У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Зміст

Ст.

Вступ………………………………………………………………………......….3

Розділ 1. Поняття заробітної плати………………………………………......…5

1.1. Основна, додаткова та інші види оплати праці…………….......….5

1.2. Методи правового регулювання оплати праці…………….......…..9

Розділ 2. Системи оплати праці…………………………………………......….16

2.1. Тарифна система та її складові елементи…………………......…..16

2.2. Відрядна форма оплати праці та її види……………………......…28

2.3. Почасова оплата праці…………………………………….......……31

2.4. Оплата праці при відхиленні від умов передбачених

тарифами..............................................................................................33

Розділ 3. Порядок виплати заробітної плати та обчислення середнього заробітку…………………………………………………………………………39

Розділ 4. Оплата праці в порівняльному аналізі національного законодавства із законодавством іноземних країн…………………………………………….46

Висновки…………………………………………………………………………56

Список використаних джерел…………………………………………………..58

Вступ

Актуальність теми дослідження полягає у тому, що в усі часи матеріальні блага і духовні цінності, які створювались працею людей, завжди були оплачуваними. Тому оплата праці завжди мала високу суспільну оцінку, була джерелом зростання добробуту. Від того залежить добробут окремої сім’ї і економічна могутність держави.

Тільки завдяки оплаті праці люди можуть задовольняти матеріальні та моральні потреби. Саме тому оплата праці становить єдність двох функцій: засіб до життя і сфера ствердження до особи, держави.

Метою дослідження є обґрунтування важливості оплати праці і порівняльний аналіз національного законодавства із законодавством іноземних країн.

Завданнями наукового пошуку є:

характеристика оплати праці;

аналіз системи оплати праці;

вивчення оплати праці при відхиленні від умов передбачених тарифами;

аналіз виплати заробітної плати та обчислення середнього заробітку;

дослідження і порівняльний аналіз оплати праці в інших країнах.

Вибір мети і завдання визначили об’єкт дослідження. Ним є норми трудового права, які регулюють відносини пов’язані з оплатою праці.

Предметом є трудові відносини, які виникають у цій сфері, особливості їх виникнення, здійснення і правового регулювання.

Методами дослідження є історичний; порівняльно – правовий; формально – юридичний; комплексний та деякі інші методи та наукові засоби теорії пізнання. За допомогою історичного методу, досліджують окремі історичні аспекти розвитку оплати праці. Порівняльно – правовий метод застосовується в процесі аналізу наукової літератури, де розглядаються питання системи оплати праці, визначення оплати праці при відхиленні від умов передбачених тарифами, аналізуються особливості обчислення середнього заробітку. За допомогою формально – юридичного методу вивчаються положення нормативно правових актів, які регулюють порядок і особливості оплати праці. Крім того, поняття оплати праці розглядається з точки зору комплексного дослідження нормативно – правових актів. Наведені дослідницькі методи базуються на об’єктивному і всебічному аналізі процесів і явищ суспільного розвитку, що відбувається у сфері оплати праці.

Новизною є те, що оплата праці має бути у грошовому вигляді, а не так, як у законодавстві, що можна і натурою.

Теоретичну основу дослідження складають праці вітчизняних і зарубіжних вчених, які займалися проблемами оплати праці: Вільям Петі; П.Самуельсон; В.Нордхаус; Д.Рікардо; А.Сміт; К.Маркс; Класс Еклунд; І.Тейлор; Болотіна Н.Б. Білик Н.О.; Колот А.І.; Прокопенко В.І.; Пилипенко П.Д.; Мочерний С.В.; Стичинський Б.С.; ДомбруговаА.; Миронов В.І.; Іщенко О.; Дахно І.І.; Олексієнко Л.А.; Чарнишева Г.У.; Бойко М.Д.; Григорова Л.

Зміст дослідження складається із вступу, 4 розділів і висновків.

У вступі розкривається актуальність теми і визначається мета дослідження.

У першому розділі визначається поняття заробітної плати та види оплати праці і методи правового регулювання оплати праці.

Другий розділ висвітлює загальну характеристику системи оплати праці.

Третій розділ розкриває порядок виплати заробітної плати та обчислення середнього заробітку.

У четвертому розділі я висвітлюю порівняльний аналіз законодавства із законодавством іноземних країн.

У висновках підводяться підсумки досліджуваного.

Розділ 1.Поняття заробітної плати.

1.1 Основна, додаткова та інші види оплати праці.

Для того, щоб жити і задовольняти свої матеріальні і духовні потреби, людина повинна мати необхідні матеріальні кошти. Ці кошти можуть набуватись різними шляхами: людина може займатися індивідуальною трудовою або підприємницькою діяльністю, одержувати прибуток від цінних паперів у вигляді дивідендів. Переважна більшість людей одержують винагороду, наймаючись на роботу як робітники і службовці. Цю винагороду прийнято називати заробітною платою.[27:ст96]

Визначення поняття заробітної плати, дане у ч.1.ст94 КЗпП і ст1 Закону «Про оплату праці»,є важливим елементом правового регулювання трудових відносин. Річ у тому, що в законодавстві щодо оплати праці заробітна плата і її складові частини розуміються по-різному. Хоч Кзпп і Закон «Про оплату праці»(ст.1) однаково визначаються поняття заробітної плати, все ж у більш конкретних положеннях цих, а також інших законодавчих актів є суттєві особливості у трактуванню заробітної плати. Так, згідно зі ст.1 Закону «Про оплату праці», заробітна плата – це винагорода, обчислена як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу[8]. За таких умов в силу ст.4 КЗпП, що допускає регулювання трудових і пов’язаних з ними відносин актами законодавства України, що приймаються відповідно до Кодексу законів про працю, ст.94 КЗпП як норма вищої юридичної сили відносно не лише підзаконних актів, а й інших законів, регулюючих трудові відносини, дозволяє забезпечувати єдність в розумінні заробітної плати: трактування заробітної плати у законах і підзаконних актах про працю має відповідати ст.94 КЗпП, яка повинна переважно застосовуватися перед правилами інших нормативних актів. З точки зору прав і обов’язків сторін трудового договору терміни «заробітна плата» і «оплата праці» є синонімами. Відмінність між ними полягає лише у тому, що поняття заробітної плати акцентує увагу на об’єкті правовідносин між власником і працівником , а категорія оплати праці вказує на дію власника, яку він має здійснити в силу наявності трудових правовідносин (оплатити працю). Хоча в цілому виявити будь-які особливості прав і обов’язків, умов їх реалізації і наслідків не виконання обов’язків залежно від застосування того чи


Сторінки: 1 2 3 4