У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

КУРСОВА РОБОТА

на тему:

“Казначейське обслуговування

місцевих бюджетів за видатками“

Головне управління Державного казначейства України в Івано-Франківській області

ЗМІСТ

ВСТУП | 3

Розділ 1. теоретико - методологічні основи видатків місцевих бюджетів та організація їх казначейського обслуговування | 5

1.1. Роль, значення, структура видатків місцевих бюджетів | 5

1.2. Казначейське обслуговування місцевих бюджетів за видатками: теоретико-методологічні підвалини та ретроспективний огляд | 11

Розділ 2. аНАЛІЗ КАЗНАЧЕЙСЬКОГО оБСЛУГОВУ-ВАННЯ місцевих бюджетів за видатками за матеріалами головного управління Державного казначейства України у Івано-Франківськійській області | 18

2.1.Організація та планування місцевих бюджетів за видатками | 18

2.2. Казначейське обслуговування місцевих бюджетів за видатками | 28

2.3. Формування облікової та звітної інформації, аналіз та контроль за виконанням видаткової частини місцевих бюджетів | 43

Розділ 3. шляхи удосконалення казначейського обслуговування місцевих бюджетів за видатками | 48

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ | 58

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

ВСТУП

Стабільне фінансове становище держави є об’єктивною передумовою її економічного розвитку й зростання суспільного добробуту. А оздоровлення економіки, забезпечення соціальних гарантій громадян можна здійснити двома шляхами: перший - за рахунок збільшення доходів бюджету, другий - за рахунок раціонального, економного й цільового витрачання бюджетних коштів. Оскільки інших шляхів не визначено, то можемо констатувати, що виконання бюджету по казначейській моделі є на сьогодні об’єктивною необхідністю формування нових для нас ринкових відносин.

Успішний розвиток економіки держави значною мірою залежить від достовірності й оперативності отримання інформації про стан державних фінансів, а також можливості ефективно управляти ними.

Важливим елементом системи управління як державними, так і місцевими фінансами є організація системи касового виконання бюджетів усіх рівнів.

Вітчизняна практика та світовий досвід переконливо доводять, що найефективнішим є управління державними фінансами з використанням казначейської системи виконання бюджетів.

Запровадження казначейської системи виконання бюджетів дозволило значно підвищити прозорість бюджетного процесу та ефективність використання бюджетних коштів.

Сьогодні, з особливою гостротою постає проблема вироблення дієвого механізму, який би визначав нові принципи казначейського обслуговування місцевих бюджетів, чітке розмежування функцій і повноважень усіх рівнів влади, а звідси - видатків кожного виду бюджету. При цьому питання бюджетної політики, оподаткування і міжбюджетних відносин повинні розглядатись і вирішуватись комплексно, оскільки вони тісно взаємопов’язані, і ні один із цих елементів не може бути реформованим без врахування двох інших.

Ці та інші питання, пов’язані з фінансовою самостійністю місцевих органів влади не є новими. Проте багато з них чекають на своє практичне вирішення.

Відмічене вище обумовлює актуальність і вибір теми курсової роботи.

Розкриття даної теми дасть змогу побачити особливості казначейського обслуговування видаткової частини місцевих бюджетів через систему органів Державного казначейства України з застосуванням Єдиного казначейського рахунку, здійснення фінансового контролю з боку органів Державного казначейства за касовим виконанням видаткової частини місцевих бюджетів, ефективність існування органів казначейства та перспективи розвитку і вдосконалення казначейського обслуговування видаткової частини місцевих бюджетів.

Метою дослідження є висвітлення процесу обслуговування органами Державного казначейства видаткової частини місцевих бюджетів, ролі та функцій органів системи Державного казначейства в процесі виконання видаткової частини місцевих бюджетів. В роботі внесено пропозиції щодо вдосконалення процесу казначейського обслуговування місцевих бюджетів за видатками.

Для розв’язання поставлених завдань буде використано методи дослідження. Основними з них є: спостереження, порівняння, метод системного аналізу, метод математичної статистики.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні об’єктивної необхідності запровадження нових методів та підходів до процесу казначейського обслуговування місцевих бюджетів, напрямків їх удосконалення як в теоретичній, так і в практичній площинах.

Інформаційною базою для економічного аналізу слугують офiцiйнi статистичні дані Міністерства фінансів, Державного казначейства України, Головного управління Державного казначейства України у Івано-Франківській області.

Методологія та логіка дослідження даної теми обумовили структуру даної роботи, яка складається з трьох розділів, вступу та висновків, включаючи список використаної літератури.

РОЗДІЛ 1

теоретико-методологічні основи видатків місцевих бюджетів та організація їх казначейського обслуговування

1.1. Роль, значення, структура видатків місцевих бюджетів

Видатки бюджетів за своєю економічною сутністю є інструментом розподілу і перерозподілу централізованого грошового фонду держави та його використання за цільовим призначенням для забезпечення суспільного добробуту. Зміст і характер бюджетних витрат полягає у забезпеченні потреб діяльності держави. Призначення бюджетних видатків полягає у задоволенні найважливіших потреб суспільства у розвитку економіки і соціальної сфери, державного управління, оборони, забезпечення громадського порядку, безпеки держави тощо. Видатки бюджетів можуть мати кількісну і якісну характеристики. Якісна характеристика дає змогу встановити економічну природу і суспільне призначення кожного виду бюджетних видатків, кількісна- їх величину. Активна роль держави в економічному житті суспільства, здійсненні соціальних перетворень зумовлюють різноманітність конкретних видів бюджетних видатків.

Бюджетна політика є на сьогодні одним з основних інструментів економічного регулювання, впливу держави на економічний розвиток. Цей інструмент досить широко використовується як у країнах із розвинутою ринковою, так і з перехідною економікою [36, с. 51-54].

Розбудова фінансової системи України внесла суттєві новації в управління фінансовими ресурсами територіальних громад та їх об'єднань. Цьому сприяла демократизація суспільних відносин, формування громадянського суспільства, що стимулювало внесення змін до системи управління на місцях.

Стосовно визначення поняття “місцеві бюджети” в економічній літературі немає єдиної точки зору.

Розгляд різних поглядів щодо визначення поняття “місцевих бюджетів” дозволяє охарактеризувати їх як сукупність економічних відносин, які сприяють територіальному перерозподілу національного доходу країни та забезпечують створення фінансової бази місцевих Рад.

На нашу думку, при дослідженні проблеми місцевих бюджетів, їх необхідно розглядати у двох аспектах. По-перше, як організаційну форму мобілізації частини фінансових ресурсів у розпорядження місцевих органів самоврядування. По-друге, як систему фінансових відносин, що складаються між місцевими


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19