У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Науководослідницька робота

На тему :

"Києво-Печерська лавра"

1926 році постановою Уряду Радянської України територію Печерської лаври було проголошено державним історико-культурним заповідником Це зберегло монастир від знищення. В роки "войовничого атеїзму" в Лаврі не було зруйновано жодної споруди.

Навпаки - створено музейне містечко і відкрито ряд музеїв та виставок. Це дозволило широкому загалу ознайомитися з багатьма шедеврами мистецтва, що сторіччями збиралися в монастирі. Великої шкоди музею було завдано в роки Великої Вітчизняної війни: підірвано перлину світової архітектури - Успенський собор, пограбовано та зруйновано музеї та виставки, пошкоджено пам'ятники архітектури. Багато коштів та два десятиліття наполегливої праці потрібно було , щоб відбудувати унікальний архітектурний ансамбль. В повоєнні роки науковцями фондів та реставраційних майстерень здійснено велику роботу по врятуванню, реставрації та збереженню унікальних витворів мистецтва.

За роки існування музею науковці підготували і видали десятки праць та путівників, прочитали тисячі лекцій та екскурсій.

В 70--80-ті роки проведено унікальні археологічні дослідження печер, здійснено роботи по закріпленню пагорбів та врятуванню підземних лабіринтів від руйнування. За час існування музею у Лаврі було відкрито десятки виставок: "Художні тканини та вишивки 16-19 століть", "Історія лаврських печер", "Народна ікона", мікромініатюр, та інші. Сьогодні Лавра - це не просто музей, це Музейне об'єднання. На території заповідника розташовано 5 музеїв. У 1990 році Лавру взято під охорону міжнародної культурної організації ЮНЕСКО як перлину світової культури. У 1996 році урядом України вона проголошена Національним музеєм.

Залишки Успенського собору - Іоанно-Богословський вівтар. 17 ст.

Макет Успенського собору - пам'ятки архітектури 11-18 ст.

Державний Музей Книги Та Друкарства України .

Серед пам'ятників Киeво-Печерського державного заповідника привертає увагу своєрідна будова, де колись була розташована перша в Києвi друкарня,

заснована на початку XVII ст. У квітні 1975 року тут відкрито Державний музей книги та книгодруку. Більш ніж три тисячі експонатів розповідають про виникнення писемності у слов'ян, перших рукописних книгах, виникнення та розвиток книгодрукування в Україні. Подано зразки вітчизняної поліграфії та сучасного видавничого мистецтва.

Експозицію відкривають унікальні зразки рукописів - пам'ятки писемності 10-12 ст. Представлені факсимільні видання "Київських глаголических листков" (10 ст.), "Остромирове Євангелe" (1056), "Изборник Святослава" (1073). Також можна побачити видатну пам'ятку раннього літописання - "Повість минулих часів", складена Нестором близько 1113 р., а також перлина художньої літератури епохи Київської Русі - поема "Слово о полку Ігоревiм", створена після походу князя Ігоря Святославовича. Назавжди увійшли в скарбницю української культури видання 16-18 ст. Насамперед , це книги українського першодрукаря Івана Федорова "Апостол" (1574), "Острозька бiблiя" (1581), "Буквар" (1574). Ви також побачите старовинні золоті, срібні, шкіряні та оксамитові обкладинки, гравюри 16-18 ст., перші друкарські верстати, сучасну поліграфічну техніку. В експозиції подано найкращі зразки книжкової графіки, видання, відзначені нагородами намiжнародних конкурсах.

"Євангеліє", 1763 р. Срібло, карбування, позолота, фініфть. Оклад.

Державний Музей Театрального, Музичного

та Кіномистецтва України

Експозиція музею, побудована на численних документальних матеріалах (листах, афішах, програмах, фотографіях, рукописних та друкованих п'єсах, сценаріях, нотах тощо) розповідає історію українського театру та кіно. Вас зацікавлять музичні інструменти, театральні костюми та особисті речі таких видатних діячів українського театру як М.К.Заньковецька, С.А.Крущельницька, П.К.Саксаганський, І.К.Карпенко-Карий, Г.П.Юра, та інших. Документальні матеріали та експозиції доповнено живописними та скульптурними портретамии акторів, драматургів, їхніми автографами, а також ескізами та макетами декорацій спектаклів. Окремі експонати музею висвітлюють історію українського кіно, пов'язану насамперед з іменем талановитого режисера та письменника О.П.Довженка. Державний музей театрального, музичного та кіномистецтва розташовано у колишніх монастирських больницьких корпусах.

Соломія Крушельницька у ролі Тетяни ("Євгеній Онєгін" П. Чайковського)

М. Заньковецька. Фото 1888 р.

Музей Історичних коштовностей України

У цьому музеї зібрано унікальні скарби українського народу - пам'ятки матеріальної культури, датовані VIст. до н.е. до теперішнього часу. Це високохудожні вироби з платини, золота, електора, срібла, оздоблені діамантами, смарагдами, перлами та іншими дорогоцiнними каменями. Музей називають "золотою скарбницею" України. Для цього є всі підстави. Музей пропонує відвідувачам велику кількість виробів з золота VI-III ст. до н.е., що їх було віднайдено під час розкопок скіфських курганів на території України, в античних містах Північного Причорномор'я, у старослов'янських поселеннях та городищах, художні вироби прикладного мистецтва періоду феодалізму. Тут знаходяться знаменита пектораль - золота погрудна прикраса скіфського царя, що привертає увагу дивовижною майстерністю зображень сцен з життя скіфів; жіночі прикраси; інші коштовності. Золоті колти, намисто, діадема, виконані у техніці перетинкової емалі, ілюструють високий рівень майстерності ювелірів Київської Руси. Велику частину колекції музею складають витвори українських золотарів XIV-XIX ст., а також зразки виробів з дорогоцiнних металів російських золотих справ майстрів XYII-XIX ст. та вірменських ювелірів XYIII-XIX ст. Поруч з унікальними прикрасами та іншими пам'ятками давньої культури в музеї зберігається велика колекція нумізматики. Тут експонуються давні та сучасні вітчизняні та іноземні монети та медалі. Зокрема, історичну цінність являють срібляники та золотники великого київського князя Володимира Святославовича, київські, чернігівські, новгородські монети та гривні, перший російський рубль та четвертак, рідкісні російські монети 19 ст., виготовлені з платини, монети Давньої Греції, Рима, Візантії, Польщі, Австрії ,Італії, Іспанії тощо. Експозиція "золотої скарбниці" розташована у дев'яти залах будови 18 ст., де колись були лаврська пекарня та книжкова лавка.

Кубок "Наутiлус". Німеччина, 17 ст. Срібло, мушля, карбування, литво, гравірування, позолота

Сережки, Золото, IV ст до н.ч.

Браслет.

Золото, скло, діаметр 140 мм.

Друга половина 1 ст. до н.ч.