У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Схема організації управління в ТзОВ “Фірма”Надія”

Курсова робота

Фінансова діяльність підприємства ТзОВ “Фірма “Надія”

Зміст

Вступ………………………………………………………………………..3

Розділ 1 Державне регулювання діяльності підприємств в Україні……………………………………………………………………....7

Розділ 2 Організаційно-правові засади і характеристика виробничо-господарської діяльності підприємства…………………………………15

Розділ 3 Характеристика та аналіз економічного потенціалу підприємства………………………………………………………………29

Розділ 4 Управління основним капіталом підприємства………………32

Розділ 5 Управління оборотним капіталом……………………………..39

Розділ 6 Фінансові результати діяльності підприємства……………….42

Розділ 7 Взаємовідносини підприємства з податковою, бюджетною, банківською системами, страховим і фінансовим ринком……………………..........................................................................48

Розділ 8 Оцінка ефективності використання фінансових ресурсів підприємства………………………………………………………………55

Висновки…………………………………………………………………..63

Список використаних джерел……………………………………………65

Додатки

Вступ

Перехід до ринкової економіки по новому порушує питання регулювання розвутку підприємства. Невтручання держави в господарську діяльність підприємств змушує їх самостійно шукати шляхи адаптації до ринкових умов, знаходити методи удосконалення своєї діяльності для забезпечення нарощування економічного потенціалу і конкурентоздатності Різко зростає значення фінансової стійкості суб’єктів господарювання, що зумовлює об’єктивну необхідність визначення тенденцій розвитку їх фінансового стану та перспективних фінансових можливостей .

Фінанси підприємств як складова частина фінансової системи займають визначальне місце у структурі фінансових відносин суспільства. Вони функціонують у сфері суспільного виробництва, де створюється валовий внутрішній продукт, матеріальні та нематеріальні блага, національний дохід - основні джерела фінансових ресурсів. Саме тому від стану фінансів підприємств залежить можливість задоволення суспільних потреб, фінансова стійкість країни.

Фінансам підприємств, як і фінансам у цілому, властиві певні загальні та специфічні ознаки. Треба брати до уваги також і особливості, зумовлені функціонуванням фінансів у різних сферах економіки. Загальною ознакою фінансів підприємств є те, що вони виражають сукупність економічних (грошових) відносин, пов'язаних із розподілом вартості валового внутрішнього продукту. Специфічні ознаки фінансів підприємств виражають грошові відносини, що залежать від первинного розподілу вартості валового внутрішнього продукту, формування та використання грошових доходів і децентралізованих фондів. Особливості фінансів підприємств, зумовлені їхнім функціонуванням у різних галузях економіки, розглянемо далі.

Фінанси підприємств безпосередньо пов'язані з рухом грошових коштів. Саме тому досить часто поняття "фінанси підприємств" ототожнюється з грошовими коштами, наявними фінансовими ресурсами. Однак самі кошти чи фінансові ресурси не розкривають поняття "фінанси", якщо не з'ясувати суті економічної природи останніх.

Фiнансовi вiдносини, що виникають при розподiлі i перерозподiлі валового нацiонального продукту, надзвичайно рiзноманiтнi, але їх можна подiлити за певними ознаками. Цей поділ знаходить відображення у побудові фінансової системи. Фiнансова система — це сукупнiсть окремих сфер фiнансових вiдносин, які пов'язані між собою, їм притаманні централізовані або децентралізовані фонди грошових коштів, є відповідний апарат управління та правове забезпечення.

Сфера характеризує узагальнену за певною ознакою сукупність фінансових відносин. Ланка показує обособлену частину фінансових відносин. Виділення ланок проводиться за ознакою наявності або обособленого фонду фінансових ресурсів, або специфічних форм і методів фінан-сових відносин.

Рисунок 1.1 – Фінансова система України

Державні фінанси можна визначити як сукупність фондів фінансових ресурсів загальнодержавного призначення. За своєю структурою це дуже складна та багатопланова ланка фінансової системи. Державні фінанси охоплюють: державний та місцеві бюджети; централізовані та децентралізовані фонди цільового призначення; фінанси підприємств і організацій державної та комунальної форм власності; державний кредит; державне особисте й майнове страхування.

Страхові та резервні фонди відіграють специфічну роль у фінансовій системі. Вони є сукупністю фондів фінансових ресурсів, основне призначення яких — покрити втрати, що виникли з непередбачених причин, або фінансового забезпечення заходів, які не були включені в плани фінансування, але є важливими для держави. Наявність страхових і резервних фондів фінансових ресурсів дає можливість локалізувати втрати економіки та окремих громадян, пов'язані з фактами стихійного лиха і непередбачених обставин.

Зміст і форми фінансової діяльності функціонування підприємства ТзОВ “Фірма “Надія” супроводжується безперервним кругообігом коштів, який здійснюється у формах витрат ресурсів і одержання доходів, їх розподілу і використання. При цьому визначаються джерела коштів, напрямки і форми фінансування, оптимізується структура капіталу, проводяться розрахунки з постачальниками матеріально-технічних ресурсів, покупцями продукції, державними органами по сплаті податків, персоналом підприємства тощо.

Основні завдання фінансової діяльності такі: вибір оптимальних форм фінансування, структури капіталу підприємства і напрямків його використання з метою забезпечення стабільно високої прибутковості; збалансування за часом надходжень і видатків платіжних засобів; підтримання належної ліквідності та своєчасність розрахунків. Інструментом виконання цих завдань є розробка перспективних і поточних фінансових планів (бюджетів) підприємства, в яких узагальнюються його доходи і видатки за певний період (рік, квартал, місяць). Фінансові плани розробляються в процесі планування діяльності підприємства. Залежно від джерел коштів фінансування поділяється на внутрішнє і зовнішнє. Внутрішнє фінансування здійснюється за рахунок коштів, одержаних від діяльності підприємства, використання чи продажу його майна. До таких коштів належать прибуток, амортизаційні відрахування, виручка від продажу майна. Зовнішнє фінансування має своїми джерелами кошти, не пов'язані з діяльністю підприємства: внески власників у статутний капітал безпосередньо або у формі купівлі акцій, кредит.

Обєкт фінансово-економічної практики - підприємство ТзОВ “Фірма Надія”.

Метою фінансово-економічної практики на підприємстві є поглиблення практичних навичок.

Основні цілі фінансово-економічної практики такі:

- вивчити правові основи, що регулюють діяльність підприємств в Україні, зокрема їх фінансову діяльність;

- вивчити специфіку відносин (особливо фінансових) підприємства з контрагентами, особливості організації фінансів на підприємствах різних форм власності;

- ознайомитися з фінансовою роботою на підприємстві і одержати досвід практичної роботи, необхідний для майбутнього фахівця-фінансиста, закріпити та поглибити знання одержані у вузі;

- визначити шляхи вирішення головних проблем, з якими стикається підприємство в своїй діяльності і по можливості розробити певні практичні заходи.

До основних завдань фінансово-економічної практики відносять:

- ознайомлення з фінансовою роботою на підприємстві та одержання досвіду практичної роботи, потрібної для майбутнього фахівця з фінансів;

- формування вміння проведення аналізу


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17