У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Музеї і музейна справа – інфраструктура національної пам’яті

Музеї – духовні скарбниці, що зберігають безцінні пам‘ятки історії, культури та мистецтв, відіграють важливу роль в духовному розвитку нації, розбудові її державності.

Своєю діяльністю музейні працівники сприяють піднесенню національної самосвідомості народу, утвердженню ідеалів краси і добра, відновленню історичної справедливості.

Нині в Україні діє близько 400 музеї, в них зберігається понад 11 млн. пам‘яток. Щороку музеї та заповідники відвідує майже 18 млн. відвідувачів.

Зважаючи на невтомну збиральницьку, дослідну та охоронну працю музейників, уряд визнав одним із пріоритетних напрямків своєї діяльності збереження історико-культурної спадщини та розбудову музейної галузі.

Сучасний стан галузі

Головні проблеми

Сьогоднішній день вимагає від музеїв формування нового підходу до своєї роботи: інтерактивні експозиції, активна співпраця з різними мас-медіа, громадськими організаціями, різними фундаціями, сучасна рекламна діяльність, активне впровадження в систему “Інтернет” інформації про діяльність музеїв України, їх збірки, окремі музейні пам‘ятки, що мають національне, європейське, світове значення тощо.

Музеї активізують свою діяльність з наданням методичної допомоги з питань музейної справи громадянам (оформлення документів на вивіз музейних предметів для виставок за кордоном; з питань фондової роботи; розробки статуту та ін.), збільшилась кількість виставок в Україні і за її межами. З великим успіхом експонувалися пам‘ятки із зібрань музеїв України у Російській Федерації та Японії.

На всесвітній виставці “Експо-2005” (Японія, м. Аічі) представлені музейні предмети із колекцій Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав”, Музею українського народного декоративного мистецтва, Національного музею історії України та Чернігівського історичного музею ім.В.Тарновського.

В рамках Року України в Республіці Польща взято участь у відкритті виставки “Львів прекрасний” із колекції Львівського історичного музею в м.Вальбжих. В Замойському музеї м.Замосць та Окружному музеї м.Жешова нині проходять виставки із збірки Львівського історичного музею.

На базі Меморіального комплексу “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років” відбулася науково-практична конференція “Музеї України. Стан, проблеми, перспективи”, присвячена Міжнародному дню музеїв. Учасники конференції взяли участь в обговоренні питань, пов‘язаних з реальною ситуацією в музейній справі та перспектив вирішення наявних проблем.

Проведена V Міжнародна науково-практична конференція “Проблеми збереження, консервації, реставрації та експертизи музейних пам’яток”. У конференції взяли участь близько 350 фахівців з проблем реставрації, консервації, атрибуції, експертизи, наукових техніко-технологічних досліджень, які працюють в Україні, Росії, Білорусі, Вірменії, Польщі, Латвії, США. За результатами конференції будуть розроблені рекомендації щодо пріоритетних напрямків реставраційної справи, визначення шляхів розв’язання нагальних проблем методології та досліджень.

Протягом останнього часу національні заклади провели різноманітні культурно-освітні та виставкові заходи:

Виставки “Джерела толерантності” та творів сучасного мистецтва художників Італії - Національний музей літератури України;

Виставка “Трофеї Червоної Армії” – Центральний музей Збройних Сил України спільно з Меморіальним комплексом “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років”;

Виставки “Український портрет XVI - XVIII століть”, “ХХ століття. Вибрані твори з колекції Національного художнього музею України” та “Запрошення до малювання” до 75-річчя від дня народження Георгія Якутовича - Національний художній музей України;

Реліквійна виставка, присвячена 60-річчю Перемоги - Меморіальний комплекс “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років”;

В Національному музеї літератури України проведені: презентація книги “Пейзаж для помаранчевої революції”, вечір до 110-річчя М.Рильського; презентація нових видань – свідчень голодоморів в Україні (“Український Голокост. 1932-1933”; Павло Глушаниця. “Війна без пострілів”); літературно-мистецьке свято дитячої казки, до 200-річчя Г.-Х.Андерсена, заходи, присвячені Міжнародному дню рідної мови.  

1. Недостатнє фінансування галузі.

2. Недосконала нормативно-правова база, пов‘язана з діяльністю музеїв та заповідників.

3. Відсутність чіткого механізму контролю за використанням і станом збереження пам’яток недержавної частини Музейного Фонду України.

4. Незадовільний стан матеріально-технічної бази музеїв в регіонах.

5. Повільна робота з ведення Реєстру пам’яток із використанням новітніх технологій.  

6. Відсутність централізованого науково - методичного центру, для надання консультацій і розробки необхідних документів для музейної діяльності.     

Першочергові завдання:

1. Розробка й впровадження в життя концепції, щодо застосування у роботі музеїв маркетингового та інноваційного підходу з метою суттєвого збільшення не бюджетної частини фінансування.

2. Запровадження нових платних послуг, що задовольняли б вимоги відвідувачів.

3.Необхідність вдосконалення науково-аналітичного та інформаційно-методичного забезпечення музейної справи.

Тенденції розвитку музейної сфери

На 2004 рік в Україні діє 394 державних та комунальних музеїв, у тому числі 20 національних закладів, серед них сім національних музейних закладів підпорядковані Мінкультури:

Національний музей історії України,

Національний музей літератури України,

Національний художній музей України,

Національний музей Тараса Шевченка,

Національний науково-дослідний реставраційний центр України,

Національний музей-заповідник українського гончарства (с. Опішня),

Меморіальний комплекс “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років”.

В музеях і заповідниках України зберігається понад 11 млн. пам’яток. Протягом минулого року організовано 5.377 виставок у музеях та 3.084 за їх межами в різних регіонах України, здійснено 21 міжнародний проект з експонування пам’яток із музейних зібрань України за кордоном. Музеї та заповідники у 2004 р. відвідало близько 18 млн. чол.

В останні роки покращився стан фінансування музейної галузі. Здійснено капітальний ремонт Національного музею літератури України, закінчено ремонт Київського літературно-меморіального музею-квартири М.Бажана, Музею історичних коштовностей України, Національного музею Тараса Шевченка. Здійснено комплексні заходи щодо капітального ремонту Меморіального комплексу “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років”.

З метою удосконалення обліку музейних пам’яток та стану їх збереження Міністерством культури і мистецтв у 2003 р. розпочато проведення повного звірення наявності музейних предметів з фондово-обліковою документацією державної частини Музейного фонду України.

Водночас розвиток музейної справи стикається з численними проблемами:

Недостатнє фінансування державних музеїв та матеріального забезпечення реставраційної справи.

Обсяги видатків з Держбюджету та місцевих бюджетів на утримання музеів вистачає лише на


Сторінки: 1 2 3