У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Варення М.Р. - заслужений художник і педагог Прикарпаття

План

Вступ .....................................................................................................4-6

Розділ I

Перші кроки до творчості..........................................................7-9

Розділ II

Спогади фронтових альбомів...................................................10-14

Розділ III

Косівщина і художник. Перші багатофігурні полотна.........15-20

Розділ IV

Івано-Франківський період творчості М.Р.Варенні.

IV.1 Сюжетно-тематичні картини...........................................21-31

IV.2 Жанр портрету…………………………………………...31-42

IV.3 Яскравий колорит натюрмортів………………………...42-46

IV.4 Пейзажні твори…………………………………………..46-49

IV.5 Графічна спадщина………………………………………49-54

Розділ V

Педагогічна діяльність М.Р.Варенні........................................55-58

Висновки................................................................................................59-60

Список використаної літератури ....................................................61-62

Вступ

Микола Романович Варення - це заслужений художник і педагог, який весь свій талант і натхнення віддав чудовому краю - Прикарпаттю. Більшість його картин присвячено відображенню гуцульського життя. В них правдиво і поетично показані побут, традиції і звичаї карпатців; створено яскраві образи майстрів народного мистецтва, людей різних професій і просто людей з народу; передано багатство і красу гірських краєвидів.

Його індивідуальна творчість формувалась під впливом реалістичних тенденцій, які існували в Петербурзькій Академії мистецтв імені І.Рєпіна, де навчався художник. До останнього дня М.Р.Варення залишався відданим засадам міцної академічної школи живопису. Майстра не цікавили новації. Він не експерементував ані з формою, ані з матеріалом. Та скрізь відчувається рука талановитого художника, що має свої власні естетичні переконання і творчий шлях.

Переїзд на Прикарпаття став великим поштовхом у творчості М.Р.Варенні. Одне за одним з'являються широкопланові, змістовні твори ("Гуцульський ярмарок" (1957), "З минулого Карпат" (1964), "Святкова Верховина" (1972) і інші).

Слід відмітити, що творча спадщина автора реалістична за змістом, колористична за формою, відтворена у розмаїті усіх жанрів живопису і графіки: історичному, побутовому, портретному, а також у чисельних пейзажах і натюрмортах, але основною є сюжетно-тематична картина. Інші жанри необхідні художнику для того, щоб більш об'ємно і виразно створювати багатофігурні композиції. Така широта творчого діапазону свідчить про багатогранність його таланту.

Про велику працелюбність, наполегливість говорить участь художника у художніх місцевих, обласних, республіканських і закордонних виставках. У 1987 році Миколі Романовичу Варенні присвоєно почесне звання Заслуженого художника України. Творчу працю митець поєднує з педагогічною та активною громадською діяльністю.

Актуальність теми. За період мистецької творчості М.Р.Варенні твори живопису і графіки знайшли свою долю у різних музеях, галереях та приватних колекціях Івано-Франківська, Коломиї, Львова, Дніпропетровська, Києва, Москви, Новгорода, Ростова-на-Дону, а також за кордоном: у Польщі, Чехії, Югославії, Канаді, США, Англії і в інших країнах. Та на превеликий жаль, про життєвий і творчий розвиток художника мало висвітлено в літературі - ні в монографіях про окремих майстрів , ні в узагальнюючих працях. Єдиним джерелом інформації є два невеликих альбоми і періодична преса, яка містить статті, присвячені ювілейним датам і виставкам художника. Саме тому тема моєї магістерської роботи є актуальною.

Наукова новизна досліджень полягає в тому, що вперше робиться спроба докладно описати, систематизувати творчу спадщину М.Р.Варенні. Комплексне вивчення обраної теми дозволить виразніше простежити мистецькі і педагогічні особливості його діяльності.

Мета магістерської роботи - розглянути життя і творчість художника і педагога М.Р.Варенні, визначити місце і значення у мистецтві Прикарпаття.

Предметом дослідження є творча спадщина митця.

Головні завдання:

- окреслити основні етапи розвитку творчої і педагогічної діяльності;

- виділити і простежити провідні теми творів мистецтва;

- провести порівняльну характеристику картин;

- визначити роль і значення творчості художника у мистецькому житті Прикарпаття.

Методичну основу роботи становить безпосереднє вивчення оригінальних документів і фотографічних даних з приватного архіву. Сприйняття робіт з наступною фотофіксацією дає можливість зробити спроби власного аналізу на основі всього комплексу доступної інформації. При дослідженні були використані такі методи: теоретичні - аналіз, порівняння, узагальнення, систематизація, структурний та історичний методи інтерпретації; практичні - науковий опис спостережуваного, художньо-графічний аналіз.

Джерельна база. Під час написання магістерської роботи було використано статті каталогів робіт, журналів "Жовтень","Образотворче мистецтво", альбомів про мистецтво району (Інеса Слов'янка, М.Якібчук, В.Баран, М.Федорак). Зміст інтерв'ю журналістів О.Процюк і М.Редько з художником допомогли зрозуміти власні погляди М.Р.Варенні на різні сторони його творчості. Також залучені статті періодичної преси ("Прикарпатська правда", "Західний кур'єр", "Галичина" та ін.), приватний архів сім'ї, матеріали архівів Івано-Франківської Спілки художників України, художнього і краєзнавчого музеїв міста.

 

Без мистецтва культура бідна.

А від бідної культури хворіє

суспільство.

М. Р. Варення

Розділ І Перші кроки до творчості.

Не так давно в Івано-Франківську жив і творив відомий на Прикарпатті і в Україні художник і педагог Микола Романович Варення.

Його життя було насичене цікавими, бурхливими подіями, подорожами митця у різні куточки України і всього світу. Але те, що побачив і відчув Микола Романович в Карпатах, у цьому мальовничому куточку нашого краю, назавжди відклалось у його серці, змусило присвятити прекрасній, неповторній землі свою творчість і нелегке життя.

Микола Романович Варення дуже любив природу, був заворожений красою гірських краєвидів, ментальністю гуцулів, хоча сам був вихідцем із Луганщини. Художник часто згадував своє дитинство, що пройшло в селі Калинове Попаснянського району. Хлопчик народився 7 листопада 1917 року в багатодітній сім'ї гірника. Батько з матір'ю важко працювали, щоб прогодувати і одягнути сімох дітей, але незважаючи на це, спромоглися дати всім освіту.

Та матеріальне становище не вплинуло на маленького Миколу, який наперекір усім труднощам не втратив почуття прекрасного і бажання творити навколо себе красу.

Талант хлопчика проявився дуже рано, вже у перші роки життя, коли він вправно користувався вугликом. Батько не встигав знаходити наступний простий олівець, деколи сварив сина за те, що він тільки те й робить, що усюди все малює. Але у Миколи захоплення з роками не минало, а росло із ще більшою силою. Та важко сказати, коли полонила його муза. Можливо, це


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19