У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Висновок

На даній практичній роботі я освоїла методику та одержала навики заміру дози і опромінення, а також освоїла методику розв’язування задач.

Практична робота №

Тема: прилади радіаційної хімічної розвідки та дозиметричного контролю.

Мета: освоїти методику та одержати навики заміру дози і опромінення. Освоїти методику розв’язування задач.

Прилади і обладнання: дозиметр (Прип’ять), контрольний препарат, інженерний калькулятор.

Теоретична частина

Для чого призначений дозиметричний прилад?

Прилади, що призначені для виявлення та вимірювання радіоактивний випромінювань, називаються дозиметричними.

Дозиметричні прилади призначені для:

- радіаційної розвідки – визначення рівнів радіації на місцевості;

- контролю за ступенем зараження радіоактивними речовинами техніки, продуктів харчування, води та ін;

- контролю за опромінюванням – вимірювання поглинаючих доз опромнювання людей;

- визначення наведеної радіоактивності в ґрунті, техніці, предметах, які опромінювались нейтронними потоками.

2) Описати роботу радіометра-рентгенометра ДП-5В.

Радіометр-рентгенометр ДП-5В призначений для визначення виміру потужності гама-радіації та радіаційно ураженої поверхні різних предметів гама-випромінюванням, а також для визначення потужності дози випромінювання та ступеня радіації об’єктів. Крім того, є можливість виявлення бета-випромінювання. Діапазон виміру гама-випромінювання – від 0,05 мР/ч до 200 Р/ч. Пилад має шість діапазонів.

Прилад працює при температурі від -50 до +500С, при відносній вологості 65 + 15%. Можливе заглиблення блоку детектора на глибину 0,5 м. Живлення приладу здійснюється від трьох елементів типу А 336. Комплект живлення забезпечує тривалість роботи не менше 55 год. Маса приладу з елементами живлення не перевищує 3,2 кг. Потужність гама-випромінювання визначається у рентгенах за годину.

У комплект приладу входять:

- прилад у футлярі;

- подовжувальна штанга;

- розподільник напруги для підключення приладу до зовнішнього джерела передачі постійного струму напругою 12 В, 24 В;

- головні телефони та комплект запасного майна;

- технічний опис та інструкція;

- формуляр;

- ящик для зберігання приладу.

3) Опишіть прилади хімічної розвідки; які методи покладені в основу їх дії?

Прилади хімічної розвідки призначені для виявлення у повітрі на місцевості, в техніці, обладнанні, одязі, ОР і СДОР.Токсичність сучасних ОР і СДОР настільки висока, що виявлення їх за допомогою органів чуття можуть призвести до значного ураження, крім того у багатьох ОР і СДОР відсутній запах.

В основі дії приладів хімічної розвідки покладені наступні методи:

- хімічні;

- біохімічні;

- фізичні;

- фізико-хімічні.

Для виявлення СДОР і ОР у нестаціонарних умовах (польових) найчастіше використовуються хімічні методи, які базуються на взаємодії Ор і СДОР зі спеціально підібраними речовинами (реактивами), в результаті чого утворюються сполуки, що мають певне забарвлення. Факт появи такого забарвлення свідчить про наявність певного типу ОР або СДОР. Порівнюючи щільність забарвлення реактиву з спеціально підібраними кольоровими еталонами на папері, робиться висновок про концентрацію СДОР, ОР або ступінь зараження повітря.

В основу фізичного методу виявлення ОР і СДОР покладено явище світіння молекул ОР і СДОР при опроміненні їх світлом певної довжини хвилі.

Фізико-хімічний матод виявлення ОР і СДОР базується на зміні поверхневих властивостей практично нерозчинних матеріалів під впливом ОР і СДОР. Ступінь зміни поверхевих властивостей вимірюється і за ним оцінюється концентрація парів.

4) Описати роботу і будову ВПХР (військовий прилад хімічної розвідки).

Військовий прилад хімічної розвідки (ВПРХ) призначений для визначення у повітрі, на місцевості та інших об’єктах отруйних та сильнодіючих отруйних речовин.

До приладу додається інструкція - пам’ятка з виявлення ОР, СДОР та інструкція щодо роботи з приладом та іншого обладнання. Вага приладу – близько 2,3 кг.

Ручний насос – поршневий, призначений для прососування повітря крізь індикаторні трубки.

Насадка до насоса призначена для роборти приладу при виявленні ОР, СДОР у диму, на поверхні ґрунту та інших об’єктах, а також при виявленні ОР, СДОР в ґрунті та сипучих матеріалах. Касета служить для розміщення десяти індикаторних трубок одного маркірування.

Індикаторні трубки призначені для виявлення ОР, СДОР. Це запаяні трубки скла, в яких розміщені наповнювачі, одна чи дві ампули з реактивом.

Протидимні фільтри призначені для виявлення ОР, СДОР у диму, а також допомагає виявленню ОР сипучих речовин.

Захисні ковпачки призначені для захисту насадки від забруднення ОР, СДОР. Пальник призначений для підігріву індикаторних трубок при визнаенні ОР при низьких температурах повітря.

Патрони для грілки служать для роботи пальника при низьких температурах повітря. При розбитті скляної ампули з кислотою остання взаємодія з цинковою тирсою і нагріває пальник.

Принцип визначення отруйних речовин ВПХР заснований на зміні кольору індикаторів при взаємодії з ОР. Залежно від того, який було взято індикатор і як він змінив колір, визначають тип ОР, а порівнянняінтенсивності отриманого кольору з кольоровим еталоном дозволяє говорити про приблизну концентрацію ОР у повітрі або щільність зараження об’єкта.

5) Аналізатор аміаку та хлору – (ААХ) призначений для вимірювання масової концентрації NH3 чи Cl2 у повітрі і видачі світлової чи звукової сигналізації (ПОРІГ - 1, ПОРІГ – 2) при досягненні встановлених позначок масової концентрації.