У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РОЗДІЛ 1

ДИПЛОМНИЙ ПРОЕКТ

Формування та використання інформаційних ресурсів ЗАТ “Український страховий капітал”

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………..6

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ………………………………………………………………………..11

1.1Сутність поняття “інформація”, “інформаційний ресурс”, “інформаційна потреба”…………………………………………………………11

1.2 Впровадження інформаційних систем у сферу страхування………24

1.3 Нормативно-правова база інформаційної та страхової діяльності.32

РОЗДІЛ 2 СОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ У ЗАКРИТОМУ АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВІ “УКРАЇНСЬКИЙ СТРАХОВИЙ КАПІТАЛ………………………………………………………..38

2.1 Структура та діяльність ЗАТ “Український страховий капітал”…..38

2.2 Особливості використання інформаційних ресурсів в організації..42

2.3 Шляхи покращення використання інформаційних ресурсів у ЗАТ “Український страховий капітал”………………………………………………56

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………...62

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….65

ДОДАТКИ………………………………………………………………………..71

ВСТУП

Актуальність дослідження. На сучасному етапі розбудови економічних відносин завдяки розвитку інформаційної економіки відбувається зміна значення інформаційних ресурсів у розвитку організації: інформація стає все більш значущим їх ресурсом. Основним завданням інформаційного суспільства є задоволення інформаційних потреб у всіх сферах людської діяльності. Інформаційні потреби можна задовільнити використовуючи інформаційні ресурси.

Інформаційні ресурси починають розглядати не тільки з позиції інформатики, а і з позицій економічної науки, що зумовлює необхідність розширення поглядів на інформаційні ресурси. Їх починають розуміти не тільки як носіїв, приймачів і джерел інформації, а як інформацію, яка знаходиться в інформаційних системах управління, як інформацію, що представлена у вигляді компетенції персоналу підприємств, та інформацію, яка знаходиться в зовнішньому середовищі й виникає в партнерів, конкурентів, споживачів та інших контрагентів.

Інформаційний ресурс як головний чинник державної політики в умовах глобалізації є необхідною умовою ефективної діяльності в усіх сферах життя суспільства, а кількість і якість інформаційних ресурсів, їх актуальність і значимість, ступінь використання стає визначальним фактором рівня розвитку статусу країни у світовому співтоваристві .

Так як наш час є епохою iнформатизацiї суспільства, тому впровадження комп’ютерiв, використання інформаційних ресурсів, розробка iнформацiйних систем i мереж змiнюють характер виробничих вiдносин. Iнформацiйнi системи, що розробляються, та інформаційні ресурси, що створюються, здебiльшого не є iнтегрованими у виробничi процеси i надовго залишаються надбанням їх розробникiв, а не кiнцевих користувачiв. Для того, щоб розвивати ці складові частини інформатики, забезпечувати відповідну і повну інформацію, потрібно всесторонньо вивчити, оцінити інформаційні потреби у фундаментальних науках.

Комплекс інформаційних процесів та ресурсів, потрібних для задоволення інформаційних потреб користувачів потребує осмислення саме з точки зору документно-інформаційного менеджменту у контексті правового поля українського та міжнародного законодавства, систематизації та організації інформаційних ресурсів. Тому актуальним є уточнення теоретичних положень і вдосконалення науково-методичних рекомендацій щодо процесу формування стратегій розвитку інформаційних ресурсів організації.

Необхідність розвитку інформаційних ресурсів і підвищення рівня їх використання, що дозволить своєчасно забезпечити потреби організації в інформації, зменшити потреби в інших видах ресурсів, підвищити знання та навички персоналу й забезпечити імідж організації, зумовила вибір теми дипломної роботи та її актуальність.

Рівень теоретичної розробки проблеми. Дослідженню ролі й значення інформаційних ресурсів у діяльності організації присвячено значну кількість праць вітчизняних і зарубіжних учених, які визнають, що інформація, тобто інформаційні ресурси, грає ключову роль в успіху діяльності організації. Але, незважаючи на розуміння важливості інформаційних ресурсів у діяльності організації, питанню їх розвитку все ще не приділяється достатньої уваги. Теоретичну основу дослідження становлять праці вчених, які досліджували:

- інформаційні ресурси та їх класифікацію – В.М. Гужва [13], О.А. Борисенко [4], О.В. Соснін [61];

- зв’язок між інформацією, інформаційною потребою, інформаційним ресурсом – С.П. Кулицький [35], Д. Ніколас [41], О.С. Сорокіна [60];

- В.М. Глушков [12], Н.В. Самохіна [54], А.А. Соляник [59], О.В. Соснін [61] працювали у напрямі розкриття поняття організації інформаційних ресурсів та системи національних ресурсів;

- створення інформаційних систем та інформаційних ресурсів досліджували А.М. Береза [2], І.С. Вовчак [7], І.Ф. Рогач [53], В.Ф. Ситник [57];

- розвиток нових інформаційних технологій у страхуванні розглядали А.М. Єрмошенко [14], В.М. Фурман [62], О.М. Щербань [65].

Джерельну базу дослідження становлять такі законодавчі акти як основний Закон – Конституція України, Закони України “Про інформацію”, “Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах”, “Про національну програму інформатизації”, “Про науково-технічну документацію” тощо.

Також у процесі роботи використовувалася документна база організації, документні масиви. Вибір матеріалу роботи детермінований такими основними чинниками:

- необхідністю різностороннього вивчення структури та методів оцінки організації інформаційних ресурсів;

- важливістю нормативно-правової, законодавчої бази у створенні інформаційних ресурсів організації та задоволенні його інформаційних потреб.

Мета дослідження – розробити концептуальну модель використання інформаційних ресурсів у ЗАТ “Український страховий капітал”.

Відповідно до мети визначено такі завдання дослідження:

- охарактеризувати поняття “інформація”, “інформаційний ресурс”, “інформаційна потреба”;

- з’ясувати особливості впровадження інформаційних систем у сферу страхування;

- проаналізувати нормативно-правову базу страхової та інформаційної діяльності;

- вивчити структуру та діяльність ЗАТ “Український страховий капітал”;

- дослідити сучасний стан використання інформаційних ресурсів в організації;

- розробити шляхи покращення використання інформаційних ресурсів у ЗАТ “Український страховий капітал”.

Об’єкт дослідження – інформаційні ресурси .

Предмет дослідження – використання інформаційних ресурсів у ЗАТ “Український страховий капітал”.

Методи дослідження. Для більш повного та всебічного розкриття даної теми у процесі роботи було застосовано такі методи дослідження:

– теоретичні (системного підходу, аналізу й синтезу, індукції і дедукції – для дослідження та уточнення теоретичних засад процесу формування інформаційних ресурсів організації). Метод аналізу й синтезу полягав у визначенні взаємозв’язку понять “інформація”, “інформаційний ресурс”, “інформаційна потреба” та у дослідженні впровадження інформаційних систем у сферу страхування;

– емпіричні (спостереження, експертна оцінка, графічний). Метод спостереження полягав у визначенні особливостей використання інформаційних ресурсів у ЗАТ “Український страховий капітал”. Метод експертної оцінки використовувався для аналізу якості використання інформаційних ресурсів в організації; графічний – для ілюстративного подання результатів дослідження;

– економіко-статистичні методи – для аналізу стану та


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18