У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Визначення економічного ефекту від впровадження заходів з охорони праці

Значну кількість коштів підприємства витрачають на покращення умов праці, розробку і впровадження заходів щодо зниження виробничого травматизму і професійних захворювань, які крім соціального ефекту мають і економічний. Економічний ефект полягає у збільшенні періоду професійної активності працівників, рості продуктивності праці, зменшенні втрат, що пов'язані з травматизмом та професійно і виробничо обумовленою захворюваністю, зменшенні плинності кадрів, зменшенні витрат на пільги і компенсації.

ЗАТ „Авангард” щороку виділяє кошти на впровадження заходів з охорони праці. Розрахуємо економічний ефект від впровадження вказаних заходів з охорони праці.

Економічний ефект від впровадження заходів з охорони праці розраховується за наступними формулами:

1) Річний економічний ефект:

Ер = Р-В; (4.1)

ЕР = Р - (С + Ен*К), (4.2)

де Р - отриманий економічний результат, грн.;

В - поточні і капітальні витрати на впровадження заходів з охорони праці (приведені до річної співрозмірності), грн/рік;

С - річні виробничі витрати на заходи з охорони праці, грн.;

Ен = 0,08 - нормативний коефіцієнт економічної ефективності для капітальних вкладень на впровадження заходів з охорони пращ.

К - капітальні вкладення в заходи з охорони праці, які спрямовані на покращення умов праці та охорону праці.

Порівняння варіантів заходів різних напрямів в області покращення умов праці і охорони праці, а також вибір кращого з них потрібно здійснювати за максимальним річним економічним ефектом.

2) Загальна (абсолютна) економічна ефективність витрат на
заходи з охорони праці визначається як відношення отриманого результату
до здійснених витрат.

Е3 = Р/В. (4.3)

3) Загальна (абсолютна) економічна ефективність капітальних
вкладень в заходи з охорони праці при необхідності визначається за
формулою:

Ек = (Р-С)/К. (4.4)

Показник (коефіцієнт) ефективності капітальних вкладень потрібно порівнювати з нормативним (Ен = 0,08). Якщо Ек > Ен, то капітальні вкладення можна вважати ефективними.

4) Оберненою величиною до коефіцієнта ефективності є термін
окупності капітальних вкладень:

Т = К/(Р-С) =1/Ек. (4.5)

Отриманий строк окупності капітальних вкладень потрібно порівняти з нормативним (Тн = 12,5 років), якщо він менший за нормативний, то капітальні вкладення вважаються ефективними.

Заходи, що плануються на ЗАТ „Авангард”, спрямовуються також на забезпечення безпечних умов праці. На даному підприємстві постійно проводяться фінансові вкладення у заходи охорони праці. Тому виникає необхідність у визначенні економічного ефекту від впровадження цих заходів.

Річний економічний ефект від впровадження заходів з охорони праці на ЗАТ „Авангард” становить:

Ер = 76598 – 41005 = 35593 тис.грн.

Загальна (абсолютна) економічна ефективність витрат на заходи з охорони праці становить:

Е3 = 76598/41005 = 1,87

Загальна (абсолютна) економічна ефективність капітальних вкладень в заходи з охорони праці ЗАТ „Авангард” становить:

Ек = ( 76598 – 1005)/500000=0,15

Оскільки Ек >ЕН (Ен = 0,08) капітальні вкладення в заходи з охорони праці можна вважати ефективними.

Важливим показником є строк окупності капітальних вкладень: Т = 500000 / ( 76598-1005) = 1,5

Отриманий строк окупності капітальних вкладень менший за нормативний Т < Тн (Тн = 12,5), отже, капітальні вкладення вважаються ефективними.

Висновки. Проаналізувавши охорону праці на ЗАТ “Авангард” можна зробити ряд висновків, щодо стану охорони праці на підприємстві , потенційних небезпек та шкідливостей виробничого середовища, забезпечення нормальних умов праці, пожежної безпеки та охорони навколишнього середовища. Все вище перераховане знаходиться на належному рівні хоча за деякі незначні викиди шкідливих речовин в навколишнє середовище доводиться сплачувати податки.

Наслідком запроваджених заходів з охорони праці на ЗАТ „Авангард” є ріст продуктивності праці, зменшенні плинності кадрів, зменшенні витрат на пільги та компенсації.

З розрахунків економічної ефективності від впровадження заходів з охорони праці видно, що кошти витрачені не даремно - капітальні вкладення є ефективними.