У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Нова хвиля гітарного мистецтва.

Після деякого затишша в гітарному мистецтві розпочинається нова хвиля розквіту в останній чверті ХІХ ст. Початок цієї хвилі пов'язаний з ім`ям іспанського гітариста-віртуоза Франсіско Таррега Ейксеа.

Творчість цього талановитого майстра відзначена незвичайним талантом. Він підняв мистецтво гри на гітарі на небачену до цього часу висоту. Звучання його гітари було настільки виразним і повним красоти і поезії, що гітара знову почала успішно конкурувати з фортепіано, скрипкою, віолончеллю. Вона знову привертала до себе велику кількість шанувальників, збираючи на концертах повні зали слухачів.

Таррега закінчив Мадридську консерваторію по класу фортеп`яно і композиції, однак все ж вибрав гітару.

З часом Таррега провів турне по Європі з гітарними концертами. В 1881 році поселився в Барселоні, де зайнявся педагогічною діяльністю зрідка даючи концерти.

Ф. Таррега основоположник сучасної школи гри на гітарі, продовжувач традицій Сора і Агуадо. Головними ознаками нової школи гри на гітарі стали виразність, красота звучання, багатство технічних прийомів.

Франсіско Таррега --- автор більше сорока оригінальних творів для гітари, великої кількості перекладів творів Баха, Генделя, Бетховена, Шопена, Шуберта, Шумана та ін., що підтвердило великі можливості гітари. По методиці Ф. Тарреги його учнем П. Рочем була написана «Школа гри на гітарі».

Учнями і наступниками Ф. Тарреги були великі гітаристи ХХ століття: А. Сеговія, М. Любет, Е. Пухоль Вілларубі, М.Л. Анидо Гонсалес, Д. Фортеа та ін.

Ренесанс гітарного мистецтва в ХХ ст. пов'язаний з ім`ям великого іспанського гітарного віртуоза Андресом Сеговією.

Сеговія народився 1893 р. в Андалусії (Іспанія). На гітарі вчився грати самостійно. В 14 років дав свій перший концерт в Гренаді, після чого пішли гастрольні поїздки по містах Іспанії, Америки, потім в Парижі і по всій Європі. Концерти А. Сеговії надихнули багатьох композиторів до написання творів для гітари. Це такі композитори як Е. Вілла-Лобос, Х. Родріго, Ф. Морено-Торроба та ін.

А. Сеговія --- видатний гітарист сучасності. Його учні Д. Дільямс і Д. Брім (Англія), А. Діас (Венесуела), Х. Паркеннинг (США), Х. Томас (Іспанія).

Техніка Андреса Сеговії не виникла сама із себе, вона являється результатом розвитку іспанської гітарної школи Ф. Сора, Д. Агуадо, Ф. Тарреги. В основу техніки прийомів гри на гітарі в Сеговії покладений дуже важливий принцип --- максимальна економність рухів пальців.

А. Сеговія відзначався великим вмінням зображати динамічні відтінки, переходити від піано до форте і робив це надзвичайно яскраво. Він за допомогою гітари передав різні тембри, характером мелодії --- настрій, доказавши тим самим надзвичайно великі можливості гітари.

Сеговія писав твори для гітари, перекладав твори відомих композиторів, чого варта «Чакона» Баха перекладена із скрипкової партіти № 2. Сеговія створив дуже багато педагогічного матеріалу, зокрема написав аплікатуру всіх гам кварто – квантового кола та багато іншого.

Андрес Сеговія винайшов багато прийомів гри на гітарі, винайшов ідеальну постановку при грі на гітарі. Він підняв гітару до надзвичайно високого рівня, розкривши її великі можливості.