У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Ходить гарбуз по городу

Сюжет побудовано на основі відомої жартівливої енної пісні. В даному варіанті постановник - автор підручника використав акомпанемент хору, який ілюстрував дію. Хористи можуть виконувати нескладні рухи, зливаючись воєдино танцюристів. Якщо хору нема, танець виконується під музичний супровід. Танець поставлено у 60-ті роки, коли деякі культури, не зовсім традиційні для України (горох), набирали свого значення. Основних виконавців по 8 чоловік (може бути збільшена або зменшена) на культуру: а кукурудзочка, горох, бурячок. Об'єднує цей танець - Гарбуз з маленьким поводирем-хлопчиком. Постановник може ввести й інші, притаманні певному району культури: жито, льон, городину тощо.

Лексика. Залежно від віку виконавців: дорослі, підлітки чи діти, лексика найтісніше пов'язана з костюмом, який визначає персонаж. У нашій постановці вперше було використано на основі традиційних форм сучасну, модерну форму одягу з застосуванням нових тканин: капрон, ексельсиор, нейлон тощо, кольорові чобітки, черевички. Бурячки були одягнуті в куртасики (запорізька безрукавка - зеленого кольору) на голові у Гороху - шапка-бирка у формі стручка тощо.

У нашій постановці кожна партія має свої, тільки її притаманні рухи: присядки, повзунці, стрибки тощо, а також використовується весь арсенал поєднуючих рухів: тинки, бігун: дрібушки, вихиляси.

Композиція. В основному фронтальні лінії, півкола.

Музика. Вступ (вихід культур) - 16 тактів - урочисті пожвавлено, розмір 2/4. Далі кожна культура характеризується своїм музичним супроводом - це, в основному, - 2/4, інколи - 4А Темни від швидких бадьорих до швидких грайливих. Фінал розмір 4/4. Темп маршу.

Виконання. Перший запис танцю-гри подано В.Верховинцем у збірці "Весняночка" (II частина). В його постановці бер; участь 11 осіб: Гарбуз, диня, огірки (дві особи), морківиця дочкою (дві особи), буряки (дві особи), бараболя, квасоля, біб.

Автор радить йти точно за текстом всім відомої пісні, досить дотепно закінчується:

Ой ти, Гарбуз, ти перистий,

Із чим тебе будем їсти?

Миска пшона, кусок сала -

От до мене вся приправа.

Під кінець гри всі діти ложкою їдять з миски кашу, а хто залишився без ложки, той стає Гарбузом, - і танець почнеться спочатку.

На нашу думку, цей варіант має бути використаний дитячих садках, молодших класах школи, коли діти починають опановувати фольклорний матеріал. В тім, що ця тема до вихователям дітей, свідчать численні листи на адресу Заслуженого ансамблю пісні і танцю України “Дарничанка” (м.Київ), який одержав диплом першого ступеня та золоту медаль на Всесоюзному фестивалі художньої самодіяльності, виконує танець майже на всіх урядових концертах, святах народної лісі та танцю 60-70-ті роки.

НА КУКУРУДЗЯНОМУ ПОЛІ. У танці, створеному П.Вірським, органічно поєднана тема механізації в сільському господарстві: сівба квадратно-гніздовим способом.

І симпатичні комбайнери на кожний такт висаджують по дівчині - "кукурудзки". Мить - і поле вже зеленіє. Другий Підгортання "кукурудзок", в якому яскраво виявляється (хореографічний конфлікт, - комбайнери помічають одну дівчинку-"кукурудзинку"). Тоді, як її подруги тягнуться до сонця поступово випрямляючись на весь зріст, бідолага зовсім у бур'яні. Знесилені руки, обм'якле тіло, опущена голова свідчать про її кепське становище. Та дарма! швидко і вправно знищують бур'яни, і вже перетворюється на дівчину-красуню, яка тягнеться до сонця. Такий щасливий кінець драматургічного розв'язку чітка - зібравши урожай, дівчата беруть в руки початки кукурудзи і йдуть за куліси, деталь - один з механізаторів не втримався і, смачно поцілував нашу героїню... Основний характерний хід - комбінація перескоків з ногу і з двома побіжними кроками лівою та правою на півпальцях, бігунець, притупи, збійки, падебаск, амбуате, перемінни, крок уперед, назад, припадання, кабріоль тощо.

Композиція. У перший частині (зав'язці) - кругова - на виході аторів, діагональні лінії, фронтально-горизонтальні лінії, маленькі кола (по вісім дівчаток) тощо.

Музика. Музичний розмір 2/4; написана композитором ком, досить різноманітна за характером, темпами, .їй (43 проведення по 8 тактів кожне, і все без повторів) передає нюанси образно-тематичного розвитку, вихід механізаторів характеризується звучанням ї групи: тромбоном, тубою. Введення в оркестровку фагота, флейти підкреслює жартівливий характер. На наш це музично-хореографічне скерцо. Саме тому ця п'єса звучить по радіо як самостійний музичний твір.

Виконання. Державний ансамбль танцю України ім. кого, численні постановки в самодіяльних колективах, в її дитячих.

СИТО. Танець, що зазвичай виконувався перед Новим роком. Після щедрування ходили по домівках з "молодицею" Меланкою (перевдягнений парубок); Серед ряджених був Дід, який водив Козу, та Циган, який водив ведмедя. Зайшовши до господаря, парубки виконували свої жартівливі ролі, а інші просили у господаря сала, масла, муки, пряжі, Маланці одежину і співали, весело підтанцьовуючи, обрядових пісень.

Потому молодь збиралася у великій хаті і почин святкувати - співати та танцювати.

Одним з улюблених був танець "Сито", в якому дівчата хизуючись перед парубками, показують, що вони не тільки вправно витинають закаблуками дрібушечки та вибиванці, а ще й гарні господині. Після "просіювання" муки, дівчата готую смачні галушки з салом, вареники і пригощають присутніх, які вдячністю оцінюють їхні кулінарні здібності. Після закінчення в виконують велике "Сито", яке розсипається в кінці на пару закоханих.

Танець масовий, побутує у всіх регіонах України. Лексика. Імітація елементів трудового процесу: просівають муку, ліплять вареники, утворюють велике "сито". Все ( будується на елементарних комбінаціях бігунців, доріжок змінних кроків, дрібушечок.

Друга частина - весела полька, в якій домінують притама польці притупи, вибиванці, крутки в парах тощо.

Композиція. Горизонтальні побудови, в тім числі, горизонтальні "ворітця" (підсівання муки), ходи по колу парами, щени, загальне коло ("Сито") і


Сторінки: 1 2 3