У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

ДИПЛОМНА РОБОТА

зі спеціальності “Маркетинг”

«Управління товарним асортиментом на підприємстві»

(на прикладі ТзОВ «555-ТМ»)

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1. КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ТОВАРНОГО АСОРТИМЕНТУ……………………………………………………………………..6

1.1 Поняття асортименту товарів……………………….……………………………6

1.2 Асортиментна політика торгівельного підприємства…………………………..13

1.3. Особливості формування асортименту на підприємствах торгівлі…………..23

РОЗДІЛ 2. ПРОЦЕС ФОРМУВАННЯ АСОРТИМЕНТНОЇ ПОЛІТИКИ В СИСТЕМІ КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТЗОВ «555-ТМ»………………….36

2.1 Характеристика підприємницької діяльності ТзОВ «555-ТМ»………………..36

2.2 Аналіз динаміки обсягу асортиментної структури товарообороту…………………………………………………………………………37

2.3 Стан позиціонування товарного асортименту та його оцінка…………………45

2.4 Аналіз організації господарських зв’язків з постачальниками………………..48

2.5 Стан дослідження ринку з позиції формування асортименту товарів…………………………………………………………………………………56

РОЗДІЛ 3. НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ АСОРТИМЕНТУ ТОВАРІВ НА ТЗОВ «555-ТМ»………62

3.1 Покращення дослідження покупців як першооснова формування асортименту товарів……………………………………………………………………….………..62

3.2 Оптимізація формування товарного портфеля…………………………………66

3.3 Підвищення ефективності управління асортиментом…..……………………..73

ВИСНОВОК…………………………………………………………………………..78

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………….82

ДОДАТКИ…………………………………………………………………………….86

ВСТУП

Протягом багатьох років наша країна знаходилася за своєрідною завісою, ім’я якій "адміністративно - командна система", що охоплювала всі сфери життєдiяльностi суспільства i кожної людини. Самий яскравий відбиток даного явища, знайшовся в економiцi держави, оскільки поряд з політикою i правом вона визначає основи державного i громадського життя. В цій трiадi виявляються найбільш чiткi протиріччя i закономiрностi розвитку суспільства.

У зв’язку з переходом господарства України до ринкової економіки та переглядом поглядів у цій сфері на теоретичні принципи та методологію економіки стало ясно, що облікові методи та прийоми які використовувались раніше, в нових умовах нецілеспрямовані.

Тепер від робітників економічних служб потребують знань інструментів спостереження та опису господарського життя не тільки дійсних на Україні, але й володіння міжнародним досвідом і нормами.

Необхідність вивчати та залучати результати досліджень та досвід в області маркетингу для детального відображення трансформації взаємовідносин та взаємодії виробництва та ринку - найактуальніша потреба сучасного життя кожного підприємства.

У сучасній економічній теорії та практиці розвинутих країн світу вже звичним стало поняття маркетинг (від англ. market — ринок, про-даж, торгівля). Все більш зрозумілим та вживаним воно стає і в Ук-раїні. При цьому, якщо раніше це явище економічного життя було своєрідною екзотикою, то тепер його розвиток - головна умова вихо-ду підприємств із кризи, досягнення поставлених ринкових цілей.

Ефективне використання маркетингу на підприємствах України потребує насамперед правильного розуміння його суті. Маркетинг являє собою процес планування та управління розробкою товарів та послуг, їх асортиментом та номенклатурою, ціновою політикою, збутом й просуванням товарів до покупців.

Асортимент продукції – це сукупність її видів, різноманітність та сортамент, які об’єднані конкретною ознакою.

Формування асортименту – процес підбору груп видів і різновидів товарів у відповідності з попитом населення з метою більш повного його задоволення.

Управління асортиментом та номенклатурою – це управлінський процес створення та підтримування відповідності між цілями фірми та її потенційними можливостями у процесах ринкової діяльності. Планування асортименту та номенклатури на підприємстві зв’язано з маркетинговою політикою підприємства, тому для підприємств необхідно визначити завдання та мету цієї політики, щоб потім застосовувати її на практиці. Формування асортименту продукції на підприємстві є складним процесом, який здійснюється з урахуванням дії цілого ряду факторів.

