У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





При експлуатації свердловин рівень шуму залежить від типу компресорів під час роботи газонотарних компресорів він складає 100-110 Дб, при роботі компресорів з електроприводом – 92-104 Дб. При гідравлічному розріві пласта рівень шум досягає 110-115 Дб. При підземному та капітальний шум спостерігається в оснвонмому в місці його розміщення –98-99 Дб, в кабіні тракториста – 100-102 Дб, біля глушника трактора – 104-106 Дб. В нашинних залах компресорних та насосних станцій рівні шуму залежить від типу насосів та нагнітачів, таким чином, може на 5025 Дб перевищувати допустимі норми.

Засоби боротьби з шумом

Існує два основних типи міроприємств для боротьби з шумом:

Засоби запобігання виникнення шуму.

Засоби проти розповсюдження шуму в просторі.

До першої групи засобів можна віднести такі міроприємства: вдосконалення між машинних схем, заміна ударної взаємодії елементів безударної (наприклад,використання муфти ШПМ на лебідках замість кулачнової муфти), заміна підшипників кочення підшипниками ковзання, використання неметалічних деталей; заміна зворотно-потсупального руху обертових, використання ріднинних ванн, зокрема масляної ванни в тороті, використання для ротора індивідуального приводу, центрування роторного ланцюга та змащування його, на тяжіння та змащування ланців на лебідці.

Велике значення для боротьби з шумом має створення безшумних та мало шумних станків, електрдвигунів, компресорів та інших механізмів, за межі технологічно ударних процесів безударним.якщо шум на робочих місцях не може бути знижений всіма відомими засобами, в цих випадках необхідно використовувати дистанційне управління виробничим процесом з спеціальних кабін з необхідною звукоізоляцією, або індивідуальні засоби захисту органів слуху.

На компресорних, що будуються, стелі, підлогу покривають звукопоглинаючими матеріалами: дерево-волокнистими, гіпсовими та іншими плитами. Для зменшення шуму при роботі компресорів використовують гумові звукопоглиначі (товсті шари фанери, пластмасові листові матеріали. При ремонті компресара з метою створення ссприятливиих умов праці для бригад ремонтників необхідно екраніювати шум сусідніх компресорів звукопоглинаючим екраном. Сприяє зниженню шума в компресорних станціях щільне кріплення компресора до фундаменту. При експлуатації компресорів не допустиме послаблення в з’єднаннях: необхідно слідкувати за зношуванням окремих частин та станом змащування. Під час гідравлічних розривів пластів необхідно підсилити глушіння викидів двигунів внутрішнього горіння машин та двигунів, що приводять в діч насоси. При підземному та капітальному ремонтів свердловин необхідно поводити аналогічні заходи.

Для дизельних двигунів та компресорів ефективно використовувати кожухи, обшиті з середини звукопоглинаючими матеріалами. Аналогічні кожухи розроблені для зниження шуму плапана-розробника.

Індивідуальні засоби захисту використовують, якщо рівень звука перевищує 85 Дб. Їх захисна дія обмежена, оскільки звук діє не тільки на органи слуху, але і на тканини і кості організму. При дуже високих рівнях шуму використовують спеціальний обіг. Для захисту від шуму використовують антифони-заглушки, виготовлені плексигласу у вигляді конусоподібного корпусу з наскрізним каналом з нарізкою.

Виробнича вібрація.

Джерела вібрації на бурових – всі працюючі механізми, колона бурильних труб, промивальна рідина в нагнітальних системах. Одне з основних джерел вібрації – бурові насоси. Причини вібрації в бурових насосах: недосконалість або незадовільна робота компенсуючи пристроїв, попадання під клапани сторонніх предметів, малий коефіцієнт заповнення насосів внаслідок невідповідності рівня встановлення приймальних ємностей, малого діаметра всасуючих патрубків, забруднення приймального пристрою насоса; погана дегазація промивальної рідини, неявінсть раптових збуджень та поворотів нагнітальної лінії. В процесі підйому клони бурильних труб амплітуда переміщень та коливальна швидкість на посту бурильника в декілька разів перевищують допустимі величини. Під час спуску колони амплітуда переміщень перевищує допустиму в три рази, а коливальна швидкість – в 7 разів. Амплітуда переміщень та віброшкидківсть фундаменту бурового насоса при цьому перевищують допустимі норми відповідно в два, та в три рази. Вібрація є частими причинами аварій і травм. Вібрація бурових механізмів передається фундаменту, викликає нерівномірне осідання грунту під ним. В результаті виникають додаткові напруги в несучих конструкціях вишки, трубоводах та фундаментах вібрацій негативно діє на зварці та болтові, викликає їх порушення, ускладнює роботу агрегатів.

Вібрація може виникати внаслідок не врівноваження рухомих частин обладнання та при пульсації потоків рідин та газів в трубопроводах.

Методи боротьби з вібрацією:

Попередження в джерелі виникненя. Для цього вдосконалюють існуючі кінематичні схеми (заміна ланцюгових передач карданними, ударних взаємодій безударними), центрування механізмів, своєчасне кріплення з’єднань. Інтенсивність вібрації внаслідок пульсації потоків рідин та газів в трубах зменшують шляхом перетворення пульсуючого потоку рідини в рівномірний, зокрема встановлюють в газовому потоці ресивери. Але зменшення вібрації в трубопроводах знижують швидкість руху газу та рідини за рахунок збільшення діаметра трубопроводів ,газоходів, плавних поворотів, встановлення буферних акустичних ємностей та зменшення кількості поворотів при обвозі трубопроводів.

Відстрочка від режиму резонансу зміною маси та жорсткості вібруючих конструкцій або встановлення нового робочого режиму. Сюди можна віднести такі заходи: жорстке кріплення вібруючих деталей та вузлів, збільшення загальних маси фундаменту, зміна частоти обертання джерела вібрації.

Вібродемпфування, тобто перетворення енергії механічних коливань у інші види енергії за допомогою матеріалів з значним внутрішнім тертям. Наприклад, для зменшення вібрації бурильної колони використовують спеціальні мастики.

Віброгасіння, тобто введення додаткових реактивних мас – фундаментів та віброгасників (додаткових коливальних система).

Іонізуючі випромінювання.

Джерела іонізуючого випромінювання в нафтогазовій промисловості.

Індикаторні методи контролю за рухом цементу в затрубному просторі під час цементування свердловин (метод “мічених атомів”).

Геофізичні дослідження свердловин (радіометричні методи).

Індикаторні методи контролю за рухом рідини при законтурному заводненні пластів.

Індикаторні методи виявлення характеру утворення тріщин при гідравлічному розриві пластів.

Підвищення радіоактивність гірських порід.

Засоби захисту від іонізуючого випромінювання.

З метою збереження необхідної відстані до джерела радіоактивного випромінювання у НВД 7ТБ розроблені маніпулятори для витягування з контейнера ампул


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7