У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДИПЛОМНИЙ

НА ХОРОВИЙ ТВІР: "STABAT MATHER" слова: автор невідомий музика: Дж. Перголезі

Перголезі Джованні Батиста — італійський композитор, вчився в одній з консерваторій Неаполя. Творча особистість композитора відрізняється не тільки рідкісною яскравістю, але і дивовижною цінністю; за коротке творче життя він накреслив нові шляхи для всіх жанрів, до яких звертався Джованні Перголезі писав опери seria, ораторії, музику до діалектяльних комедій (на італійському діалекті) і до комічних інтермедій, які вставлялись між акторами опер seria. Ним були створені такі опери seria: "Гордый пленник" (1733 р.), "Адриал в Сирий" (1734 р. ), "Салюстия" (1731 p.).

Джованні Перголезі видатний представник неаполітанської оперної школи, він очолив оперний стиль, не стільки в рам-ках традиційної опери seria, скільки в новому жанрі опери buffa, першим класиком якої він є. "Служанка - госпожа" - найві-доміша опера buffa в доробку композитора.

По своєму типажу і розвитку комедійного сюжета, цей жанр спочатку був близьким до італійських комедій dell arte і в великій мірі протистояв умовним історико-легендарним сю-жетам і героям опери seria. Новий був музичний стиль опери buffa в Перголезі. Він відмовився від віртуозного співу, "концерт-ності" традиційної неаполітанської опери і створив рухливі, ді-йові, жанрово-характерні буфонні арії та ансамблі з рисами по-бутової пісенності. "Служанка - госпожа" послужила зразком нового, більш життєвого і демократичного оперного мистецтва і за межами Італії вона стимулювала початок "війни буффонів" в Парижі.

Риси нового проявилися і в інших творах Джовані Перголезі (в тріо сонатах, в оперних уветюрах), які стали передвісниками глибокого стильового перелому в мистецтві середини ХVІІІ століття. Багато композиторів писали духовні твори, які виконувалися під час богослужінь. В тому числі і Д. Перголезі.

Християнські релігійні обряди і свята численні. Попри всю їх різноманітність у них є загальна функція: вони зміцнюють віру в надприродна безсмертя душі, загробна життя. Релігійні свята і обряди - важлива складова частина релігійного культу, спосіб iнтелектуального та емоційно - психологічного впливу на віруючих, засіб формування релігійних стереотипів у їхній свідомості і по-ведінці.

Головним християнським богослужінням є літургія — дійство, яке супроводжується різними молитвами, музикою або співом, читанням "Святого письма".

Крім свята на честь Христа і Божественної Трійці християн-ська церква встановила ряд свят на честь його Матері Бо-городиці, Введення в храм, Благовіщення, свято першої Пре-чистої, Покрова і багато свят на честь "чудотворних" ікон Бо-гоматері. У християнських творах Богородиця зображується як Цариця небесна, Владичиця, Заступниця.

Серед багаточисельних духовних творів Джованні Перголезі виділяється "STABAT MATER" для сопрано, альта, струнного квартету і органа.

"STABAT MATER" (з латинської мови "стояла мати скор-ботна") - одна із середньовікових секвенцій, які зберегла в римо-католицькому богослужінні. Повний текст нараховує двадцять трилінійкових строф, автор тексту невідомий. "STABAT MATER" призначалась до свята "Семи скорбот Богородиці". Окремі уривки використовуються і для інших свят. "STABAT MATER" ввійшла в літургійні книги, де за нею закріпились певні мелодії.

З XV століття створювалися багатоголосні поліфонічні музичні втілення тексту "STABAT MATER" . Видатні зразки "STABAT MATER" строго стилю у Долена Депре і Палестріни.

Серед композиторів XVIII століття, які створювали "STABAT MATER" є Джованні Батиста Перголезі та Й. Гайдн.

В XIX столітті "STABAT MATER" писали Ф. Шуберт, Ф. Ліст, Д.Россіні, Д. Верді, А Дворжак.

Твір "STABAT MATER" складається з 13 частин, які чергу ються за принципом повільно- швидко. Завдяки ліричній прони-кливості, гармонічній якості цей твір отримав світове визнання.

"МАТЬ СТОЯЛА БЕЗУТЕШНАЯ".

Безутешная мать стояла

А с креста главу склоняло

Тело сына, что распяло

Правосудие Рима

Душу матери скорблящей,

Стоном слезным исходящей

Меч железный, меч звенящий

Поразил незримо.

(Текст подано за оригіналом, переклад на рос. Мову)

МУЗИЧНО-ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ ТВОРУ

ФОРМА ТВОРУ

Твір "Stabat Mather", написаний у простій двочастинній формі. Перша частина (26 тактів складається з інтструментального вступу (11 тактів) і періоду (16 тактів), який в свою чергу складається із двох по 8 т. ре-чень. Вступ побудований на основному тематичному матеріалі. Пе-рше речення починає альтова партія, яку на наступній долі підхоп-лює партія сопрано (6 тактів). Друге речення починає сопранова пар-тія, її підхоплює партія альта, і утворюючи контрапункт до сопранової партії, вони разом продовжують подальший розвиток.

Друга частина (21 такт) складається з двох речень. Перше ре-чення починає партія сопран, на слідуючій долі її підхоплює альто-ва партія. Друге речення (8 тактів виконують паралельними терціями). Це форма двочастинна з елементами поліфонічного викладу.

Основна мелодія твору виразна та яскрава. В основному ме-лодія проходить у партії S, але імітаційні переклички мелодії прохо-дять у альтовій партії. Велика роль в будові мелодії відіграє її речи-тативний стиль, це пов'язано з стильовою особливістю епохи. Домінуючим видом методичного руху у даному творі є мішаний, тому що зу-стрічається як і плавний рух, так і стрибкоподібний. Плавний, посту-пеневий рух (2 фаза) створює враження безперервності, текучості, стрибки «звичайно» звучать напружено, більш різко виділяючись в мелодичній лінії. Зустрічаються в творі "Stabat Mather" широкі ходи, які створюють враження простору та спокою (особливо на консонуючих інтервалах - 23 такт, 29 такт).

Головна кульмінація твору розташована в заключній частині мелодичної побудови. Тут кульмінація готується мелодичними хвиля-ми, у вигляді секвецій (38-40 такти). У зв'язку з тим що твір написа-ний у Епоху розвитку поліфоній, у творі гармонійна вертикаль скла-дається під впливом горизонталі. Зустрічається альтерації як за-сіб посилення функціонального напруження звуків мелодії. Для тво-ру характерна (прихована) поліфонія, яка виникає внаслідок уявного розщеплення мелодичної лінії на дві. Таке завуальоване багатого-лосся надає мелодії рельєфності та об'ємності.

Основна


Сторінки: 1 2 3 4