У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

За темою: Організація і обслуговування робочих місць

 

 

Зміст

Вступ

Виникнення нових професій, активне впровадження засобів механізації і автоматизації робіт, поглиблення поділу кооперації та спеціалізації праці потребують відповідної організації робочих місць, їх планування, обладнання, що забезпечує оптимальні умови для трудової праці людей.

Робоче місце є перинним виробничим осередком, в якому здійснюється процес виробництва матеріальних цінностей.

Для ефективного функціонування цього процесу за окремим працівником або групою робітників повинна бути закріплена частина виробничої площі підприємства, на якій розташована знаряддя праці (устаткування), при допомозі яких здійснюється виконання певної частини виробничого процесу.

Отже, темою написання курсової роботи є “Організація і обслуговування робочих місць”. Робоче місце є зоною здійснення трудового процесу працівником або виконання закріплених за ним трудових функцій.

Мета роботи - вивчити основні принципи і методи організації і обслуговування робочих місць, вміти їх застосовувати в управлінській праці.

Серед основних завдань організації обслуговування робочих місць можна виділити наступні:

Розкриття сутності та видів робочих місць.

Визначення вимог щодо організації робочих місць.

Забезпечення робочих місць відповідним рівнем оснащення.

Раціональне планування.

Створення сприятливих і конфортних умов праці.

Здіснення контролю за виконанням положень посадової інструкції працівників.

Суб’єкт дослідження – робоче місце, на якому створюються підвалини всієї економіки п-ва та визначається ефективність виробництва.

Об’єкт дослідження – ресторан “Княжий двір”.

Від організації кожного робочого місця – первинної ланки виробництва залежить ефективна виробнича діяльність усього підприємства. На кожному робочому місці експлуатуються відповідні види виробничих фонді, тут знаходиться найбільш мобільна частина оборотних коштів, незавершене виробництво, формування витрати виробництва, визначається певний рівень продуктивності праці і якості продукції, виявляється рівень організаційно-технічного підготування виробництва тощо.

Важливою складовою організації праці на робочому місці є система його обслуговування. Вона передбачає своєчасне забезпечення робочого місця всім необхідним, включаючи технічне обслуговування, зокрема поладку, ремонт, регулювання обладнання, регулярне постачання необхідних видів енергії, інформації та основних і допоміжних матеріалів, контроль за якістю роботи устаткування, належне транспортне обслуговування.

Необхідно зазначити, що характер і розміщення засобів на робочому місці, особливості обумовлених предметів праці повинні узгоджуватись з вимогами людини, тобто, її можливостями приводити в рух і використовувати речові елементи процесу праці без шкоди для свого здоров’я.

1. Поняття організація і обслуговування робочих місць

1.1. Сутність робочих місць, їх класифікація.

Сутність та види робочих місць. Первинним осеред-ком підприємства, у якому здійснюється процес перетворення «входу» (ресурсів, укладень) у «вихід» (продукт, послуга), є ро-боча система — робоче місце, яке може функціонувати відносно самостійно за своєю спеціалізацією.

Робоче місце — це частина виробничої площі, яка оснащена всім необхідним устаткуванням, інструментом, пристроями і призначена дня виконання трудових операцій певної частини ви-робничого процесу.

Із такого визначення можна зробити висновок, що на робочому місці перед-бачається раціональний вибір І розміщення засобів праці, які мають забезпечити в процесі свого функціонування належну безпеку праці та ефективну діяльність людей, зайнятих виконанням окремих складових сукупного виробничого процесу.

Кожне робоче місце має свою специфіку, обумовлену типом організації виробництва на підприємстві та різновидностями конкретної пращ, яка використовується в умовах певного виду виробництва (заготівельного, прядильного, металообробного, сушильного, складального). На формування робочих місць підприємства впливає цілий ряд факторів. Серед них основними є такі

тип виробництва,

рівень розподілу пні кооперування праці,

ступінь механізації і автоматизації виробничих і трудових процесів,

кількість устаткування на робочому місці та ін.

Це в значній мірі визначає класифікацію робочих місць.

КЛАСИФІКАЦІЯ ТИПІВ РОБОЧИХ МІСЦЬ

За типом виробництва:

Одиничне (універсальне)

Серійне (спеціалізоване)

Масове (спеціальне)

За числом виконавців:

Індивідуальне

Колективне (бригадне)

За рівнем механізації та автоматизації:

Ручне

Механізоване

Напівмеханізоване

Автоматизоване

За місцем розташування:

У приміщенні

На відкритій місцевості

На висоті

Під землею

За кількістю змін:

Однозмінне

Багатозмінне

За часом функціонування:

Постійне

Тимчасове

За кількістю обладнання, що обслуговується:

Одноверстатне

Багатоверстатне

За видом операцій:

Основне

Допоміжне

За ступенем спеціалізації:

Універсальне

Спеціалізоване

Спеціальне

За ступенем рухомості:

Рухоме

Стаціонарне

За основною робочою позою:

Сидячи

Стоячи

Змінна поза

Робочі місця можуть бути різноманітними не тільки за характером здійснюваного на них виробничого процесу, але і за формою його організації.

З урахуванням технологічної спеціалізації виділяють такі види робочих місць:*

просте робоче місце, на якому виконується одна виробнича операція з використанням, як правило, вузько спеціалізованого виробництва;*

складне робоче місце, на якому виконується комплект виробничих операцій і використовуються, частіш за все універсальне устаткування і механізми.

За ступенем механізації виділяють робочі місця: *

ручної роботи, на яких виконавець здійснює роботи із застосуванням ручних знарядь праці;*

машиноручної роботи, на яких виконавець здійснює операції з використанням автоматичного і напівавтоматичного устаткування;*

автоматизовані.

За ступенем кооперування праці розрізняють:*

індивідуальні робочі місця; *

колективні робочі місця.

За ступенем рухливості робочі місця бувають:*

стандартні, що характеризують сталість положення устаткування і виконавців на визначеній виробничій ділянці; *

пересувні.

За характером впливу зовнішніх умов робочі місця бувають:*

звичайні, розміщені в пристосованих для роботи опалю-вальних приміщеннях із достатнім повітряним просто-ром;*

незвичні, що характеризуються роботою на відкритому і повітрі незалежно від часу року, температури і стану погоди;*

змінювані, коли характеристики перших і других знахо-дяться у визначеному сполученні.

Наведена класифікація дає змогу глибше зрозуміти сутність, організації робочого місця сприяє ефективному його проектуванню.

1.2. Вимоги до організації та оснащення робочих місць

Вимоги до організації робочих місць. Організація і устрій ро-бочих місць мають відповідати вимогам до індивідуальних та ко-лективних форм праці.

Організація робочого місця — це створення певного комплексу організаційно-технічних умов для високопродуктивної і безпечної праці.

При вирішальній ролі знарядь праці вихідним моментом в орга-нізації робочого місця є предмет праці. Залежно від його парамет-рів (маса, габаритні розміри, вимоги до якості тощо) проектується технологічний процес із зазначенням виду і характеру знарядь праці (машин, устаткування, інструменту, пристрою), тобто ви-значаються наперед устаткування та оснащення робочого місця.

Знаряддя і характер предметів праці, у свою чергу, обумовлю-ють планування (відповідну площу, розміщення елементів і т. ін.) робочого місця. Кількість, повторюваність, маса,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7