У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КОНТРОЛЬНА РОБОТА

на тему:

Життєзабезпечення населення в надзвичайних ситуаціях

План

Життєзабезпечення населення в надзвичайних ситуаціях.

а) забезпечення проведення рятувальних та інших невідкладних робіт.

б) заходи безпеки при проведення рятувальних робіт, та інших невідкладних робіт.

Задача:

Визначити через скільки секунд пройде ударна хвиля відстань якщо вибух буде за 40 км.

Швидкість ударної хвилі 3 км за 8 секунд.

На сучасному етапі характерною особливістю розвитку цивілізації є зростання та посилення ризику її існування.

Відповідно до “Положення про класифікацію надзвичайних ситуацій” (постанова Кабінету Міністрів України від 15 липня 1998 р. № 1099):

Надзвичайна ситуація (НС) – це порушення умов життя і діяльності людей на об’єкт або території, що спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом чи іншою небезпечною ситуацією, яка призвела (може призвести) до загибелі людей та /або значних матеріальних втрат.

Основними принципами у сфері захисту населення і територій від НС. Техногенного та природного характеру, згідно із Законом України “Про захист населення і територій від НС техногенного та природного характеру від 08.06.2000 р. № 1809-ІІІ е:

пріоритетність завдань, спрямованих на рятування життя та збереження здоров’я людей і довкілля;

безумовне надання переваги раціональній та превентивній безпеці;

вільний доступ населення до інформації щодо захисту населення і територій він НС техногенного та природного характеру;

особиста відповідальність громадян про власну безпеку, неухильне дотримання ними правил поведінки та дій в умовах НС техногенного та природного характеру;

максимально можливе, ефективне і комплексне використання наявних сил і засобів які призначені для запобігання НС техногенного і природного характеру, і реагування на них:

Основними завданнями у сфері захисту населення і територій від НС є:

здійснення комплексу заходів щодо запобігання та реагування на НС;

забезпечення контролю за станом готовності до дій і взаємодій органів управління у цій сфері, сил і засобів призначених для запобігання і реагування на них.

Захист населення забезпечується шляхом:

розроблення та запровадження системи відповідної нормативної документації;

включення у розроблювані плани економічного і соціального розвитку спеціальних розділів з ЦО.

розроблення і реалізації на державну та регіональному рівні спеціальних програм забезпечення захисту населення в умовах НС;

складання планів захисту персоналу радіаційно, хімічно та вибухонебезпечних об’єктів і населення яв зонах можливого зараження в разі аварії на них.

До основних заходів щодо забезпечення безпеки населення в НС належать: прогнозування і оцінка можливих наслідків НС; розробка заходів, спрямованих на недопущення або зниження ймовірності виникнення таких ситуацій, в також зменшення їх наслідків.

Крім того, дуже важливим є навчання населення діям в умовах НС і розробка ефективних способів його захисту.

Безпека людей в НС забезпечується шляхом:

зниження ймовірності виникнення можливих масштабів джерел природних, техногенних та військових НС;

каналізації, блокування, усунення, скорочення часу існування, масштабів та послаблення дії уражаючих факторів та джерел НС;

зниження небезпеки ураження людей в НС шляхом висування т реалізації спеціальних вимог до розселення людей, раціонального розміщення потенційно небезпечних і інших виробників, транспортних і інших техногенно-небезпечних та життєво важливих об’єктів і комунікацій, створення об’єктів з внутрішньо присутньою безпекою та засобами локалізації і самоліквідації аварій, а також шляхом раціонального планування і забудови міст і інших населених пунктів, будівництва специфічно стійких в конкретних НС будівель та споруд, прийняття відповідних об’ємно-планувальних та конструктивних рішень;

підвищення стійкості функціонування систем і об’єктів життєзабезпечення та профілактики поршень їх роботи, що можуть створити загрозу життю та здоров’ю людей;

організації та проведення захисних заходів по відношенню до населення і персоналу аварійних та інших об’єктів при виникненні, розвитку та розповсюдженні уражаючих факторів, впливів джерел НС, а також здіснення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт по усуненню безпосередньої загрози для життя і здоров’я людей, відновленню життєзабезпечення населення на територіях, що потрапили в зону дії руйнівних та шкідливих сил природи і техногенних факторів;

ліквідації наслідків та реабілітацією населення, територій та навколишнього середовищ, що зазнали впливу НС.

Захист населення від наслідків стихійного лиха, аварій, катастроф, вибухів, великих пожеж і застосування засобів ураження є основним завданням цивільної оборони.

Захист населення – це створення необхідних умов для збереження життя людей у надзвичайних ситуаціях. Головна мета захисних заходів – уникнути або максимально знизити ураження населення.

Основними заходами захисту населення в НС є:

попередження населення про можливу загрозу виникнення НС;

виявлення обстановки в осередку ураження та можливий вплив на населення уражаючих факторів.

Проведення рятувальних та інших невідкладних робіт.

Рятувальними називають роботи, які проводять з метою рятування людей в осередку ураження і надання їм допомоги.

Інші невідкладні роботи проводяться для забезпечення швидкого рятування людей і попередження катастрофічних наслідків НС.

Для здійснення рятувальних та інших невідкладних робіт використовується техніка, серед технічних засобів використовуються як об’єктова техніка (бульдозери, екскаватори зі змінним обладнанням, автомобілі – самоскиди, автогрейдери, моторні і причепні катки, пневматичний інструмент і т.п.), так і спеціальна техніка, що знаходиться в розпорядку рятувальних формувань (спеціальн підйомно-транспортені машини, річний рятувальний інструмент, бетоноломні засоби контролю життєзабезпечення.

Наведемо основні види способи проведення рятувальних робіт.

Загальна розвідка в найкоротші терміни повинна встановити на місцевості характер, масштаби руйнувань і пожеж, ступінь радіоактивного або іншого забруднення в різних районах осередку, наявність уражених людей і ступінь їх ураження, можливість ведення спеціальних формувань та евакуації потерпілих.

Розбирання завалів. Визначивши місцезнаходження і стан потерпілих, одразу починають проведення рятувальних робіт. Частина населення що не встигла укритися, може опинитися під завалами, важливим є


Сторінки: 1 2