У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Тектонічні катастрофи

Надзвичайні ситуації — порушення нормальних умов життя та діяльності людини на об'єкті або території, викликане аварією, катастрофою, стихійним лихом або іншою небезпечною діяльністю, що призвела до загибелі людей або значних матеріальних збитків.

З 1949 року усі можливі природні катаклізми забрали життя більше 1,4 млн чоловік. За півстоліття на Землі сталося більше 250 катаклізмів, які завжди супроводжувалися людськими жертвами. А за все тисячоліття сталося 100 тис. природних катастроф, у яких заги-нуло 15 млн чоловік, із них 3,5 млн — у XX столітті.

За статистикою, перші позиції за кількістю жертв займають по-вені. Доречно буде згадати трагедію у Венесуелі, коли під шаром води та грязі були поховані близько 50 тисяч чоловік.

Серед найбільш страшних катаклізм і n названі землетруси у Вірменії, Китаї, Мексиці та Туреччині.

Експерти однієї з найбільших у світі страхових компаній Munich Дає підрахували, що у 1999 році на планеті сталося більше 700 вели-ких та середніх природних катастроф, внаслідок яких загинули ти-сячі людей.

За останні десять років економічні втрати від природних лих скла-ли 535 млрд доларів.

Є приклади, коли економічні втрати від природних катастроф в окремих країнах перевищують величину валового національного продукту, внаслідок чого економіка таких країн набуває критич-ного стану. Наприклад, прямий збиток від землетрусу в Манагуа (1972) склав 209 % вартості валового продукту Нікарагуа. У США збитки тільки від чотирьох найбільших природних катастроф у 1989—1994 pp. склали 88 млрд доларів.

Природні лиха викликали те, що Генеральна Ассамблея ООН прий-няла 22 грудня 1989 року Резолюцію, в якій період із 1990 до 2000 pp. був проголошений Міжнародним десятиліттям по змен-шенню небезпеки стихійних лих.

Тектонічні катастрофи: землетруси, моретруси, виверження вулканів і т. п.

Історія знає трагічні землетруси, які завдали великого лиха. Землетрус — один з найстрашніших видів стихійного лиха, який супроводжується людськими жертвами. В європейських країнах для визначення інтенсивності землетрусів використовується 12-бальна шкала MSK-64. Умовно землетруси за цією шкалою поділяються на:*

слабкі — 1-3 бали;*

помірні — 4 бали;*

достатньо сильні — 5 балів;*

дуже сильні — 7 балів;*

руйнуючі — 8 балів;*

спустошуючі — 9 балів;*

знищуючі — 10 балів;*

катастрофічні — 11 балів;*

дуже катастрофічні — 12 балів.

Інтенсивність землетрусу — це міра величини стану ґрунту. Визначається вона ступенем зруйнувань будинків, споруд, характером зміни земної поверхні. Підземні поштовхи, удари і коливання поверхні землі, звичайно, охоплюють великі території. При сильних землетрусах порушується цілісність ґрунту, руйнуються будинки і споруди (мости, шляхи), виходять з ладу комунально-енергетичні мережі (водопровідні каналізація, газ, електрика, опалення). На Земній кулі щороку виникає понад 100 землетрусів, які призводять до різних руйнувань і загибелі людей. Виникають землетруси несподівано, і хоча головний поштовх продовжується кілька секунд, його наслідки є трагічними. Землетруси бувають тектонічні, вулканічні, обвальні та інші. Моретруси і землетруси можуть виникати також внаслідок падіння метеоритів або зіткнення нашої планети з іншими космічними тілами.

Найчастіше бувають тектонічні землетруси. Особливістю цього стихійного лиха є те, що руйнуються будівлі і споруди, виникають гірські обвали, лавини, інколи запруджуються річки. Так, наприклад, 6 жовтня 1948 року о 1 год. 12 хв. землетрус в Ашгабаді (Туркменія) силою до 10 балів призвів до загибелі 100 тисяч людей (із 130 тис. жителів, які проживали в Ашгабаді). Уціліло лише декілька будинків.

1956 року у Ташкент/, 1984-го в містах Бухарі і Тамзі (Узбекистан) землетруси спричинили величезні руйнування. 7 грудня 1988 року у Вірменії стався землетруси силою до 10 балів: із 985 населених пунктів було повністю зруйновано 58, значні було пошкоджено 173; із 36 сільських районів було пошкоджено 17.

Наслідки землетрусу були такі:—

загинуло — 25 тис. чоловік; —

поранено — 550 тис. чоловік;—

зруйновано житла — 8 млн. кв. метрів;—

залишились без житла — 514 тис. чоловік;—

вийшли з ладу 50 автоматичних телефонних станцій і система оповіщенні Цивільної оборони;—

порушено зв'язок з 121 відділенням зв'язку;—

перестали функціонувати 170 промислових підприємств;—

вийшло з ладу 102 км каналізаційних мереж; —

зруйновано 28% торговельних підприємств;—

повністю зруйновано 245 медичних закладів.

Жахливим видом землетрусу є цунамі. Від чого походить цунамі? Це питання поки що мало вивчене. Вчені гадають, що такі хвилі народжуються від землетрусного поштовху, вогнище якого сховане під водою. Землетрус піднімає морське дно і діє, як велетенський поршень. Вода збурюється і рухається з шаленою швидкістю у вигляді гігантських хвиль.

Як боротися з цунамі? Приборкувати цю страшну силу люди ще не навчилися. А ось прогнозувати цунамі в якійсь мірі можна. Визначені райони океанів, де можливі хвилегони катастрофічного характеру. Знаючи швидкість руху цунамі, можна вирахувати, коли згубні хвилі докотяться до берега...

Магматичний вулканізм виникає внаслідок переміщення магми, порушення рівноваги між енергією магми та опором кам'яної оболонки Землі. Сучасний магматичний вулканізм позначається на житті та господарській діяльності людини, виверження вулканів призводять до людських жертв, руйнуються міста та селища. За активністю вулкани поділяю на три групи: діючі, про виверження яких за останні два тисячоліття є документальні відомості; ті, що, можливо, діяли в історичний час; згаслі - не діючі тисячоліттями. Але й згаслі вулкани можуть стати діючими.

Грязевий вулканізм - природне геологічне явище, пов'язане з глибинними процесами, які називають псевдовулканічними, оскільки вони в генетичному відношенні нічого спільного з магматичними вулканами не мають. Чинником цього процесу є коливні та тектонічні рухи, що призводять до утворення складок в областях тектонічних западин, де перемішуються нафта, газ та вода. Для грязевулканічних процесів


Сторінки: 1 2 3