У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Реферат

на тему :

« Обмінно-припливна вентиляція »

Зміст

Вступ

Призначення вентиляції

Обмінно – припливна вентиляція

Визначення обміну повітря в приміщеннях з тепловиділенням

Визначення обміну повітря в приміщеннях з надлишком вологи

Визначення обміну повітря в приміщеннях з виділенням шкідливих речовин : газів і пари

Системи кондиціювання повітря, вимоги до вентиляційного обладнання

Список використаної літератури

Вступ : загальні відомості про вентиляцію

 

Для життєдіяльності людини велике значення має якість повітря. Від нього залежить самопочуття, робото здатність і в підсумку здоров’я людини. Якість повітря визначається його хімічним складом, фізичними здібностями, а також вмістом в ньому по сторонніх частин ( пилу, заряджених частин і інших ).

Атмосфера Землі складається з суміші сухого повітря і невеликої кількості водяної пари. Сухе атмосферне повітря містить 78 % азоту, 20,9 % кисню, 0,93 % аргону, 0,03 % вуглекислого газу і незначна кількість гелію, неону, криптону та інших газів.

Атмосфера перебуває у хисткій динамічній рівновазі. Вона захищає нас від шкідливих впливів космосу, регулює температурний режим на планеті й формує погоду.

Для людини головною складовою повітря є кисень. Постійний вміст кисню обумовлюється в природі процесом фотосинтезу, під час якого зелені рослини, споживаючи вуглекислий газ, виділяють кисень.

Для того, щоб підтримати обмін повітря в будинку, яке є необхідним для нормальної життєдіяльності людини, і встановлюють вентиляцію.

Призначення вентиляції

Процеси промислового виробництва за часто супроводжуються виділенням в повітря приміщень водяної пари, тепла, газів, аерозолів і пари різного роду, а також пилюку. Таке виділення погіршують якість повітря і можуть погано діяти на здоров’я людини.

Призначення вентиляції – підтримувати хімічний вміст і фізичний стан повітря, які задовольняють гігієнічні потреби, тобто забезпечує відповідні метеорологічні параметри повітряного середовища і чистоту повітря. В вислові метеорологічні параметри входять : температура, вологість і рух повітря. « Санітарні норми проектування промислових підприємств » ( СН 245 – 71 ) регламентують метеорологічні параметри і придільно допустиму концентрацію шкідливих чинників. Під придільно допустимою концентрацією шкідливих чинників розуміють вміст в повітрі такої кількості шкідливих речовин, які при кожноденній роботі протягом всього робочого стажу не можуть викликати захворювання, чи відхилення в стані здоров’я людини.

До шкідливих речовин відносяться забагато тепла, вологи, гази, аерозолі, пари і пилюка , які не відповідають гігієнічним нормам.

До виробників з великими витратами тепла відносяться литейні, прокатні, термічні і ряд інших підприємств. Великі витрати вологи спостерігаються при виробленні штучних волокон, в текстильному, шкіряному, шліфовому виробництвах.

В ряді виробництва виділяються пара, гази і аерозолі, які по своєму діють на організм людини і представляють речовини, які можуть задушити людину ( окис вуглеводу, синильна кислота ), речовини, які викликають подразнення в людському організмі ( фтористий водовод, сирнистий газ, севород ), речовини, які є наркотикотичними ( бензол, серовуглевод ),а також речовини, які можуть викликати отравлення організму ( фосфор, ртуть ).

Крім гігієнічних, до повітряного середовища приміщень можуть висуватися вимоги, затверджені технологічним процесом. Тому, вентиляція повинна забезпечувати не тільки санітарно – гігієнічні параметри в приміщенні, але й технологічні вимоги, які вимагаються від повітряного середовища.

Повітря повинне відповідати таким нормам і параметрам :

Температура повітря в номері 18 - 22 градуси за Цельсієм;

Вологість 40 – 45 % ;

Швидкість руху повітря повинна складати 0,25 м/с ;

Обмін повітря в житлових номерах, виробничих приміщеннях, готельних і ресторанних залах і кафе необхідне для створення умов для гостей і обслуговуючого персоналу. За допомогою вентиляції здійснюється обмін повітря, забирається забруднене повітря, яке має надлишок вуглекислого газу, водяної пари, пилу, можливих хімічних речовин, неприємних запахів та надається свіже повітря, збагачене киснем.

Природна вентиляція складається з аерації, яка проводиться через фрамуги, вікна, балконні двері і канально – гравітаційне – через канали, трубопроводи, що виходять на дах, вентиляційні решітки і інші ; така система застосовується в тур комплексах, ванних кімнатах, загальних санвузлах, в приміщеннях зберігання продуктів і інших. Основною умовою обміну повітря на базі гравітаційної системи є різниця тисків, що виникає між повітрям, яке є всередині і повітрям, яке знаходиться ззовні.

Механічна вентиляція застосовується там, де необхідний значний обмін повітря, перевагою такого типу є незалежність від зовнішніх атмосферних умов : температури, тиску, швидкості руху повітря і вологості. В виробничих приміщеннях, в ресторанних залах і залах кафе, в кухнях, пральних і машинних відділеннях, такі умови є обов’язковими.

Система вентиляції з природним спонуканням працює за принципом чим нижче температура зовнішнього повітря і нижче дане помешкання, тим більше природний тиск під дією якого зовнішнє повітря витискує більш легкий внутрішній. У житлових і побутових будинках для цього існують канали. Система з механічним спонуканням повітря діє тут. Вентилятори бувають відцентрові та осьові.

Потрібно розрізняти механічну вентиляцію і припливну. При витяжній повітря всмоктується з приміщення, а свіже надходить через пори стін, спеціально влаштовані канали, різні решітки.

Обмінно – припливна вентиляція

При припливно – витяжній вентиляції в приміщенні монтуються вентилятори для відсмоктування повітря з приміщень у вентиляційні канали та подачі свіжого в приміщення.

В тих випадках, коли нецілеспрямовано і неможливо встановлення місцевих підсосів, тобто шкідливі речовини за допомогою повітряних потоків розносяться по всьому об’єму приміщення, встановлюється обмінно – припливна вентиляція. Обмінно – припливну вентиляцію краще встановлювати в найбільш забруднених місцях, де концентрація шкідливих речовин максимальна, а також у місцях з високим тепловиділенням.

Забруднене повітря можна видалити за допомогою аераціональних пристроїв ( фанарів, шахт ) чи пристроїв, які приймають повітря в вентиляційних установах. Подача « свіжого » повітря може


Сторінки: 1 2