У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Куріння та здоров'я майбутніх дітей

Куріння та здоров'я майбутніх дітей

 

Що може статися з дитиною, чиї батьки курять під час вагітності

Деякі проблеми виникають вже під час вагітності, іноді навіть перериваючи її перебіг. Інші проблеми стають помітними після народження, а треті ще пізніше, коли дитина досягне певного віку.

У цьому розділі ми не акцентуватимемо увагу на тому, звідки з'являється тютюновий дим - чи майбутня мати сама курить, чи ж вона змушена вдихати дим навколишніх курців. Як ми зазначили, характер впливу приблизно такий самий і має значення лише його ступінь. Саме характер впливу компонентів тютюнового диму на здоров'я майбутньої дитини ми обговоримо у цьому розділі.

Які проблеми під час вагітності може спричинити куріння

Деформація тіла

На щастя чи на жаль, вагітність починається раніше, ніж майбутня мама довідується про неї. Фактично, до цього часу зачатки багатьох органів і систем уже сформовані, і хоча вони ще мікроскопічні, але будова і навіть зовнішній вигляд майбутньої дитини вже визначені. Тому, якщо на організм матері впливали ті чи інші шкідливі фактори, вони можуть виявити себе у будові тіла немовляти. І те, якими виявляться дефекти, залежить від періоду, коли відбувся вплив.

На третьому тижні вагітності яйцеклітина і сперматозоїд зустрічаються у матковій трубі, і в результаті їхнього злиття утворюється зигота - перша і найголовніша клітина майбутньої дитини. Зигота починає ділитися, одночасно подорожуючи матковою трубою до матки. Через три доби після запліднення зародок складається з 32 клітин і за формою схожий на ягоду шовковиці. До кінця цього тижня число клітин зросте до 250, форма буде нагадувати порожню кульку з діаметром 0,1 - 0,2 мм. Тепер учені назвали б майбутнє маля бластоцистою. 

Бластоциста руйнує маленькі ділянки слизової оболонки й інших тканин матки, ніби "викопуючи" собі невелику "нірку", після чого затишно в ній улаштовується. Процес заглиблення називається імплантацією. І якщо імплантація пройшла успішно, розвиток зародка піднімається на новий рівень - тепер за його "забезпечення" відповідають материнські органи і системи, а не скромні запаси поживних речовин, утворені яйцеклітиною. У період від запліднення до імплантації різні шкідливі впливи можуть порушити або все, або нічого. У першому випадку зародок гине, у другому - знаходить резерви для ліквідації пошкоджень (якщо надалі не буде неприємних сюрпризів, то навіть слідів від цих ушкоджень не залишиться). 

На четвертому тижні розвиваються так звані позазародкові органи - хоріон, амніон і жовточний мішок. Саме маля нагадує плаский диск, що складається з кількох шарів. Кожен шар згодом має стати прабатьком різних органів і тканин.

На п'ятому тижні зародок зазнає значних змін. По-перше, змінюється його форма - тепер маля вже не схоже на плаский диск, воно більше нагадує симпатичний циліндрик довжиною 1,5 - 2,5 мм. Протягом цього тижня з'являються зачатки печінки й підшлункової залози. Починається розвиток верхніх дихальних шляхів - гортані і трахеї, а також розвиток серця. Відбувається часткове змикання нервової трубки (поки ще тільки в середніх її відділах). Нервова трубка - це праобраз центральної нервової системи, тому її своєчасне закриття - це подія неабиякої ваги. 

До речі, вважається, що однією з причин неповного закриття нервової трубки є нестача фолієвої кислоти - одного з водорозчинних вітамінів. У ряді країн його додають у хлібобулочні вироби для профілактики вроджених дефектів у дітей, матері яких ще не знають про свою вагітність. При курінні під час вагітності знижується рівень фолатів (солей фолієвої кислоти) у плазмі крові й еритроцитах, і у вагітних курців навіть при достатньому споживанні фолієвої кислоти її вміст в організмі знижується до таких концентрацій, що становлять небезпеку розвитку в новонародженого дефектів закриття нервової трубки (так звана spina bifida) [55]. Ця патологія полягає в тім, що ектодерма, із якої формується шкіра, нігті, волосся, а також нервова система й органи чуттів, не стуляється цілком у тому місці, де повинен утворитися спинний мозок.

І ще одна примітна подія: на цьому тижні в ембріона з'являються гонобласти - попередники його (чи її) сперматозоїдів чи яйцеклітин. Інакше кажучи - маля вже несе в собі інформацію про наступні покоління. 

Фактично саме на п'ятому тижні мати може запідозрити про свою вагітність. Тож, оскільки до цього моменту ще ніяких тонких диференційованих процесів в організмі майбутньої дитини не відбулося, то, швидше за все, серйозних причин для дефектів не було. Утім, деякі хімічні чи радіаційні впливи можуть бути досить травматичними для ембріона. Тому існує правило, якого, на жаль, рідко дотримуються, згідно з яким рентгенологічні дослідження, якщо вони проводяться не за життєвими показниками, у жінок дітородного віку повинні проводитися в найближчі дні після місячних. А от сама жінка, яка планує стати мамою, може керуватися цим правилом: якщо їй призначене рентгенологічне дослідження і медичний працівник не поцікавився фазою її менструального циклу, жінка має спробувати відкласти дослідження до сприятливішого часу.

Звичайно, планована і бажана вагітність завжди краща, ніж випадкова. І добре, коли батьки готуються до неї, покращуючи своє здоров'я і спосіб життя. Велике співчуття викликають ті діти, які зазнають із боку власної матері різноманітних хімічних впливів, щоб перервати вагітність. Так само ці впливи можуть позначитись на перебігові вагітності у наступні тижні.

На шостому тижні в організмі маляти відбувається багато великих подій! Його серце б'ється! Гарний ультразвуковий сканер може вловити скорочення малесенького сердечка, розмір якого всього лише 4


Сторінки: 1 2 3 4 5 6