У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Кераміка
17



“Кераміка”

(декоративні тарілки)

ЗМІСТ

ЗМІСТ

Вступ.

Творчий пошук і вирішення теми.

Технологічна частина.

Українська кераміка в школі.

Висновки.

Додатки

Список використаної літератури.

УКРАЇНСЬКА КЕРАМІКА В ШКОЛІ:

Урок №1.

Тема: Перше знайомством з керамікою “Бесіда на тему кераміка в житті людини”.

Мета: Ознайомити учнів з історією розвитку кераміки та композиційною структурою кераміки.

Урок №2.

Тема: Ознайомлення учнів з керамікою: яка за мотивами поділяється на геометричну, рослинну, анімалістичну.

Мета: Показати дітям зразки виробів. Пояснити символіку розписаних елементів.

Урок № 3.

Тема: Ознайомлення з основами кераміки

Урок №4.

Робота з матеріалом. Формування на гончарному крузі.

Урок № 5.

Робота з матеріалом. Зачистка виробів.

Урок № 6.

Робота з матеріалом. Покриття виробів ангобом, підв’ялювання.

Урок № 7.

Робота з матеріалом. Сумка виробів. Зачистка.

Урок № 9.

Підготовка виробів до глазурованого випалу. Глазурований випал.

ФОТОІЛЮСТРОВАНИЙ МАТЕРІАЛ

ВСТУП

Гуцульщина... Здавна цей край чарував своєю красою, своїми сильними духом людьми. Багато поем, віршів складено про чудову красу Карпат. Бог обдарував Карпатський край і казковою природою, неповторним народним мистецтвом.

Ще з давніх-давен люди вміли цінувати творчість, прагнули до краси, до природи, до єднання з нею. До цих пір милують наше око і зачаровують своєю невимовною красою прекрасні твори народних умільців, що дійшли до нас через глибину віків. Барвисті вишивки, мальовничі писанки, різьблені вироби з металу, дерева, чудові вироби з кераміки збагачують скарбницею українського мистецтва.

Народна кераміка є старовинним здобутком культури, яка була одним з поширених способів використання природні багатств. З покоління в покоління передавалось на Гуцульщині уміння. Майстерність, багатовіковий досвід з гончарного ремесла.

Про широкий розвиток гончарства на землях України свідчать археологічні пам’ятки ранньослов’янського періоду. Ранньослов’янський період характеризувався наявністю в побуті чорної кераміки, виготовленої на гончарному крузі.

В гончарних виробах, створених руками майстра, втілені і відображені уподобання народу. Розвиток народної кераміки був

Кераміка в умовах натурального господарства відображала важливі сторони життя, культури і побуту людей, творчі здібності і естетичні уподобання. У формах і орнаменті народної кераміки відчувається гармонія і відповідність призначення. У кращих її зразках втілена багато, культурна спадщина, що є національною цінністю, яку треба вивчати, традиції якої треба використовувати в декоративно-прикладному мистецтві.

Орнаментика домашніх виробів має вікові традиції, які простежуються в орнаментальних мотивах різних місцевостей України.

Виготовлення глиняного посуду виникло з обмазування плетених або дерев’яних посудин глиною, щоб зробити їх вогнетривкими. При цьому скоро виявилось, що найкраще служить для цієї мети глина.

В період Київської Русі виготовлення гончарного посуду збагачується новою технікою виробництва – на гончарному крузі – і виділяється в окрему галузь ремесла. На західних землях України високо ціниться майстерність О. Бахматюка, П. Цвілик та інших майстрів. Їх роботи відображають глибоке розуміння і відчуття декоративного мистецтва, а також творчу фантазію, що виявилась у поєднанні різноманітних мотивів у декоруванні виробів. І сьогодні керамікою займаються багато талановитих митців, а особливо молоді. Їх роботи привертають увагу оригінальністю думки, професійним вирішенням, майстерністю виконання. Серед них є майстри з Косова: В.Джуранюк; В. Стрипко; В. Івасюк; подружжя Серьогіних; М.Фустов; Г.Білянська та інші, які успішно працюють і вносять свій внесок у розвиток традиційної гуцульської кераміки. Гуцульські сюжетні розписи відрізняються виразністю, народним характером. Беручи від натури лише деякі загальні риси, майстер творить свій власний світ декоративних образів.

ТВОРЧИЙ ПОШУК І ВИРІШЕННЯ ТЕМИ

Серед різноманітних видів і жанрів народного мистецтва одне із провідних місць займає художня кераміка, початки її сягають найдавніших часів. Тому прийняла рішення виконувати своє дипломну роботу в традиційному гуцульському стилі. Зібраний і опрацьований матеріал допоміг краще розкрити тему дипломної роботи, орнаментально-композиційні прийоми і конструкції. Окрім того, професійно підійти до вирішення багатьох проблемних питань, які виникли в процесі роботи над темою.

Також вивчала творчість видатних гуцульських майстрів, а саме ознайомилась з творчістю О.Бахматюка, П. Уві лик і особливо звернула увагу до творчості сучасних майстрів. Використовувала матеріали Косовського музею гуцульського мистецтва та музею інституту, а також фонди бібліотеки інституту, фахову літературу. Саме цей матеріал і став основою для моєї дипломної роботи.

Майстер в своїй роботі прагне якнайповніше показати свої професійні досягнення, виразити індивідуальність свого характеру у вирішення теми. Кераміка є більш сприятливим видом ремесла для цієї теми. Глина дозволяє вільно виразити творчість майстра і не сковує його в роботі.

Спочатку була думка виконувати як дипломну роботу столовий сервіз, але згодом зупинилась на декоративних тарілках, тематично поєднаних назвою “Карпатська фауна”. Питання екології, збереження природи настільки зараз актуальне. Що воно хвилює все людство Землі. У наш час – час інтенсивного використання природних ресурсів – інколи буває незайвим озирнутися, щоб оцінити діяльність далеких і близьких предків у ставленні до природи. Такий погляд корисний хоча б тому, що дає привід не лише для тихого суму за безповоротно втраченим минулим природи, її багатствами, але і є підставою для прогнозів на майбутнє. Художник, поет, композитор..., як ніхто інший, в своїх творах може висвітлювати всі наболілі питання цієї теми. Тому проблема охорони природи стала темою моєї дипломної роботи, Мені здається, що думати екологічно значить оцінити сьогоднішній і завтрашній день, зберігати природні багатства. Землі, нашої культури. Природа Карпат багатогранна і різноманітна. Ми милуємося зеленню лісів, цвітінням і запахом лугів, шукаємо розкішну квітку едельвейса, цвіт папороті. Хочеться, щоб все це було вічним і приносило людям радість.

Мені хотілося виразити цю тему в розписі, і саме форма тарілок дозволяє використовувати різноманітність елементів в довільній асиметричній орнаментиці. Показати рух життя, динаміку в


Сторінки: 1 2 3 4