроможності основної продукції з оцінкою ринку збуту і конкурентів;

- зробити дослідження і визначити рівень конукрентоспроможності підприємтсва в контексті з навколишнім середовищем;

- намітити шляхи поліпшення конкурентоспроможності підприємства.

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, трьох розділів, висновку, списку використаної літератури та додатків.

Теоретичною, методологічною та практичною основою роботи послужили періодичні публікації провідних вітчизняних та зарубіжних економістів, практиків комерційної справи, законодавчі та нормативні матеріали комерційних підприємств, контракти, специфікації, закони та декрети Уряду України, статистично-звітна документація ТзОВ «Сільпо».

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИЗНАЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

1.1 Поняття та види конкурентоспроможності роздрібного торгівельного підприємства

Поняття конкурентоспроможності (КС) інтерпритується і аналізується в залежності від економічного об`єкту який розглядається. Безумовно, критерії, характеристики і фактори динаміки конкурентоспроможності на рівні товару, фірми, корпорації, галузі, національного господарства, або нації мають свою специфіку. Аналіз конкурентоспроможності може бути проведений для кожного з рівней, в залежності від


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22