У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1. Охорона праці на підприємстві.

Поняття охорони праці визначається ст.1 Закону України "Про охорону праці: "Охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я й працездатності людини в процесі праці".

Таким чином, охорона праці являє собою сукупність заходів та засобів, які характеризуються різною спрямованістю, але об'єднуються єдиною метою збереження здоров'я і працездатності працюючих на виробництві.

1.1. Стан охорони праці на виробництві.

Основою при розгляді питань, що стосуються охорони праці в УМГ "Львівтрансгаз" є колективний договір - найважливіший документ у системі нормативного регулювання взаємовідносин між власником і працівником з питань соціального характеру, у тому числі з питань охорони праці. У колективному договорі сторони передбачають забезпечення працівникам соціальних гарантій у галузі охорони праці на рівні, не нижчому за передбачений законодавством, їх обов'язки, а також комплексні заходи, щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійним захворюванням і аваріям.

Керівництво приділяє достатню увагу ! стану охорони праці на підприємстві, про що свідчить збільшення кількості; заходів щодо покращення умов праці та коштів, які на них виділені.

Для того щоб оцінити виробничий травматизм та профзахворювання на підприємстві розглянемо дані таблиці 1.2.

Таблиця 1.2 – Виробничий травматизм та профзахворювання на підприємстві

Назва | Роки

2006 | 2007

Нещасні випадки

в т.ч. із смертельним наслідком

Профзахворювання

ССЧ | 1

-

3

3680 | 1

-

2

3738

Як бачимо, у 2007 році відбулося зменшення кількості професійних захворювань на 1 при збільшенні ССЧ на 58 чоловік, кількість нещасних випадків протягом періоду дорівнювала 1, при чому нещасні випадки із смертельним наслідком відсутні.

В таблицях 1.3 та 1.4 покажемо розподіл випадків травматизму за видами подій, а також за основними причинами подій.

Таблиця 1.3 - Розподіл випадків травматизму в УМГ "Львівтрансгаз" за видами подій

Роки | Види подій та кількість потерпілих

(в т.ч. із смертельним наслідком)

Проведення діагностичних робіт | Демонтаж станції катодного захисту | Спалах газу при проведенні вогневих робіт | Спроба зупинити машину

2006

2007 | 1

- | -

1 | -

- | -

-

Як бачимо, протягом періоду 2006-2007 років два чоловіка потерпіли: перший випадок був пов'язаний із проведенням діагностичних робіт, другий -з демонтажем станції катодного захисту.

Таблиця 1.4- Розподіл випадків травматизму в УМГ "Львівтрансгаз" за основними причинами подій

Роки | Кількість випадків травматизму | В т.ч. за основними причинами подій

Незадовільна організація робіт | Порушення трудової та виробничої дисципліни

2006

2007 | 1

1 | -

1 | 1

-

З таблиці 1.4 видно, що протягом періоду 2006-2007рр. основними причинами нещасних випадків були: незадовільна організація робіт та порушення трудової дисципліни. Керівництву УМГ "Львівтрансгаз" та відділу ОП слід вжити необхідних заходів для усунення даних недоліків.

Використовуючи дані, наведені в попередніх таблицях, можна визначити коефіцієнти частоти і важкості травматизму за допомогою наступних формул:

(1.1)

де Т - число травматизму за період (рік);

ССЧ - середньоспискова чисельність працівників, чол.

(1.2)

де Тс - число травм із смертельним наслідком;

Д - кількість днів непрацездатності за певний період (рік), дні.

У 2007 році мав місце один нещасний випадок пов'язаний з виробництвом, в якому потерпів один працівник. 18 березня 2007 року при переході з 3-го на 2-ий поверх б/в "Карпати" впала і отримала перелом лівої ноги покоївка Іванішак Г.В. Хворіла 179 днів.

Розрахуємо коефіцієнти травматизму для УМГ "Львівтрансгаз:

- коефіцієнт частоти травматизму:

( в 2006р. Кч=0,27);

- коефіцієнт важкості травматизму:

(в2006р.Кг=81).

Таблиця 1.5 - Коефіцієнти частоти і важкості травматизму

Рік | Коефіцієнт частоти травматизму | Коефіцієнт важкості травматизму

2006 | 0,27 | 81

2007 | 0,27 | 179

В зв'язку із збільшенням кількості днів непрацездатності у 2007 році, порівняно з 2006 роком, коефіцієнт важкості травматизму зріс з 81 до 179.

1.2. Аналіз потенційних небезпек та шкідливих умов на

підприємстві.

Трубопровідний транспорт газу є однією із найважливіших галузей виробництва і разом з тим дуже небезпечною. При транспортуванні газу на підприємстві на робочих місцях виникають небезпечні ситуації, що можуть призвести до травматизму працівників і професійних захворювань. Основні потенційно-небезпечні виробничі фактори, що мають вплив при транспортуванні газу компресорними станціями, наведені в таблиці 1.6.

В повітрі КС можуть міститись різноманітні види пилу (скляний, механічний, а також пил, що містить кремній), що утворюється під час ремонтних робіт на агрегатах КС. Шкідливі речовини викликають отруєння організму, проникаючи через органи дихання, шкіру і т.д. На КС до них відносять природній газ, що містить сірководень, оксид вуглецю, аміак і інші, що появляються в приміщенні в результаті нещільності конструкцій ГПА, а також при згоранні масел. Пари бензину, ацетон проникають у приміщення при транспортуванні зріджених нафтових газів.

Тривала дія шуму на органи слуху людини може призвести до погіршення слуху і навіть глухоти. Окрім того, шум впливає на нервово-психічний стан людини, викликаючи перевтому, роздратування.

Таблиця 1.6 - Аналіз потенційно-небезпечних факторів

Джерела небезпек | Характеристика потенційно-небезпечних

виробничих факторів і їх допустимі значення

Електрообладнання

Робота силового приводу компресора

Робота компресора | I = 10A, U = 380B, f = 50 Гц

Обертові частини.

Підвищений рівень звукового тиску Lp>87дБ(А) при нормі Lp=87дБ(А), [7]. Підвищений рівень вібрації Lv=112дБ при f=31,5 Гц при нормі Lv=107дБ, [5]. Підвищена температура t>270C. Шкідливі речовини: газ, масло, ацетон. Обертові частини.

Підвищений рівень звукового тиску Lp>90дБ(А) при нормі Lp=85дБ(А), [7]. Підвищений рівень вібрації Lv=110дБ при f=31,5 Гц при нормі Lv=107дБ, [5]. Лінії високого тиску РР = 7,5 МПа.

Оператори компресорних станцій попадають під вплив загальної вібрації. Така систематична дія в резонансній зоні може стати


Сторінки: 1 2 3