У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Людина, як і будь-яка інша жива істота, має своє середовище існування, яке своєрідно заломлюється в ньому у взаємодії всіх його складових

Фактори існування. Класифікація факторів. Небезпечні фактори

Людина, як і будь-яка інша жива істота, має своє середовище існування, яке своєрідно заломлюється в ньому у взаємодії всіх його складових. Останнім часом в науках про людину все більш починає усвідомлюватися факт впливу середовища на стан організму, психіки, визначаючи стан його комфорту або дискомфорту. Філософське осмислення людини тому було б істотно неповним без розгляду його в системі «людина-середовище». Звичайно, що «середовище» в даному випадку включає в себе передусім соціальне, тобто суспільство, але не зводиться тільки до нього, а є насправді більш широким. Внаслідок цього воно і неоднорідне; оскільки про соціальне середовище буде йти нижче, тут ми сконцентруємо увагу на так званому природному середовищі.

Наше життя більше, ніж ми думаємо, залежить від явищ природи. Ми живемо на планеті, в глибинах якої постійно бурлить безліч ще невідомих процесів, які впливають на нас. Залежність стану організму людини від природних процесів від перепадів температури, від коливань геомагнітних полів, сонячної радіації, вологості, тиску, шуму і інших факторів навколишнього середовища виражається частіше всього на її нервово-психічному стані і взагалі на стані організму.

Різні місця землі виявляються більш або менш сприятливими для людини. Наприклад, вплив благодатних для організму підземних випромінювань може сприяти звільненню від нервових стресів або полегшенню деяких недуг організму. Більшість природних впливів на людський організм досі залишається невідомою, наука розпізнала лише нікчемно малу їх частину. Так, якщо людину помістити в безмагнітне середовище, вона миттю загине.

Людина існує в системі взаємодії всіх сил природи і виносить її самі різні впливи. Душевна рівновага можлива тільки при умові фізіологічної і психологічної адаптації людини до природного світу, а оскільки людина це передусім істота соціальна, то пристосуватися до природи вона може тільки через суспільство. Суспільний організм діє в рамках природи. Якщо ціннісні орієнтири соціуму направлені не на гармонію з природою, а, навпаки, ізолюють його від неї, проповідуючи урбанізм, що потворно розрісся, то людина, що сприйняла цю ціннісну орієнтацію, стає раніше або пізніше жертвою своєї власної цинічної думки. Крім того, у неї створюється своєрідний вакуум середовища, це наче відсутність сфери діяльності, і ніякі соціальні умови не можуть повернути їй психологічні втрати, пов'язані з «відчуженням» природи. Будучи не тільки соціальною істотою, але і істотою біологічною, людина, точно так само, як він загинув би без суспільства людей, загине і без спілкування з природою.

Поняття середовища не обмежується тільки сферою Землі, бо включає в себе і космос загалом. Земля- не ізольоване від Всесвіту космічне тіло. У сучасній науці вважається встановленим і обгрунтованим те, що життя на Землі виникло під впливом космічних процесів. Тому цілком природно, що всякий живий організм якимсь чином взаємодіє з космосом. Нині наукою встановлено, що сонячні бурі і пов'язані з ними електромагнітні явища впливають на клітки, нервову і судинну системи організму, на самопочуття людини, її психіку. Ми живемо в унісон з всім космічним середовищем, і будь-яка його зміна відбивається на нашому самопочутті і здоров’ї.

В даний час інтенсивно обгрунтовується проблема «вкорінення» живих організмів в контекст энергоінформаційних взаємодій, що відбуваються у Всесвіті, Існує припущення, що не тільки виникнення життя на Землі, але і щосекундне функціонування живих систем не може бути відділене від їх постійної взаємодії з різного роду випромінюваннями (відомими і ще не відомими), що йдуть з космосу.

Ми виховані на досить обмеженому розумінні про життя як на результат гри стихійних сил земного перебування. Але це далеке не так. Вернадский ввів термін «ноосфера», вказуючий сферу живого і розумного на нашій планеті. Ноосфера є природним середовищем людини, що надає на нього формуючий вплив. Об'єднання в цьому понятті двох моментів біологічного (живе) і соціального (розумне).

Отже, НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ - середовище існування і діяльності людства, оточуючий людину природний і створений ним матеріальний світ. Навколишнє середовище включає природне середовище і штучне (техногенне) середовище, тобто, сукупність елементів середовища, створених з природних речовин працею і свідомою волею людини, що не мають аналогів в незайманій природі (будівлі, споруди і т.д). Суспільне виробництво змінює навколишнє середовище, впливаючи прямо або непрямо на всі її елементи. Цей вплив і його негативні наслідки особливо посилилися в епоху сучасної НТР, коли масштаби людської діяльності, що охоплюють майже всю географічну оболонку Землі, стали рівні дії глобальних природних процесів . У широкому значенні у поняття «навколишнє середовище» можуть бути включені матеріальні і духовні умови існування і розвитку суспільства. Часто під терміном «навколишнє середовище» розуміється тільки навколишнє природне середовище; в такому значенні він використовується в міжнародних угодах.

ПРИРОДНЕ СЕРЕДОВИЩЕ (навколишнє природне середовище), природна складова частина середовища існування і виробничої діяльності людства частина навколишнього середовища.

СОЦІАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ, оточуючі людину суспільні, матеріальні і духовні умови її існування і діяльності. Середовище в широкому значенні (макросередовище) охоплює економіку, суспільні інститути, суспільну свідомість і культуру. Соціальна середа у вузькому значенні (микросреда) включає безпосереднє оточення людини сім'ю, трудову, учбову і інш. групи.

Щодо техногенного середовища, то воно включає в себе ряд негативних наслідків, настання яких спричинене небезпечним і шкідливим впливом факторів виробництва на здоров’я і життя людини.

Небезпечний фактор — фактор, вплив якого на працюючого, потенційно може привести


Сторінки: 1 2