У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВАТ Івано-Франківський завод"ПРОМПРИЛАД"

Курсова робота

Ефективність використання оборотних засобів підприємства

(на прикладі діяльності ВАТ „Промприлад”)

ВСТУП

Протягом останніх років тривало становлення ринкової системи господарювання, активніше здійснювалися економічні реформи, виявлялися нові аспекти реформування форм власності і структурної перебудови економіки України в цілому.

На сучасному етапі формування та розвитку нових ринкових відносин в нашій країні виникає необхідність по-новому організовувати виробництво та збут продукції. Для цього підприємствам необхідна конкретна інформація, яка дала б змогу коригувати свої науково-технічні, виробничі і реалізаційні плани у відповідності з потребами ринку, якомога раціональніше розпоряджатися власними матеріальними та інтелектуальними ресурсами з метою задоволення потреб ринку та отримання максимального прибутку від своєї діяльності.

Для здійснення власної фінансово-господарської діяльності підприємство повинно мати в своєму розпорядженні відповідні ви-робничі засоби. За характером своєї участі в процесі виробництва вони поділяються на основні і оборотні. В основі такого поділу лежать відмінності у русі вартості засобів праці і предметів праці.

Матеріальною основою виробництва с виробничі фонди у вигляді засобів і предметів праці. В процесі функціонування вони по-різному переносять свою вартість на вартість готового продукту.

Оборотні виробничі засоби обслуговують сферу виробництва,
споживаються в одному виробничому циклі та їх вартість повністю
переноситься на вартість виготовленої продукції. Щодо оборотних засобів, то вони , на відміну від вище зазначених, вони споживаються в одному виробничому циклі і їхня вартість повністю переноситься на

вартість виготовленої продукції. При цьому одна їхня частина в речовій формі входить у створений продукт і набирає товарної форми, в якій її буде використано споживачем.

Таким чином, метою даної курсової роботи є визначити на скільки ефективно використовує в своїй діяльності ВАТ „Промприлад” оборотні засоби, а також з’ясувати які заходи треба вжити для прискорення їх оборотності.

 

ЗМІСТ

Вступ .......................................................................................................

1 Характеристика ВАТ „Промприлад”

1.1 Характеристика умов функціонування ВАТ „Промприлад” ........

1.2 Забезпеченість підприємства ресурсами: матеріаль-

но-технічними, трудовими, природними..............................................

1.3 Аналіз основних техніко-економічних показників

діяльності заводу „Промприлад” .........................................................

2 Теоретичні та методичні питання аналізу оборот-

ності оборотних засобів (коштів

2.1 Визначення, склад та структура оборотних засобів......................

2.2 Характеристика показників використання

оборотних засобів .................................................................................

3 Аналіз використання оборотних засобів

3.1 Аналіз складу і структури оборотних засобів

заводу „Промприлад” ...........................................................................

3.2 Аналіз використання оборотних засобів на

ВАТ „Промприлад” ................................................................................

3.3 Аналіз забезпеченості заводу „Промприлад”

матеріальними ресурсами .....................................................................

3.4 Оцінка та можливі шляхи прискорення оборот-

ності оборотних засобів ........................................................................

Висновок .................................................................................................

Список використаної літератури ..........................................................

1 Характеристика ВАТ „ПРОМПРИЛАД”

1.1 Характеристика умов функціонування ВАТ

„ПРОМПРИЛАД”

 

ВАТ „Промприлад"- сучасне підприємство машинобудівного комплексу з високорозвинутою інфраструктурою та кваліфікованими кадрами.

Завод в своєму становленні, як приладобудівний, починає розвиток з січня 1957року, на базі вагомеханічного і машинобудівного заводів, котрі Були засновані в 1915-1918 р.р. Ці заводи були невеликими, малооснащеними, виготовляли водяні насоси, автоваги, виконували ремонт ваг.

Територія головного заводу - 11,16 га, загальна площа заводських приміщень - 55400 кв.м, в т.ч виробнича - 26630 кв.м.

Завод має такі види виробництвам як литво чавунне і кольорове, мехобробка, штампування, складання і регулювання, гальванопокриття, фарбування, литво пластмас, плати друкованого монтажу, інструментальне виробництво.

З 1958 р. почалась спеціалізація заводу по виготовленню газових лічильників. Було освоєно випуск ротаційних газових лічильників типу РС з діапазоном вимірювання 4,0 -1000 м.куб./год. Найбільший випуск цих лічильників припадає на 1968 р. і складає 16800шт.

В 1982 р. завод освоїв випуск турбінних витратомірів газу типу Тургас з діапазоном вимірювання 20-800 м.куб./год.

З 1986 р. завод починає випуск турбінних витратомірів газу ЛГ здіапазоном вимірювання 16-2500 м.куб./год. Завод був єдиним виготовлювачем промислових лічильників газу в колишньому СРСР.

Лічильники газу РГ, Тургас, ЛГ експортувались в багато країн світу, в тому числі у Польщу, Чехословаччину, Угорщину, Румунію, Болгарію, Іран, Ірак, Китай та інші країни.

В даний час поставка лічильників газу здійснюється в країни СНД.

На даному етапі частка експортної продукції складає 20% від загального обсягу виробництва.

Багаторічний досвід виготовлення промислових газових лічильників дозволив за короткий час спільно з інженерно-впровадницькою фірмою "Темпо" розробити і вперше на Україні з 1993 р. розпочати серійний випуск побутових газових лічильників ротаційного типу РЛ-4, РЛ-6, які є найменьшими за розмірами : габарити лічильника 100x100x170. Для його виготовлення використовуються матеріали, що в достатній кількості є на Україні.

Для метрологічного забезпечення виробництва та перевірки лічильників газу створена сучасна випробувальна станція “Тургас”, на базі якої сформовано державний Еталон по витратометрії газу.

За цей період сформувався інтелектуальний потенціал заводу, що налічує більш 400 спеціалістів різного профілю, об'єднаних в інженерному центрі та інших підрозділах. Значний внесок в його створення зробив Технічний університет нафти і газу, який має значний кадровий потенціал технічних працівників вищої кваліфікації в галузі вимірювань та метрології. Івано-Франківський центр стандартизації, метрології і сертифікації (ЦСМ) визначений Держстандартом України, як головна організація в галузі вимірювання газу, розробляє концепції метрологічного забезпечення витрати і кількості газу в галузі теоретичних метрологій.

В даний час завод проводить актуальні роботи, пов'язані з розробкою, випробуванням та освоєнням серійного виробництва гами лічильників. До Державної Програми "Приладобудування та енергоресурсозбереження" увійшли як особливо важливі завдання і перспективні напрацювання заводу:

- комплекс апаратури обчислення витрат газу;

- лічильники газу ротаційні (стандарт СЕВ);

- лічильники газу вибухобезпечного виконання до 2500 м.куб./год.

ВАТ "Промприлад" випускає вироби особливої складності, на базі яких створюються системи управління; забезпечує технічне переоснащення таких галузей, як енергетична, в тому числі атомна, чорна і кольорова металургії, нафтова, газова та хімічна промисловість.

Об'єм виготовленої за 1998 рік продукції становить близько 9 млн. грн., в тому числі 1245 тис. грн. прибутку.

Колектив об'єднання постійно працює над оновленням і


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10