У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

Бакалаврська робота

Дослідження ринку цементу за матеріали підприємства ВАТ “Івано-Франківськцемент”

Вступ

За умов становлення й розвитку ринкових відносин однією з головних проблем підприємств України є проблема застосування в своїй діяльності практичного маркетингу, адже в наявних умовах це питання постає все гостріше і гостріше, тому що не існує великої проблеми виготовити, а натомість – існує величезна проблема продати. Впровадження на підприємстві ефективної системи маркетингу є актуальним і досить складним завданням , тому що досить гостро постає питання щодо наявності фахівців, озброєних відповідними знаннями, досвідом і навиками для розв’язання конкретних маркетингових завдань.

В основу концепції маркетингу закладені ідеї задоволення нужд і потреб споживачів, а для того, щоб змогти задовольнити ці потреби і нужди перш за все необхідно їх вивчити. Отже, можна сказати, що маркетингові дослідження – це першочергові завдання самого маркетингу. Оскільки всі процеси купівлі і продажу відбуваються на ринку, то звідси випливає, що саме з ринку підприємству необхідно починати свої дослідження.

Маркетингові дослідження ринку включають в себе все, що пов’язано з процесами, які відбуваються на ринку, тобто стан попиту, пропозиції, поведінки споживачів, якості та ціни товару, його іміджу , дизайну , упаковки та багато іншого.

В даній бакалаврській роботі на тему “Дослідження ринку цементу” використовуються матеріали підприємства ВАТ “Івано-Франківськцемент”, показано значення, актуальність та вплив дослідження ринку на діяльності підприємства. Метою моєї роботи є показати як саме і якими способами впроваджується у життя політика дослідження ринку на таких великих підприємствах як ВАТ ”Івано-Франківськцемент”.

1. Теоретичні відомості дослідження ринку

1.1. Схема маркетингового дослідження

Дослідження ринку - найпоширеніший напрям в маркетингових дослідженнях. Воно проводиться з метою отримання даних про умови ринку для визначення діяльності підприємства. Як зазначають спеціалісти без дослідження ринку неможливо систематично збирати, аналізувати та співставляти всю інформацію необхідну для прийняття важливих рішень, пов’язаних з діяльністю на ринку, визначенням об’єму продажу, прогнозуванням ринкової діяльності.

Існує п’ять етапів маркетингового дослідження ринку:

1. Виявлення проблеми і формування мети.

2. Відбір джерел інформації.

3. Збір інформації.

4. Аналіз зібраної інформації.

5. Видача одержаних результатів.

На першому етапі необхідно чітко визначити проблему та узгодити мету дослідження, адже ринок можна досліджувати за сотнями різних параметрів. Якщо від даних дослідження чекають користі, то вони повинні мати безпосереднє відношення до проблеми, яка стоїть перед фірмою і потребує вирішення. Збір інформації має досить високу вартість, а нечітке, неправильне формування проблеми призводить до незапланованих витрат. В цьому випадку є доречно згадати старе прислів’я: «Чітко сформульована проблема – наполовину вирішена проблема.» Після того, як проблему визначено, формулюють мету дослідження. Мета може бути пошукова, тобто передбачати збір якихось попередніх даних, які б висвітлювали проблему; описова, тобто пердбачати опис явища чи товару та експериментальна, яка передбачає перевірку гіпотези про причинно-наслідковий зв’язок.

На другому етапі необхідно визначити тип інформації, яка цікавить замовника та шляхи її отримання. Одночасно може збиратися первинна та вторинна інформація.

Вторинні дані – інформація, яка раніше зібрана з іншою метою, для вирішення іншої проблеми. Вони містяться на підприємстві в бухгалтерських звітах, каталогах, друкованих виданнях.

Первинні дані – інформація, яка зібрана вперше для вирішення даної проблеми; цю інформацію отримуютьза допомогою чотирьох методів, а саме: спостереження, експеримент, опитування та імітація.

Спостереження – це вивчення та фіксування поведінки споживача, яке служить для визначення досліджуваної мети. Є такі види спостереження: польове, лабораторне, стандартизоване, вільне, суцільне, вибіркове, періодичне, разове, поточне.

Експеримент – це одержання інформації стосовно взаємозв’язків між залежними і незалежними змінними в умовах близьких до реальних. Виділяють два види експериментів: 1)лабораторні (тест продукту); 2)польові (тест ринку).

Опитування – це інтерв’ю з респондентами особисто, по телефону та по пошті за допомогою опитувальних листків.

Імітація – це відтворення дії різних маркетингових чинників за допомогою математичних моделей та ЕОМ. Поки що цей метод не набув широкого розповсюдження.

Розробивши проект дослідження, необхідно зібрати інформацію – це третій етап маркетингового дослідження. Як правило, це найдорожчий етап дослідження. При проведенні опитування постають чотири великі проблеми. Деяких респондентів може не бути ні вдома, ні на роботі, і тому спробу вступити з ними в контакт потрібно буде провести ще раз. Інші ж можуть відмовитися приймати участь в опитуванні. Ще інша група може відповідати не щиро. І нарешті сам опитувач може виявитися байдужим до своєї роботи.

При проведенні експеримента досліджувачам необхідно уважно слідкувати за відповідністю один одному експериментальних і контрольних груп, не здійснювати вплив на учасників своєю присутністю та слідкувати за дотриманням всіх інших вимог.

Наступним, четвертим етапом маркетингового дослідження є аналіз зібраної інформації, тобто виділення з сукупності одержаних даних найбільш важливих відомостей і результатів. Досліджувач зводить отримані результати в таблиці, на основі яких визначаються показники:

1) розподіл потреб, думок, вимог;

2) середні рівні;

3) ступені відмінності.

Потім з метою отримання додаткових даних вже отримані дані обробляються з допомогою сучасних статистичних методик та моделей прийняття рішень, які застосовують в системі аналізу маркетингової інформації.

Завершальним, п’ятим етапом є етап представлення отриманих результатів. Досліджувач видає керуючим з маркетингу основні результати досліджень, які необхідні фірмі для прийняття маркетингових рішень. Виходячи з результатів досліджень, фірма приймає рішення, яку продукцію випускати, які встановлювати ціни, які вибирати сегменти ринку або як спрямовувати на майбутнє діяльність фірми стосовно випуску даного товару. Дослідження є доцільним, коли воно сприяє зменшенню невизначеності, з якою стикнулися спеціалісти з маркетингу.

В ході виконання своїх обов’язків керівник з маркетингу потребує великої кількості


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13