Споживчий попит є основним фактором, який впливає на формування асортименту, і направлений на максимальне задоволення попиту споживача і разом з цим – на активний вплив на попит в сторону його розширення. Формування асортименту та споживчий попит в своєму розвитку взаємозв’язані. Суттєві зміни в попиті повинні відбиватися в сформованому асортименті.

Тему для написання моєї дипломної роботи я вибрала, виходячи із її актуальності та необхідності у діяльності підприємств роздрібної торгівлі, в тому числі ТзОВ «555-ТМ».

Актуальність дослідження визначається тим, що в умовах ринкової економіки цілеспрямоване формування перспективного товарного асортименту підприємства є одним їз засобів підвищення конкурентоспроможності підприємства.

Мета дипломної роботи полягає у поглибленні знань з питань управління формуванням асортименту товарів в процесі маркетингової діяльності, розробці перспективних шляхів асортиментної політики ТзОВ «555 - ТМ», направлених на корінні зміни в організації і управлінні маркетингової діяльності підприємства.

Для досягнення поставленої мети в дипломній роботі вирішені такі завдання:

1. встановлено значення асортиментної політики в діяльності торговельних підприємств;

2. визначено процес формування асортименту в системі комерційної діяльності підприємства;

3. проведено аналіз і дана оцінка комерційної діяльності підприємства;

4. зроблено висновки і запропоновані рекомендації по удосконаленню процесу управління формуванням асортименту товарів в підприємстві.

Об’єкт дослідження - ТзОВ «555 - ТМ» м. Калуш.

Предмет дослідження – діяльність ТзОВ «555-ТМ» у сфері роздрібної торгівлі, а також діяльність, пов'язана з управлінням асортиментом товарів.

Головним змістом роботи є обґрунтування та захист розроблених шляхів удосконалення процесу управління формуванням асортименту товарів в ТзОВ «555 - ТМ».

Методи дослідження: описовий, порівняльний, структурний.

Теоретичною, методологічною та практичною основою роботи послужили періодичні публікації провідних вітчизняних та зарубіжних економістів, практиків комерційної справи, законодавчі та нормативні матеріали комерційних підприємств, контракти, специфікації, закони та декрети Уряду України, статистично-звітна документація ТзОВ «555 - ТМ».

Практичне значення одержаних результатів полягає в підготовці пропозицій до стратегії удосконалення політики формування асортименту товарів у торгівельних підприємствах.

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел та додатків.

РОЗДІЛ 1. КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ТОВАРНОГО АСОРТИМЕНТУ

1.1 Поняття асортименту товарів

Постійно змінні потреби і потреби цільових споживачів – основні чинники, які впливають на стратегічний і тактичний маркетинг. В умовах ринкової економіки їх забезпечення є не тільки актуальною проблемою, але і об'єктивною необхідністю ефективного функціонування і створення стійких конкурентних переваг кожного підприємства. Повне задоволення потреб досягається за рахунок пропозиції оптимального товарного асортименту. Тому першочерговим завданням на підприємстві є управління товарним портфелем компанії через постійне оновлення асортименту, відповідно до нестабільних умов


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Організаційно-економічний механізм стратегічного управління персоналом підприємства - Дипломна робота - 100 Стр.
Методи стимулювання збуту магазину побутової техніки на прикладі діяльності магазину \\\"Ельдорадо\\\" - Дипломна робота - 69 Стр.
ВАТ «Івано-Франківський птахокомбінат» - Дипломна робота - 34 Стр.
Дослідження ринку цементу за матеріали підприємства ВАТ “Івано-Франківськцемент” - Магістерська робота - 42 Стр.
Напрямки та шляхи вдосконалення системи розрахунків за спожитий природний газ в Івано-Франківському УЕГГ - Дипломна робота - 83 Стр.
Стратегічне планування у системі підвищення ефективності розвитку регіону (на прикладі Берегівського району) - Дипломна робота - 87 Стр.
Формування та використання інформаційних ресурсів ЗАТ “Український страховий капітал” - Дипломна робота - 60 Стр.