У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Надзвичайні ситуації природного характеру та поведінка людини

НС природного характеру - небезпечні геологічні, метеорологічні, гідрологічні, морські та прісноводні явища, деградація ґрунтів чи надр, природні пожежі, зміна стану повітряного басейну, інфекційна захворюваність людей, сільськогосподарських тварин, масове ура-ження сільськогосподарських рослин хворобами чи шкідниками, змі-на стану водних ресурсів та біосфери тощо.

Небезпечне природне явище - подія природного походження або результат діяльності природних процесів, які за своєю інтенсивністю, масштабом поширення і тривалістю можуть вражати людей, об'єкти економіки та довкілля

Екстремальні природні явища

Природні процеси - процеси, які безперервно змінюючись розви-ваються у природному середовищі під дією сонячної та внутрішньої енергії землі. Вони виникають в літосфері, атмосфері, біосфері і за-безпечують розвиток природного середовища.

Події природного походження або результат діяльності природ-них процесів (пилові бурі, селі та снігові лавини, паводки, зливи, зсуви, карст та землетруси), які за своєю інтенсивністю, масштабом поширення і тривалістю, можуть становити безпосередню небезпеку для здоров'я людини, відносяться до небезпечних (екстремальних) природних явищ або стихійних лих. Надзвичайні ситуації природно-го характеру є прямим наслідком будь-яких змін навколишнього природного середовища, які загрожують, у першу чергу, безпеці життєдіяльності людини, різко ускладнюють її господарську та іншу діяльність.

Значний видобуток корисних копалин, інтенсивне використання земельних, лісових, водних ресурсів, подальший розвиток зрошення та осушення земель, прокладання інженерних комунікацій, ліній електропередач та зв'язку, будівництво промислових об'єктів та штучних водосховищ сприяє активізації і посиленню стихійних явищ.

На території України можливе виникнення практично всього спек-тра небезпечних природних явищ - великі повені, катастрофічні за-топлення, лісові пожежі, снігопади та ожеледиця, землетруси та зсувні процеси тощо.

Найчастіше трапляються:*

геологічне небезпечні явища - зсуви, обвали та осипи, просадки земної поверхні та ін.;*

стихійні погодні явища - зливи, урагани, сильні снігопади, оже-ледиця, град;*

гідрологічні небезпечні явища - повені, паводки та ін.;*

природні пожежі лісових та торф'яних масивів;*

масові інфекції та хвороби людей, тварин та рослин.

Стихійні явища, як правило, взаємопов'язані між собою та обумов-лені фізичними законами розвитку Землі. Вони в основному виникають в комплексі, що значно посилює їх негативний вплив. Виникнення од-ного небезпечного явища може викликати серію інших, навіть більш небезпечних, утворюючи «ланцюг» взаємодії між собою.. Стихійні явища істотно різняться між собою, але підпорядковуються загальним закономірностям: для кожного виду може бути встановлена специфіч-на пристосованість у просторі; визначена повторюваність (чим більша інтенсивність явища, тим воно менше повторюється зі значною си-лою); залежність руйнівного ефекту стихійного лиха від розмаху, три-валості та інтенсивності геологічних та гідрометеорологічних процесів.

При всій несподіваності того чи іншого виду стихійного лиха, ймовір-ність його виникнення може бути передбачена. Водночас, згідно з да-ними І. Міценко, частина особливо небезпечних явищ може активізу-ватися під впливом господарської діяльності.

Деякі з них розвиваються локально, інші — охоплюють великі регі-они, окремі держави та материки. Незалежно від джерела зародження, стихійні явища характеризуються значною потужністю і різною три-валістю - від декількох хвилин до декількох годин, діб, місяців.

їх можна поділити на прості, що включають один компонент (сильний вітер, зсув тощо) та складні, що включають декілька одночасно діючих компонентів (сильний вітер і дощ, сильна злива і паводок тощо) у по-єднанні з техногенними факторами.

Аварії природного характеру можна класифікувати за такими ос-новними ознаками:*

за масштабністю наслідків відповідно до територіального поши-рення;*

за розмірами заподіяних економічних збитків та людських втрат;*

за кваліфікаційними ознаками надзвичайних ситуацій.

Зона надзвичайної екологічної ситуації

У випадку, якщо масштабність наслідків природних аварій дуже велика, на території України чи якоїсь ЇЇ частини може бути об'явлена Зона надзвичайної екологічної ситуації.

Зона надзвичайної екологічної ситуації - окрема місцевість України, на якій виникла надзвичайна екологічна ситуація, при якій на окремій місцевості сталися негативні зміни в навколишньому природному середовищі (втрата, виснаження чи знищення окремих природних комплексів та ресурсів унаслідок надмірного забруднен-ня навколишнього природного середовища, руйнівного впливу сти-хійних сил природи та інших факторів, що обмежують або виклю-чають можливість життєдіяльності людини та провадження госпо-дарської діяльності в цих умовах), що потребують застосування надзвичайних заходів з боку держави. Основними принципами ре-гулювання правового режиму в зоні надзвичайної екологічної ситу-ації є: пріоритет захисту життя та здоров'я людей; непорушність конституційних прав і свобод людини і громадянина; комплексність заходів, спрямованих на нормалізацію екологічного стану; забезпе-чення населення достовірною інформацією про стан довкілля, мож-ливу загрозу для життя та здоров'я людей і про виконання заходів, спрямованих на нормалізацію екологічного стану; невідворотність відповідальності осіб, винних у виникненні чи ускладненні надзви-чайної екологічної ситуації.

Підстави та порядок оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації, зміна меж території зазначеної зони

Підставами для оголошення окремої місцевості зоною надзвичай-ної екологічної ситуації є:*

значне перевищення граничнодопустимих норм показників яко-сті навколишнього природного середовища, визначених законодавством;*

виникнення реальної загрози життю та здоров'ю великої кількос-ті людей або заподіяння значної матеріальної шкоди юридичним, фі-зичним особам чи навколишньому природному середовищу внаслідок надмірного забруднення навколишнього природного середовища, руй-нівного впливу стихійних сил природи чи інших факторів;*

негативні зміни, що сталися в навколишньому природному се-редовищі на значній території і які неможливо усунути без застосу-вання надзвичайних заходів з боку держави;*

негативні зміни, що сталися в навколишньому природному се-редовищі, які суттєво обмежують або виключають можливість про-живання населення і провадження господарської діяльності на відпо-відній території;*

значне збільшення рівня захворюваності населення внаслідок не-гативних змін у навколишньому природному середовищі.

Окрема місцевість України оголошується зоною надзвичайної еколо-гічної ситуації Президентом України за пропозицією Ради національної безпеки і оборони України або за поданням Кабінету Міністрів України. Указ Президента України про оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації затверджується Верховною Радою України


Сторінки: 1 2 3