У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

Особливості моди народів Африки

Рис. 7.49. Африканські фантазії у світовій моді

Мода постійно змінюється, звертаючись до фольклору народів світу. Останнім часом африканські народні традиції в зачісках значно впливають не тільки на європейську, а й сві-тову моду (рис. 7.49). Ще на початку 80-х років XX ст. у зачісках з'явилось «віяння» Аф-рики. Надзвичайно популярною стала хімічна завивка «афро» (рис. 7.50). Дрібні кучері укла-дали в формі кола. Деякі сти-лісти називали цю зачіску «Анжела Девіс». Подібна зачіска мала багато модифікацій, тому тривалий час була у моді. На-прикінці 90-х років XX ст. виникла мода на африканські дреди, кіски, збите волосся (рис. 7.51). Африканське сучас-не плетіння волосся стало дуже складним, фантазійно-вигадли-вим і одночасно привабливо-гарним (рис. 7.52 а, б).

Яка ж основа африканської привабливості? Може це екзо-тична самобутність або історич-ні особливості різних народів Африки? Так чи інакше, а з давніх-давен африканські жін-ки використовували своєрідні матеріали для прикріплення «зачісок-капелюхів» чи «зачісок-шоломів». Для цього вико-ристовували глину, жир, кізяки, сечу. Зверху зачіску прикра-шали мушлями, пір'ям, камін-цями, гілками рослин. Жінки надзвичайно дбайливо ставилися до таких споруд, навіть спали на спеціальних підставах для голови. Щоб у такій зачісці не завелися дрібні комахи, волосся додатково змазували олією і втирали вапно.

Рис. 7.50. Сучасна зачіска у стилі «афро»

Різні народи Африки мають свої ідеали краси, але загальні риси у чоловіків зводяться до сміливості, витривалості, сприт-ності. Вони повинні були також уміти гарно співати й танцювати. Африканські жінки врівноважені, привабливі, працьовиті.

І хоча у народів Африки бага-то спільних рис, у багатьох із них збереглися свої індивіду-альні особливості.

В Ефіопії жінки коротко стрижуть волосся, прикрашають себе великою кількістю брасле-тів, намиста, сережками. У жінок племені сурма була популярною деформація вух і нижньої губи, в які вставляли диск. Його посту-пово збільшували залежно від віку дівчини. На початку зароджен-ня цієї традиції деформація означала каліцтво. Таким чином жі-нок захищали від зазіхання чоловіків інших племен. Поступово до цього звикли і така «прикраса» стала обов'язковою в племені сур-ма (рис. 7.54 а, б).

Рис. 7.51. Сучасні зачіски (дреди, кіски) в стилі африканського

Фольклору

Рис. 7.52. Сучасне виконання афро-плетінь у чоловічій (а) та жіночій (б) зачісках

Рис. 7.53. Зачіски, прикраси та вбрання чоловіків: а — національний танок племені того; б — строкате вбрання

Чоловіки на голеній голові залишали невеликий пучок волос-ся. Тіло розмальовували татуюванням і фарбуванням, у малюн-ках переважали риски.

Ангельські жінки прикрашають себе екзотичною зачіскою. Над чолом виголюють тім'я та скроні, а з маківки на обидва бо-ки спускають дрібно заплетені кіски. Ангельські красуні прикра-шають шию великою кількістю намиста таким чином, що воно нагадує святковий ошийник (рис. 7.55).

Рис. 7.54. Особливості моди племені сурма:

а — деформація вух і нижньої губи у жінок;

б — татуювання тіла майбутньої нареченої

Рис. 7. 55. Зачіска та прикраса ангельської жінки

У Намібії жінки віддавали перевагу головним уборам, під якими ховали пишне волосся. Головні убори роблять із ко-льорової тканини, доповнюють брошками. Такі головні убори нагадують щось середнє між тюрбаном і капелюхами серед-ньовічної доби (рис. 7.56).

Жінки з племен малинке (Малі) віддають перевагу золо-тим прикрасам, які кріплять на намисто, головні убори, сереж-ки, браслети (рис. 7.57).

І якщо в повсякденному житті африканці здебільшого носили сплетене або коротко стрижене волосся, то на свята вони прикрашали себе вигадливо, додаючи до свого образу різні дрібнички, амулети, розмальовки на тілі та татуювання (рис. 7.58).

Взагалі жіночі зачіски порівняно з чоловічими виглядали не такими вигадливими, але не менш оригінальними. Зустрічалися жіночі зачіски з голеними проділами у вигляді кола або борізд або все волосся було вистрижене. Жінки заплітали велику кіль-кість кісок, які стирчали в різні боки, неначе промені, плелися по колу, закручувались у джгу-ти, укладались у вигляді вели-кої джгутоподібної петлі тощо.

Рис. 7.56. Головні убори жінок Намібії

Мистецтво плетіння та закру-чування волосся наслідувалося з покоління в покоління. У де-яких племенах існували навіть професійні перукарі-лікарі. Во-ни мили і розчісували волосся великими дерев'яними гребін-цями.

У племені рендилі жінки носили зачіску, що нагадувала дуже великий гребінь півня. Починалася зачіска на потилиці і закінчувалася над чолом. Цю зачіску жінки носили від дня народження й до зрілості сина.

Африканські жінки намага-лися випрямляти своє дуже закручене волосся за допомо-гою гарячих ножів. Фарбували волосся за допомогою глини, соків рослин.

В африканських племен іс-нувала зачіска вдови. Якщо у родині помирав батько, тоді жінка носила дуже просту зачіс-ку із закрученого в пучок волос-ся, який покривали тканиною.

Дитячі зачіски були дуже прості: дівчаткам і хлопчикам волосся стригли, залишаючи на тім'ї невеликі пучки, що стирча-ли. Дівчата та юнаки заплітали дрібні кіски, укладаючи одну до одної дуже щільними рядами.

Інколи й чоловіки повністю голили голови.

В Ефіопії у чоловіків можна було побачити зачіски, що нага-дували голову павіана, який вважався священною твариною. Волосся збивали у форму шолома і прикрашали. Деякі чоловіки робили від чола до шиї по центру вигадливі валики діаметром до 10 см. їх вкривали куря-чим послідом та попелом.

Рис. 7.57. Прикраси жінок Рис. 7.58. Жіночі святкові

племен малинке (Малі) прикраси, зачіска та

розмальовування шкіри

У Південній Африці чоловіки розділяли волосся на дві час-тини, скручували його в джгути, які спрямовували вниз, догори, вліво або вправо. У деяких випадках ці зачіски нагадували роги буйволів, биків, яких люди намагалися наслідувати.

У Західній Африці чоловіки створювали зачіски протягом де-кількох місяців, користуючись глиною, тваринним жиром, попе-лом. Ці «витвори» мистецтва нагадували широкі капелюхи. До свого волосся вони


Сторінки: 1 2 3