У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розділ 1 Міжнародна організація праці як суб’єкт міжнародно-правового регулювання праці

ДИПЛОМНА РОБОТА

З предмету:

Трудового права

на тему:

“Міжнародна організація праці її структура, завдання, та роль в удосконалені правового регулювання вівдносин в сфері праці”

ВСТУП

Міжнародна організація праці (МОП) (англ. International Labour Organization) – спеціалізована установа Ліги Націй, а після Другої світової війни — Організації Об'єднаних націй (ООН), що була заснована у 1919 році урядами різних країн для підримки міжнародного співробітництва у справі забезпечення миру в усьому світі й зменшення соціальної несправедливості за рахунок поліпшення умов праці. У 20 столітті першочерговими завданнями діяльності Міжнародної організації праці є підтримка демократії і соціального діалогу, боротьба з бідністю і безробіттям, заборона дитячої праці.

В роботі МОП беруть участь представники роботодавців, організацій трудящих та представники урядових структур. У 1946 році МОП стала першою спеціалізованою установою ООН. Сьогодні членами МОП є 170 країн.

МОП приймає різні конвенції і розробляє рекомендації, а також встановлює міжнародні стандарти у сфері праці, зайнятості, професійної підготовки, умов праці, соціального забезпечення, безпеки праці й здоров'я.

Безпосередньо впливають на розв'язання цих проблем широкомасштабні програми досліджень, які здійснює МОП, а також міжнародне технічне співробітництво. Сьогодні першочерговими завданнями діяльності Міжнародної організації праці є підтримка демократії і соціального діалогу, боротьба з бідністю і безробіттям, заборона дитячої праці

Діяльність МОП носить гуманістичний характер. Вона націлена на всемірне сприяння розвитку підприємницьких початків в економіці. Проте це здійснюється при найважливішій умові: виробітку соціально-економічних і юридичних механізмів, з одного боку, повинна сприяти розширенню і розвитку підприємництва, але одночасно, з іншого боку, не повинна дозволяти розвиватися йому за рахунок посилення експлуатації працюючих, обмеження їхніх прав і інтересів.

У цих цілях МОП розробляють визначені правила поведінки - найважливіші регулятори ринкових і інших відносин між робітниками і роботодавцями, державою й організаціями працюючих, державою і підприємницькими структурами. Це реалізується у виді нормативних і рекомендаційних актів міжнародного рівня в різноманітних областях підприємництва і соціальної сфери - Конвенцій і Рекомендацій МОП. Конвенція МОП - документ, що стає обов'язковим для виконання (у змісті дотримання викладених у ньому трудових норм) державою - членом МОП після його ратифікації - прийняття на себе зобов'язань по розробці і реалізації необхідних заходів для дотримання її положень. Міжнародні трудові норми акумулюються в Міжнародному Кодексі Праці.

Рекомендація МОП - необов'язковий для виконання документ, що служить вихідною позицією в області політики, законодавства і практики.

Діяльність МОП регламентується Статутом Міжнародною Організація Праці.

Основні принципи, на яких засновується МОП, її цілі і задачі визначені Статутом МОП і Декларацією цілей і задач Міжнародної Організації Праці, прийнятої на 26-й сесії Генеральної конференції МОП (Філадельфія, 10 травня 1944 року).

МОП користується на території кожного зі своїх членів привілеями й імунітетом, необхідними для здійснення цілей.

“Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави” , - так визначено в Основному Законі України

Входження України до міжнародних організацій універсального та регіонального характеру , приєднання до багатьох міжнародних актів з прав людини дозволяє говорити про наше суспільство як цивілізований осередок людської спільноти. Разом з тим це покладає на державу обо’язки по приведенню національного законодавства у відповідність з міжнародними стандартами з прав людини, в тому числі в сфері праці. І тут потребується виважена, копітка робота по створенню вланого законодавства на основі міжнародних стандартів.

Актуальність даної теми полягає і втому, що Україна знахоться на шляху до правової держави, хоча стаття перша Основного Закону називає її такою. А правова держава повинна забезпечувати дотримання максимально широкого кола прав і свобод особистості, гарантованих їх суспільством, насамперед соціальних.

ПЛАН

Вступ

Розділ 1. Міжнародна організація праці як суб’єкт міжнародно-правового

регулювання праці……………………………………………………………..ст.6

1.1 МОП покликана вирішувати такі завдання:…………………………...ст.9

1.2 Основними повноваженнями Генеральної конференції є…………....ст.11

1.3 Повноваження Адміністративної Ради………………………………….ст.12

1.4 Міжнародне Бюро Праці…………………………………………….……ст.19

1.5 Конвенції Міжнародної Організації Праці, які ратифі-ковані Україною………………………………………………………………………...ст.24

1.6 Структура МОП…………………………………………………………....ст.29

Розділ 2. Діяльність МОП в Європі………………………………………….ст.36

2.1. Діяльність МОП в Європі та в Україні…………………………….......ст.37

2.2. Імплементація конвенцій та їх вплив на національне законодавство України………………………………………………………………………….ст.38

ДОДАТОК

3.1 Конвенції Міжнародної організації праці які врегульовують відпустки жінок, молоді, осіб з сімейними обов’язками………………………………ст.45

3.2 Право на відпочинок – невід’ємне право кожної людини……………ст.51

3.3 Способи захисту права на відпочинок, передбачені Міжнародною організацією праці та внутрішнім трудовим законодавством України..ст.61

ВИСНОВКИ

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

Розділ 1 Міжнародна організація праці як суб’єкт міжнародно-правового регулювання праці.

Ст..9 Конституції України та ст..8-1 Кодексу законів про працю України закріпили принцип пріоритету міжнародно-правових норм перед нормами національного законодавства .

Основи сучасного розуміння міжнародно-правового регулювання праці заклав С. Іванов, у визначенні якого він звертається до призначення такого регулювання підкреслюючи, що це – різновид міжнародного захисту прав людини , і називає інститутом у сучасному міжнародному праві [9,с.47] К. Гунов та В. Толкунова вважають, що міжнародно-правове регулювання праці – це регулювання умов праці та охорони законних прав працівників через міжнародні угоди, під якими розуміють конвенції МОП [5,с.408]. З цим твердженням важко погодитись, тому що крім актів МОП до джерел міжнародно-правового регулювання праці належать норми будь-яких міжнародних угод, оскільки міжнародний договір – родове поняття, що охоплює усі міжнародні угоди, які можуть мати різне найменування – договір, пакт, трактакт, конвенція, декларація тощо.

Найцікавіше визначення цього поняття запропонував І. Кисельов, який вважає, що це регламентування за допомогою міжнародних угод держав та інших міжнародних правових засобів питань, пов’язаних із застосуванням найманої праці,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24