У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міжнародний проект з розвитку музеїв та музейних мереж

Матра - це широкомасштабна програма Міністерства Закордонних справ Королівства Нідерландів, покликана сприяти демократичним соціальним перетворенням у країнах Центральної та Східної Європи. Вже понад 10 років ця програма успішно діє в Україні в низці проектів у соціальній та гуманітарній сферах.

Впродовж 2005 року за дорученням нідерландського уряду Асоціація Музеїв Нідерландів ініціювала та спільно з українськими партнерами (українською робочою групою) розробила проект Матра / Музеї України, спрямований на розвиток музейної справи в Україні.

Цілями проекту Матра / Музеї України є:

стимулювати і активізувати впровадження українськими музеями інноваційних методик роботи, що надасть їм змогу діяти більш ефективно і незалежно в умовах суспільства, що стрімко трансформується;

налагодити та посилити звя’зки та співпрацю між українськими музеями, а також між музеями та органами влади;

розширити культурні звязки між Україною та Нідерландами, насамперед між музейними спільнотами двох країн.

Проект планує організувати впродовж 2006 – 2008 років низку міжнародних конференцій, семінарів та тренінгів для працівників музеїв України. Викладачами та тренерами стануть провідні музейні спеціалісти та професійні викладачі музейної справи Нідерландів у співпраці з українськими колегами. Головне завдання запланованих заходів - інтенсивний обмін досвідом сучасної музейної роботи, результатом чого має стати краще усвідомлення місії та можливостей музею в сучасному суспільстві, якісне збагачення арсеналу підходів та практичних методик роботи. 

Учасниками проекту є 25 музеїв, що представляють всі регіони України. Визначення учасників здійснила група експертів на основі поданих від музеїв заявок. Головний критерій відбору - достатній потенціал музею (когнітивно-психологічний, кадровий, презентаційний, методичний тощо), його готовність та спроможність до продуктивного впровадження нових підходів та методик музейної роботи, а також, і це особливо важливо, - до активного поширення нових знань та технологій серед інших членів музейної спільноти України, що має забезпечити довгостроковий та системний ефект від проекту для всієї музейної сфери України.

Учасники проекту зберуться разом на 2 міжнародних конференціях: стартовій (2006, Київ) та підсумковій (2008, Київ). Крім цього, відповідно до свого географічного розташування, кожен з музеїв-учасників мають можливість узяти участь в річному циклі семінарів (2006, Київ; 2007, Львів; 2008, Харків/Дніпропетровськ). Цикл складається з 1) семінару "Cучасний музейний менеджмент", 2) семінару зі спеціальної теми (або тем) музейної роботи, 3) семінару-тренінгу з підготовки українських тренерів з сучасного музейного менеджменту.

Усі витрати на проїзд, проживання, харчування учасників конференцій, семінарів та тренінгів забезпечуються за кошти проекту.

Для інформування широкої аудиторії про заходи проекту Матра / Музеї України та його результати, а також для публікації методичних матеріалів проекту, навесні 2006 року створено і запущено спеціальний веб-сайт проекту: