У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Действия по сигналам

Дії по сигналах сповіщення цивільної оборони

Серед захисних заходів цивільної оборони, здійснюваних завчасно, особливо важливе місце займає організація сповіщення органів цивільної оборони, формувань і населення про загрозу нападу супротивника, і про застосування ним ядерної, хімічної, бактеріологічної (біологічного) зброї і інших сучасних засобів нападу. Особливе значення сповіщення придбаває у разі раптового нападу супротивника, коли реальний час для попередження населення буде украй обмеженим і будуть лічені хвилини.

За даними зарубіжної статистики вважається, що своєчасне сповіщення населення про можливість укриття його за 10-15 хв. після сповіщення дозволить понизити втрати людей при раптовому застосуванні супротивником зброї масового ураження з 85 % до 4-7 %. Тому захист населення від зброї масового ураження навіть за наявності достатньої кількості притулків і укриттів буде залежати від добре організованої системи сповіщення, організація якої покладається на штаби цивільної оборони.

Сучасні системи дальнього виявлення дозволяють швидко визначити не тільки місце і напрям руху носія, але і час його підльоту. Це забезпечує передачу сигналу за системою сповіщення до штабів цивільної оборони і об'єктів.

Сповіщення організується для своєчасного доведення до органів цивільної оборони, формувань і населення сигналів, розпоряджень і інформації цивільної оборони про евакуацію, повітряний напад супротивника, радіаційну небезпеку, хімічне і бактеріологічне (біологічному) зараження, загрозу затоплення, початок розосередження і ін.

Ці сигнали і розпорядження доводяться до штабів цивільної оборони об'єктів централізований. Терміни повідомлення їх мають першорядне значення. Скорочення термінів сповіщення досягається позачерговим використовуванням всіх видів зв'язку, телебачення і радіомовлення, застосуванням спеціальної апаратури і засобів для подачі звукових і світлових сигналів.

Всі сигнали передаються по каналах зв'язку і радіотрансляційних сітях, а також через місцеві радіомовні станції. Одночасно передаються вказівки про порядок дій населення і формувань, вказуються орієнтовний час початку випадання радіоактивних опадів, час підходу зараженого повітря і час підходу зараженого повітря і вид отруйниих речовин.

Сигнали, подані вищестоящим штабом, дублюються всіма підлеглими штабами.

З ціллю своєчасного попередження населення міст і сільських населених пунктів про виникнення безпосередньої небезпеки застосування супротивником ядерного, хімічного, бактеріологічного (біологічного) або іншої зброї і необхідності застосування заходів захисту встановлені наступні сигнали сповіщення цивільної оборони: «Повітряна тривога» «Відбій повітряної тривоги»; «Радіаційна небезпека»; «Хімічна тривога».

В штабах цивільної оборони міст можуть встановлюватися різноманітна сигнальна апаратура і засоби зв'язку, які дозволяють за допомогою пульта включати гучномовний зв'язок і квартирну радіотрансляційну сітку, здійснювати одночасний виклик керівного складу міста і об'єктів народного господарства по циркулярній телефонній сіті, приймати, розпорядження вищестоящих штабів і передавати свої розпорядження і сигнали сповіщення штабам цивільної оборони об'єктів і населенню.

Сигнал «Повітряна тривога » подається для всього населення. Він попереджає про безпосередню небезпеку поразки супротивником даного міста (району). По радіотрансляційній сітці передається текст: «Внимание! Увага! Громадяни! Повітряна тривогам Повітряна тривога!» Одночасно з цим сигнал дублюється звуком сирен, гудками заводів і транспортних засобів. На об'єктах сигнал буде дублюватися всіма, є в їхньому розпорядженні засобами. Тривалість сигналу 2-3 хвилини.

По цьому сигналу об'єкти припиняють роботу, транспорт зупиняється і все населення ховається в захисних спорудах. Робочі і службовці припиняють роботу відповідно до встановленої інструкції і вказівок адміністрації, що виключають виникнення аварій. Там, де по технологічному процесу або вимогам безпеки не можна зупинити виробництво, залишаються чергові, для яких будуються індивідуальні притулки.

Сигнал «Повітряна тривога» може застати людей в будь-якому місці і за найнесподіванішого часу. У всіх випадках слід діяти швидко, але спокійно, упевнено і без паніки. Строге дотримання правил поведінки по цьому сигналу значно скорочують втрати людей.

Сигнал «Відбій повітряної тривоги» передається органами цивільної оборони. По радіотрансляційній сіті передається текст: «Увага! Увага громадяни! Відбій повітряної тривоги? Відбій повітряної тривоги». По цьому сигналу населення з дозволу комендантів (старших) притулків і укриттів покидає їх. Робочі і службовці повертаються на свої робочі місця і приступають до роботи.

В містах (районах, по яких супротивник завдав удари зброєю масової поразки, для укриття передається інформація про обстановку, що склалася зовні укриттів, про заходи, що приймаються, по ліквідації наслідків нападу, « режимах поведінки населення і інша необхідна інформація для подальших дій укриття.

Сигнал «Радіаційна небезпека » подається в населених пунктах і районах, у напрямку до яких рухається радіоактивна хмара, що утворилася при вибуху ядерного боєприпасу.

По сигналу «Радіаційна небезпека» необхідно надіти респіратор, протипильову тканинну маску або ватяно-марлеву пов'язку, а при їхній відсутності - противогаз, узяти підготовлений запас продуктів, індивідуальні засоби медичного захисту, предмети першій необхідності і піти в притулок, протирадіаційне або найпростіше укриття.

Сигнал «Хімічна тривога» подається при загрозі або безпосередньому виявленні хімічного або бактеріологічного нападу (зараження). По цьому сигналу необхідно швидко надіти противогаз, а у випадку необхідності - і засоби захисту шкіри і при першій же нагоді сховатися в захисній споруді.

Якщо захисної споруди поблизу не виявиться, то від поразки аерозолями отруйливих речовин і бактерійних засобів можна сховатися в житлових, виробничих або підсобних приміщеннях.

Якщо буде встановлено, що супротивник застосував бактеріологічне (біологічне) зброя, то по системах сповіщення населення отримає рекомендації про подальші дії.

Необхідно бути гранично уважними і строго виконувати розпорядження органів цивільної оборони. Про те, що небезпека нападу супротивника минула, і про порядок подальших дій розпорядження вчинить по тих же каналах зв'язку, що і сигнал сповіщення.

Основний спосіб сповіщення населення.


Сторінки: 1 2 3