У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

“Мікроклімат житлових приміщень”

ПЛАН

1. Поняття мікроклімату житлових приміщень

2. Мікроклімат і вологість житлових приміщень

3. Склад повітря і мікроклімат приміщень

4. Місце опалення житлових приміщень

в створенні сприятливого мікроклімату

5. Вентиляція житлових приміщень

Використана література

1. Поняття мікроклімату житлових приміщень

При оцінці мікрокліматичних умов житла основне значення має його температурний режим. Так, взимку оптимальна темпера-тура в приміщенні повинна становити 18-19 °С (для помірного поя-су) і 17-18 °С (для жаркого). Відносна вологість повітря (при темпе-ратурі повітря 18-20 °С) має бути в межах 40-60 %. Третій компо-нент мікроклімату - швидкість руху повітря, яка в зимову пору року не повинна перевищувати 0,2-0,3 м/с.

У кінцевому підсумку вимоги до мікроклімату в житлових при-міщеннях зводяться до того, щоб людина, вдягнена в легкий одяг і взуття, яка знаходиться тривалий час в малорухливому стані, не мала неприємних відчуттів: охолодження чи перегрівання.

2. Мікроклімат і вологість житлових приміщень

Внаслідок неправильної експлуатації житла або через технічні порушення при його будівництві в житлових приміщеннях виникає вологість. Причини вологості можуть мати експлуатаційний харак-тер - недостатнє опалення у зимовий період, перенаселення жит-ла, прання і сушіння білизни, готування їжі при недостатній венти-ляції. Застосування вологоємких будівельних матеріалів, в'язких розчинів, відсутня або недостатня гідроізоляція, дефекти покрівлі та ринв, розташування будинку в улоговині, яка погано освітлюєть-ся та провітрюється тощо також сприяють появі вологості.

Підвищення вологості у приміщенні погіршує умови прожи-вання І негативно впливає на організм людини. Перш за все у при-міщенні підвищується відносна вологість повітря, в результаті чого на стінах, шпалерах, меблях, підлозі з'являється пліснява, розвива-ються бактерії, грибки, які мають неприємний запах і руйнуються дерев'яні деталі будівлі, меблі. Особливо це сприяє появі різних захворювань. Крім того, вогкість підвищує тепловіддачу організму — людина у вологому приміщенні постійно мерзне. Це призводить до загострення тонзилітів, виникнення ангін, катарів верхніх дихаль-них шляхів. Порушення терморегуляції в цілому сприяє виникнен-ню ревматизму, радикуліту, невралгії, загостренню туберкульозу.

Особливо небезпечне охолодження для людини, яка спить у вологому приміщенні.

При появі перших ознак вогкості приміщення треба добре опа-лювати і провітрювати, регулярно витирати воду з предметів і стін. Не слід заставляти вологі стіни меблями, завішувати килимами, заклеювати шпалерами, тому що доступ повітря до стін закриваєть-ся. Заклеєна шпалерами стіна "не дихає", тобто немає обміну між внутрішнім повітрям і зовнішнім.

Систематичне провітрювання і хороше опалення квартири по-переджують появу вогкості в житлі. Для об'єктивної оцінки ступе-ня вІдволоження стін визначають вміст води в штукатурці, він не повинен перевищувати 2 %.

3. Склад повітря і мікроклімат приміщень

Повітряне середовище приміщень оцінюється також за його складом.

Хімічний склад повітря в приміщенні такий же, як і ззовні: приблизно 21 % кисню, 78 % азоту, 0,04 % діоксиду вуглецю, менше 1 % складають озон, водень, гелій, неон, криптон, радон і аргон, непостійна кількість водяних парів. При диханні склад по-вітря змінюється. Видихуване людьми повітря містить менше кис-ню і більше діоксиду вуглецю тощо.

У повітрі закритих, недостатньо вентильованих приміщень вміст діоксиду вуглецю може свідчити про ступінь забруднення середовища продуктами життєдіяльності людей і про ефективність вентиляції.

В таких умовах погіршується самопочуття і з'являється відчут-тя нечистого (спертого) повітря. Ввстановлено, що паралельно із збільшенням кількості С02 зростає в повітрі вміст і інших продук-тів життєдіяльності людей, які одержали назву антропотоксинів. Понад 30 сполук входять до складу антропотоксинів: оксид вуглецю, аміак, ацетон, сірководень, вуглеводні, альдегіди, органічні кисло-

Таблиця 1

Зміна складу і властивостей повітря при диханні

Показники якості | Атмосферне повітря | Повітря, яке видихається

Кисень | близько 21 % | 15,5- І 8,0%

СО2 | 0,03-0,04 % | 2,5-5,0 %

Пари води | різна кількість | насичене

Температура | різна | 35-37°

ти, діетиламін, крезол, фенол тощо. Крім згаданих сполук, в повіт-ря закритих приміщень може надходити більш як 100 летких речо-вин, які утворюються при розкладанні органічних речовин на по-верхні тіла, одягу, в кімнатному пилу, виділяються із полімерних матеріалів.

Оскільки в практичних умовах визначити всі фактори, які мо-жуть забруднювати повітря складно і нераціонально, гігієністи прий-няли досить зручний показник - вміст діоксиду вуглецю, який за-пропонований ще М. Петтенкофером і є досить інформативним. Прийнято вважати: якщо концентрація С02 в повітрі менша 0,07 %, то вентиляцію в приміщенні можна вважати доброю; до 0,1 % -задовільною, а до 0,15 % - допустимою лише для короткотривало-го перебування (наприклад, у кінотеатрах).

Для гігієнічної оцінки повітря, крім хімічного складу, має значен-ня й іонний склад повітря. Чим чистіше повітря, тим більше воно містить легких електровід'ємних Іонів.

У закритих приміщеннях легкі іони поглинаються в процесі дихання, а також пилом, одягом тощо. Тому ступінь іонізації вва-жається досить добрим індикатором чистоти повітря. Експеримен-тально підтверджено негативну дію деіонізованого повітря. У лю-дей з'являються сонливість, головний біль, підвищується артеріаль-ний тиск, збільшується кількість недоокислених продуктів у сечі. Для поліпшення якості повітря його збагачують легкими іонами до рівня 4000-5000 в 1 см3.

Поряд з іншими показниками забруднення повітря є мікроор-ганізми (бактерії, спори, цвілеві грибки). Найчастіше вони знахо-дяться на поверхні пилинок, з якими переносяться потоками по-вітря. У повітрі закритих приміщень може бути значна кількість мікроорганізмів, зокрема патогенних.

При кашлі, чханні й при розмові в повітря надходить велика кількість краплинок слини і слизу, в яких є мікроби. Встановлено, що при чханні утворюється до 40000 краплинок, здорова людина може виділити в повітря до 20000 мікробів, а хвора - до 150000. Бризки слини при цьому розлітаються в повітрі на віддаль до декіль-кох метрів. Тривалість знаходження


Сторінки: 1 2 3