У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ ПРИ ЗДІЙСНЕННІ ЗАПРОЕКТОВАНИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ

Для глино-кислотних оброблень свердловин використовують соляну і плавикову кислоти, так як вона розчиняє вапнякові породи. Під час глино-кислотного оброблення свердловин виникають небезпеки, пов’язані з використанням соляної кислоти і обладнання, яке працює під тиском.

Під час роботи з соляною кислотою недотримання правил безпеки може призвести до важких опіків обличчя та тіла. Особливо необхідно запобігати попаданню кислоти в очі.

Під час проведення кислотних оброблень ПЗП слід дотримуватись таких вимог:

Кислотне оброблення свердловин має здійснюватися підготовленою бригадою під керівництвом майстра або іншого інженерно-технічного праців-ника за планом, затвердженим головним інженером підприємства.

Ємності для зберігання кислоти на базисних складах мають бути осна-щені поплавковими рівнемірами та переливними трубами для відводу надлишку кислоти.

Ємності базисних складів мають бути обладнані засобами перекачу-вання для зливання кислоти з цистерн та наливання її у пересувні ємності (автоцистерни).

На базисних складах кислота має зберігатися в стаціонарних ємностях з антикорозійним покриттям.

Сальники насосів для перекачування кислот мають бути закриті спеціальними щитками, які можна знімати тільки під час ремонту.

Зливання кислот у ємності (автоцистерни) має бути механізоване.

Ємності для зберігання та транспортування кислот та запірні пристрої до них мають бути кислотостійкими та герметичними.

Забороняється зберігати та транспортувати плавикову кислоту в скляній тарі.

На кришці мірника, що використовується для приготування розчину кислоти, має бути не менше двох отворів: один для заливання кислоти, другий для відводу її парів. Отвори мають бути оснащені захисними решітками.

Для виливання кислоти з бутлів у мірник має бути обладнана зручна площадка для роботи в її межах двох працівників. Переносити бутлі необхідно по трапах з поруччям.

У разі відсутності насосів для закачування кислоти в мірник дозволяється подавати кислоту в бутлях.

До закачування розчину кислоти в свердловину нагнітальна лінія має бути опресована на півторакратний очікуваний робочий тиск. На лінії має бути встановлено зворотній клапан.

Забороняється ремонтувати комунікації під час закачування розчину кислоти в свердловину.

За необхідності ремонту комунікацій слід припинити закачування кислоти, знизити тиск до атмосферного, а комунікації промити водою.

Для приготування соляно-кислотного розчину з нерозбавленої кислоти її треба наливати у воду, а не навпаки. На місці роботи з кислотою має бути необхідний запас води.

Під час відкриття свердловин після оброблення повинні прийнятися застереження, так як можливо, що в насосно-компресорних трубах залишилася активна кислота, яка може бути викинута газом.

Забороняється проводити закачування кислоти за сили вітру більше 12 м/сек, при тумані та вночі.

Після закінчення робіт із закачування кислоти в свердловину обладнання та комунікації слід ретельно промити водою.

Самі по собі кислоти та їх пари є речовинами вибухонебезпечними та негорючими. Однак внаслідок їхньої окислювальної дії вони можуть викликати пожежу. Під час пожежі кислоти небезпечні своєю роз’їдаючою дією, і за високої температури вони розкладаються з виділенням шкідливих газів.

Навіть за звичайної температури (а тим більше під час інтенсивного нагрівання) кислота випаровується. Якщо кислота знаходиться в щільно закритій посудині, то під впливом зовнішньої температура починається пароутворення, і тиск парів при цьому може підвищитися настільки, що посудина розірветься. Тому, посудини з кислотою ні в якому разі не можна розміщувати біля печей, обігрівальних приладів, відкритого вогню або у місцях дії сонячних променів.

Кислоти у випадку контактування з іншими речовинами, як, наприклад, з горючими матеріалами, металами і т.п. вступають з ними в хімічні реакції. При цьому іноді виділяється стільки кислоти, що ці речовини загоряються.

Територія для розміщення технологічного обладнання повинна бути попередньо підготовлена, відповідно спланована, звільнена від стороннього обладнання і предметів, які заважають розміщенню насосних агрегатів, автоцистерн і комунікацій.

Насосну агрегати, кислотовози і автоцистерни для проведення технологічного процесу повинні бути розміщені на віддалі не менше 10 м від гирла свердловини і розташовані так, щоб віддаль між ними була не менше 1 м, а кабіни були повернуті в напрямі від свердловини. Нагнітальні лінії в місцях підєднання до гирлової арматури повинні бути обладнані зворотними клапанами.

Після закінчення обв’язування обладнання з гирлом свердловини нагнітальні лінії необхідно випробувати на герметичність тиском, що у 1,5 раз перевищує очікуваний максимальний тиск.

Під час гідравлічних випробувань нагнітальних ліній та та нагнітання технологічних рідин у свердловину перебування людей біля гирла свердловини і нагнітальних трубопроводів забороняється.

Забороняється ремонтувани насосні агрегати або кріпити обв’язку гирла свердловини і трубопроводів під час нагнітання технологічних рідин у свердловину. При необхідності ремонту комунікацій необхідно зупинити нагнітання технологічних рідин, комунікації промити водою і тиск знизити до атмосферного. Після закінчення процесу все обладнання і комунікації повинні бути промиті водою, яку необхідно після цього подати в нафтозбірний колектор або спеціальну пакопичувальну ємкість для подальшого скиду в систему збору і нагнітання в пласт промилових стічних вод.

При розливі лужних або кислотних розчинів на поверхні їх необхідно нейтралізувати. Для нейтралізації лужних розчинів може бути використаний водний розчин хлористого кальцію, а для нейтралізації кислотних розчинів – вапняний розчин, 10% розчин каустичної або кальцинованої соди, а також інші лужні розчини.

З метою попередження забруднення водоймищ і джерел питної води лужними та кислотними розчинами, нафтопродуктами, мінералізованими водами необхідно дотримуватись вимог ГСТУ 41-00032626-00-007, ГОСТ 17.1.3.12.

Особливу увагу необхідно звернути на герметизацію обладнання гирла свердловини, не допускаючи розливу технологічних рідин на поверхню території біля свердловини.

Не допускати скиду технологічних рідин і других реагентів у водойми і джерела питної води.