У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

« Класифівкація виробнияого освітлення у нафтогазовій промисловості»

Класифікація виробничого освітлення в н/г промисловості.

До основних понять, які визначають умови зорової роботи, відносяться такі поняття, як фон контраст об’єкта з фоном, видимість, показник осліплення, коефіцієнт пульсації освітленості.

Одиниця освітленості – люкс (лк). Це освітленість поверхні площею 1 м2 світловим потоком 1 лм (1лк=1лм/ м2 ). Освітленість поверхні не залежить від її світлових властивостей.

Зорове сприйняття в овновному визначається яскравістю світла, рівномірно відбитого від плоскої поверхні площею L 1 м2 в перпендикулярному до неї напрямі при силі світла 1 кд.

Виробниче освітлення в нафто-газовій промисловості, залежності від джерела світла може бути двох видів:

природне – яке створюється бузпосередньо сонцем і дифузним світлом небесного випромінювання;

штучне, що здійснюється електронними лампами.

По конструктивних особливостях природне освітлення поділяється на:

біле, яке здійснюється через вікна в зовнішніх стінах;

верхнє, що здійснюється через отвори в дахах будівельної споруди на підприємстві;

комбіноване, якщо до верхнього освітлення додається і біле.

Штучне освітлення передбачається у приміщеннях нафто-газової промисловості, де недостатньо природного світла чи для освітлення приміщення в той час доби, коли природне світло відсутнє.

По конструткивному виконанню штучне освітлення поділяється на:

- загальне і комбіноване, тобто проєднане загальне освітлення з мічцевим, яке концентрує світловий потік безпосередньо на робочих місцях. Використання одного місцевого освітлення в середині приміщення не допускається.

По фунціональному призначенню штучне світло поділяється:

Робоче освітлення обов’язкове у всіх приміщеннях і на освітлювальних територіях для забезпечення нормальної роботи, приходу людей і руху транспорту.

Аварійне освітлення для продовження роботи належить влаштувати у тих випадках, коли раптове відключення робочого освітлення (при аварії) і пов’язане з цим порушення нормального обслуговування може викликати вибух, пожежу, отруєння людей чи призведе до зупинки технологічного процесу, для якого недопустимі перерви.

Найбільна освітленість робочих поверхонь, які потребують обслуговування при аварійному режимі повинна становити 5% освітленості, яка нормується для робочого освітлення при системі загального освітлення, але не менше 2лк в середині будівлі.

- До спеціальнирх видів відноситься: охоронне, чергове, бактерицидне і ерітенне (штучного ультрафіолетового опромінення).