У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАХОДИ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРИДОВИЩА

8.1 Значений охорони праці в забезпеченні безпечних і здорових умов праці

В НГВУ "Надвірнанафтогаз". що є структурним підрозділом ВАТ "Укрнафта", щорічно проводиться велика кількість заходів по створенню і покращенню умов праці на виробництві згідно законів України "Про охорону праці", "Про пожежну безпеку" і інших нормативних актів.

НГВУ "Надвірпанафтогаз" постійно веде контроль за роботою по охороні праці та проводить заходи з охорони праці. Всі заходи спрямовані на покращення безпечних і здорових умов праці. Адже значення охорони праці і техніки безпеки в нафтовидобувній промисловості має ряд специфічних особливостей, що викликано рядом причин, а саме: пожежонебезпека виробничих об’єктів пов'язана з наявністю вуглеводнів, які легко спалахують, що викликає необхідність розробки спеціальних заходів по охороні праці і техніці безпеки та проти пожежної профілактики.

Згідно даних законів та законодавчих актів НГВУ "Надвірнанафтогаз" веде постійний контроль за роботою по охороні праці.

На підприємстві складений план, що затверджений директором НГВУ "Надвірнанафтогаз", згідно якого у минулому році проводились перевірки стану охорони праці в підрозділах структури підприємства, також проводились перевірки об'єктів в нічний час. Так згідно плану було виділено на заходи з охорони праці 1089,89 тис. грн., у тому числі 98,2 тис. грн. передбачені колективним договором, що були спрямовані на покращення умов праці і проведення профілактичних заходів з метою запобігання нещасних випадків.

Також згідно плану на підприємстві проведено 100 перевірок, з них 48 службою ОП та 52 ПДК. Крім даних перевірок, що проводило саме НГВУ "Надвірнанафтогаз", було здійснено 19 перевірок стану охорони праці уповноваженими органами Держнаглядохоронпраці. На основі даних перевірок здійснено 11 заборон на експлуатацію обладнання та об'єктів підприємства.

У минулому році додатково проводились роботи по профілактиці виробничого травматизму. Підприємство виділяє потрібні матеріали і засоби для проведення заходів по охороні праці. Адміністрація згідно колективного договору бере відповідальність по забезпеченню умов праці, які були б безпечними для життя і здоров'я робітників і службовців.

Це в першу чергу проведення інструктажів по техніці безпеки (протипожежної безпеки, виробничої санітарної обробки). Також повинен бути постійний контроль за виконанням інструкції по охороні праці.

В загальному за рік було зафіксовано 1 нещасний випадок, що пов'язаний з виробництвом при скоєні ДТП (дорожньо-транспортна пригода) та 1 нещасний випадок невиробничого травматизму.

У минулому році підприємством було оплачено близько 1805 днів лікарняних по хворобам, що в основному пов'язані із періодичною появою епідемій вірусних захворювань. При цьому середньо-спискова кількість працівників НГВУ ''Надвірнанафтогаз" склала 1928 чоловік.

Для оцінки нещасних випадків та рівня травматизму на підприємстві використовують статичні показники, такі як коефіцієнт частоти травматизму.

Коефіцієнт частоти травматизму визначається за формулою:

де: Т - число нещасних випадків за звітний період; Р - середньоспискова чисельність працюючих за звітний період.

Тому

На території прокатно-ремонтної дільниці експлуатаційного обладнання прокладено дренажні рівчаки, виконаний частковий ремонт опалення приміщення дільниці, придбано лампи "Шахтаря".

Замінено два віконних блока у бригаді автоматизації ПРД е/о і е/з та переобладнано приміщення для працівників групи ЕХЗ.

Охорона праці має велике значення також, так як головної її метою забезпечення безпечних і здорових, умов праці людей. Заходи, що вживаються по оздоровленню умов праці сприяють систематичному зниженню травматизму і профілактику захворювань.

Покращення умов праці, підвищення її безпечності і нешкідливості має велике економічне значення. Воно впливає на економічні показники виробниц-тва, на продуктивність праці, якість та собівартість продукції, що випускається.

8.2 Аналіз потенційно-небезпечних факторів та шкідливостей

Під час спуску глибинних приладів і пристроїв, що спускають на канаті можливий їх викид з наступним травмуванням працюючих. Крім того, травму-вання робочого можливе також внаслідок зачеплення працюючих канатом, шо використовується для спуску приладів, а також при ручному направлянні канату в свердловину. Пошкоджений дріт канату також може травмувати працюючих. Аналіз потенційно-небезпечних факторів, які супроводжують дослідження свердловин приведено в таблиці 8.1.

Таблиця 8.1 - Аналіз потенційно-небезпечних факторів при дослідженні свердловин.

Потенційно-небезпечний фактор | Травмонебезпечний фактор | Технологічна операція

Рухомий канат | Канатні петлі, кінці дроту | Спуск глибинного приладу

Високий тиск | Викид приладу

Струмінь флюїду | Монтаж (демонтаж) лубрикатора

Перед розбиранням насосів при зупинці їх на ремонт залишки нафти негативно впливають на працюючих у зв'язку з виділенням парів нафти та її дегазацією. Робота насосів супроводжується витіканням нафти через нещільності сальників та інші елементи. Виділення парів нафти і газу ускладнює знаходження обслуговуючого персоналу безпосередньо біля працюючого насоса. Витікання шкідливих речовин можливе також в місцях проходження валів, трансмісій та трубопроводів через стіни, які відділяють приміщення з різним вмістом шкідливих речовин в атмосфері повітря робочої зони.

При роботі поршневого насоса можливе виникнення аварійного підвищення тиску в трубопроводах, що може викликати їхній обрив і створення аварійної ситуації.

Обслуговування нафтових насосів є досить працемісткою операцією, що при певних умовах може викликати травмуваня працюючих. Використання під час заміни окремих деталей насоса спеціального обладнання ускладнюється у випадку малих інтервалів між насосами та стінами приміщення, в якому вони знаходяться.

Виділення парів нафти і газу може не тільки викликати пожежу та вибух, але й стати причиною отруєння працюючих. Самозаймання нафти можливе при підвищенні її температури внаслідок нагрівання окремими елементами насоса (наприклад в підшипникових вузлах).

В таблиці 8.2 приведено основні потенційно-небезпечні фактори при перекачуванні нафти.

Таблиця 8.2 - Аналіз потенційно-небезпечних факторів під час перекачування нафти.

Потенційний небезпечний фактор | Значення показника безпеки

Можливість самозаймання нафти | Нижня границя температури спалаху Сн=14°С

Верхня границя температури спалаху Св=118°С

Можливість самозаймання парів нафти і газу | Нижня


Сторінки: 1 2 3 4