У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

Надання першої допомоги при ударах, вивихах, розтяженні зв’язок

ПЛАН

Вступ

1. Перші кроки по наданню допомоги, особливості визначення виду травми

2. Різновиди ран

3. Травмошок і колапс

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Перша допомога – це найпрсотіші, термінові та необхідні заходи для рятування життя і попередження ускладнень, які проводяться до прибуття лікаря чи доставки потерпілого до медичного закладу. Від правильного та своєчасногно надання першої допомоги залежить успіх наступної медичної допомоги та подальшого лікування, а інколи і життя потерпілого.

Перша допомога включає в себе три групи заходів:

негайне припинення дії зовнішнхі уражаючих факторів;

надання невідкладної медичної допомоги потерпілому заблежно від його стану та характеру травми, нещасного випрадку;

негайний виклик лікаря швидкої допомоги чи організація транспортування потерпілого до найближчого медичного закладу.

1. Перші кроки по наданню допомоги,

особливості визначення виду травми

У перший момент найкраще остудити ушкоджене місце, наприклад за допомогою льоду. Найкраще розтирати травмоване місце льодом. Але ніколи не залишайте лід на одному місці - Ви можете просто обпалити шкіру. Якщо льоду по близькості немає, то можна травмоване місце "підставити" під холодну воду. Далі потрібно постаратися зрозуміти (не дуже напружуючи травмоване місце), якого роду травма отримана й, відповідно, які дії потрібно почати. Якщо Ви почуваєте, що це не ушиб і не розтягання, то найкраще намагайтеся не зміщати положення кістки після одержання травми.

Запалення - можна пізнати, якщо травма викликає біль доти, поки мускули не охолонуть і якщо біль небагато затихає після розминки.
Коли ж біль не така гостра, потрібно усе ще прохолоджувати збуджене місце після тренування. Далі рекомендується змазувати хворе місце мазями ("гепаринова" -- від синців і розтягань, усуває незначні запалення, "фастум-гель" від розтягань, біль у суглобах, "долгіт" й т.д.), а в особливих випадках варто навіть прийняти таблетку, яка усуває запалення. Здебільшого такі таблетки просто усувають біль, так що не варто занадто захоплюватися такими таблетками. Якщо Ви продовжуєте тренуватися з такою травмою, то потрібно стежити за тим, щоб вона не стала хронічною. Тому що хронічне запалення може привести до переломів. Тому потрібно взяти перерву під час травми, вилікувати її, і якщо потрібно - звернутися до лікаря.

Розтягання сухожилля - на початку дуже важко розпізнати, тому що розтягання в перший момент дуже схоже на просте й банальне забите місце.

Іноді дуже нелегко помітити різницю між розтягнутим сухожиллям і просто затверділим м'язом. Затверділий м'яз звичайно не почуваєш до кінця тренування, а розтягання з'являється раптово й дуже болісно.

Якщо м'яза затвердіває, то можна просто помасажувати його. І найкраще в таких випадках не прохолоджувати хворе місце під холодною водою, а навпаки розігрівати його.

По можливості краще уникати зайвих навантажень на хворе сухожилля, тому що це спричинить розвиток травми й видужання може затягтися.
По закінченні трьох днів після травми потрібно потихеньку почати розігрівати розтягання, роблячи щадяший масаж. Для розігріву рекомендується користуватися розігріваючими мазями. Коли на розтягнутому місці більше не почувається болю, можна повертатися до тренувань, але на початку не сильно навантажувати травмовану ділянку.

2. Різновиди ран

Ніхто не може пророчити заздалегідь, у якій ситуації виявиться через мить і підготуватися до неї. Уявіть собі, що на Ваших очах від ран стікає кров'ю людина...безумовно, Ви захочете допомогти, але чи зможете? Всe у Ваших руках.

Зовнішня кровотеча може бути результатом відкритих ран, де шкіра ушкоджена раною. В основному розрізняють сім типів відкритих ран, які можуть привести до зовнішньої кровотечі:

Садина - ушкодження шкіри в результаті подряпини або натирання. Кровотеча звичайно буває незначною.

Уколи - ушкодження утворені проколом шкіри. Може бути в результаті уколу шпилькою, кулею й т. д. На додаток до зовнішньої кровотечі при цьому виді рани можуть бути й внутрішні кровотечі.

Рвана рана - зазубрені або розірвані тканини після впливу гострих нерівних предметів, таких як розбите скло й т.п.

Порізи - у результаті дії гострих ріжучих предметів - ніж, бритва й т.п. Цей тип ран може привести до важкої кровотечі й можливе ушкодження м'язів, нервів і сухожиль.

Відрив має на увазі розрив тканини з відділенням від тіла. Цей тип ран може привести до важкої кровотечі.

Здавлена рана - цей тип ран може бути результатом автомобільної або промислової катастрофи. Можуть бути ушкодження внутрішніх органів і переломи костей. Можуть розвитися важкі внутрішні й зовнішні кровотечі.

Ампутації - цей тип ран має на увазі повне відділення кінцівок (палець, рука, нога). Кровотеча після ампутації часто буває меншою, ніж можна було б припустити.

3. Травмошок і колапс

При серйозних травмах - пораненнях,струсах мозку, переломах і т. д. нерідко розвиваються загальні складні стани організму - шок і колапс. Ці ускладнення супроводжуються різким ослабленням кровотечі в артеріях, венах і капилярах внаслідок зниження температури стінок судин або щодо великої втрати крові. Потерпілий перебуває у свідомості, але спостерігається повна абстрагованість потерпілого. Слабкий частий пульс, тихий голос, поверхневий подих, блідість, холодний липкий піт. Обоє ці складні, загрозливі життя, стани мають не совсм однакове походження, але за зовнішніми ознаками й способах першої допомоги не відрізняються друг від друга. Різниця полягає в тому, що для травматичного шока характерним є фазовий розвиток і порівняно повільний перехід з однієї фази в іншу, яка в основному залежить від нагромадження в центральній нервовій системі болючих подразників з місця ушкодження; колапс розвивається швидко (різко падає тиск крові), особливо часто це трапляється при швидкій втраті крові.

Потерпілим, які перебувають


Сторінки: 1 2