У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Допомога при укусах бджіл, джмелів, змій

З усіх комах найбільшу небезпеку для людини становлять оси (шер-шень, звичайна оса тощо) і бджоли. Вони мають отрутний апарат, який складається із двох залоз (кислої і лужної), що з'єднуються з жалом.

Бджоли поза гніздом чи вуликом майже не пускають у хід жало, але коли небезпека загрожує їхній домівці — вони нападають роєм. Ступінь отруєння після укусів бджіл залежить від кількості одночасних укусів, місця враження та індивідуальної реакції організму до бджолиної отру-ти. На місці враження з'являється пекучий біль, почервоніння зони запа-лення, набряк. Він може зникнути через декілька годин або днів. Деко-ли можливе загальне отруєння організму. Необхідно видалити жало, промити ранку етиловим чи нашатирним спиртом. Дати випити постраждалому стакан міцного солодкого чаю. Біль вгамовує лід, свинцеві при-мочки. Найнебезпечнішими є укуси ротової порожнини. У цьому випадку необхідно звернутися до лікаря. А як першу допомогу — слід приклас-ти холод. Набряк, що виникає після укусу, може розповсюдитись на гор-тань і зів, та призвести до удушення. Отож, щоб полегшити біль при уку-сах комах {оси, бджоли), необхідно: видалити зі шкіри жало; приклас-ти примочки з розчиненої у воді харчової соди; накласти лід на 20 хв. протягом декількох годин.

За характером дії отрути змій поділяють на дві групи: «кров'яні отрути» {отрути гадюк) і нервово-паралітичні (отрути кобр). Укус га-дюки особливо небезпечний для хворих людей. Отрути гадюк виклика-ють як місцеву дію (сильний біль, набряк, крововиливи), так і загальну токсичну дію на організм (ослаблення серцевої діяльності, зниження артеріального тиску тощо). Крововиливи у внутрішні органи бувають не-безпечними для життя. У важких випадках смерть може настати від таких ускладнень навіть за кілька днів після укусу.

Отрута кобр діє на нервові центри, перш за все, на дихальний; смерть настає від паралічу дихальних м'язів. Сила дії отрути залежить від її кількості, місця укусу і фізіологічного стану людини.

Для того щоб захиститися від укусів змій та інших отруйних тварин, потрібно знати, які отруйні тварини трапляються в даній місце-вості, та особливості поведінки цих тварин; уміти розрізняти ознаки от-руйних і неотруйних тварин (наприклад, вужа і гадюки) і уникати з ними контакту; пам'ятати, що різкі рухи тільки привертають увагу цих тварин і можуть викликати їх напад.

Правила першої допомоги при укусах змій: слід створити всі умови для негайного введення сироватки; забезпечити потерпілому неру-хомість, оскільки надмірні рухи сприяють швидкому проникненню отру-ти у кров; звільнити кінцівки від взуття, шкарпеток, браслетів тощо, оскільки може виникнути набрякне перетягувати гумовим джгутом кінцівку вище від місця укусу, оскільки це може призвести до порушення обміну речовин в ураженій ділянці; не надрізати краї рани і не відсмок-тувати з неї кров, оскільки через пошкодження слизової оболонки ро-тової порожнини отрута може швидко потрапити у кров; дати випити значну кількість рідини (води, кави, чаю). Після надання першої допо-моги потерпілого необхідно доставити у медичний заклад для введення антитоксичної сироватки — у місцевостях, де трапляються отруйні тва-рини, у розпорядженні медичних працівників є набір таких сироваток. Особливо небезпечними для здоров'я є нейротоксичні отрути. При їх потраплянні в організм людини перед лікарем стоїть завдання — відно-вити дихання, захистити клітини мозку від ураження.