У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Зміст.

Введення.................................................2.

1.Дія кольору на людину ..................3.

1.1.Символика кольору...................................3.

1.2.Проблема кольору в інтер'єрі.....................17.

2.Цвет в трудовій діяльності...................19.

3.Кольорове рішення квартири.......................20.

3.1Оптичні особливості кольору в інтер'єрі……………22.

4.Особливість оформлення інтер'єрів...........23.

4.1.Обробка житлового приміщення.....................23.

4.2.Особливість оформлення офісів..............25.

Висновок...............................................27.

Список використаної літератури................29,

Введення


Сприйняття кольору і саме поняття кольору представляють собою надзвичайно складне явище. Закономірності колірного сприйняття засновані на природних асоціаціях. Природа завжди була джерелом колірних переживань, буваючи як би елементарним еталоном кольороосвідченості. Але природа не є статистичною моделлю, а науково - технічний прогрес висуває нерідко задачі, несумісні з природними колірними закономірностями. В той же час, знання цих закономірностей є суттєвою соціально - культурною задачею.
Вивченням колірних закономірностей природи, фізичних властивостей кольору, законів змішування і поєднання кольорів, їх психологічна дія на людину займається наука коліроведення.Практичні задачі, вирішувані цією галуззю знань, полягає в створенні функціонального і психофізіологічного комфорту, направленого на підвищення продуктивності праці, зниження стомлюваності, поліпшення гігієнічних умов і освітленості. Облік задач не виключає естетичні вимоги при використовуванні кольору.
Прекрасний дар природи - здатність людини бачити світ, розцвілий всіма барвами веселки. Люди так звикли до цього чуда, що не дивуються з нього. Більше того, схильні прочитати колір об'єктивною властивістю самих предметів. В повсякденному житті ми розглядаємо колір як властивість матеріалів. Природно, кольору предметів і матеріалів ми оцінюємо при денному кольорі.
Думка, що колір є властивістю речей, служить для багатьох практичних цілей в повсякденному житті. Воно служить також добре в більшості практичних напрямів науки і техніки, проте не скрізь. Так чи інакше, колір сприймається звичайно як колір предметів або як колір приміщення. До так званих теплих кольорів відносяться червоний, золотистий і оранжевий, тоді як синій, фіолетовий і колір морської хвилі вважають холодними кольорами. В своєму життєвому досвіді ми практично ніколи не маємо справи з чистим кольором. Ми бачимо оранжевий апельсин, зелену траву, карі очі, червоні зірки, а не просто окремі кольори. Людині частіше всього колір розказує про предмети і явища. Він дозволяє судити про те, чи дозріла ягода, або вона ще зелена, чи здорова дитина або в нього червоне горло.
При денному освітленні найсвітлішим людині здається жовтий колір. При переході від денного зору, до нічного, чутливість пересувається до синього кольору. При смерковому освітленні краще всього очей людини розрізняє зелені відтінки. Видимий спектр для середньої людини починається з червоного і закінчується фіолетовим. Правда, людина в змозі бачити кольори і нейтральні, наприклад, пурпурний, карміновий і так далі. І декілька менше протиставленого кінця спектру - фіолетового. Проте, професіонали, камвольщики , розрізняють до 40 відтінків чорного кольору.
Колірні сприйняття є важливими для людини враженнями зовнішнього світу і проблема дії кольору на людину далеко ще не вирішена. При виборі кольору будь-якого виробу, оформлення офісу важливо задатися питанням, чи не існує в цього підприємства певний фірмовий колір. Так, для косметичних товарів німецька фірма "NIVEA" вибрала синьо-біле поєднання кольорів. Колір повинен не тільки допомагати товару бути швидко реалізованим, але і повинен забезпечувати престижність. Перламутровий колір автомобіля, натуральний колір червоного дерева, металевий колір технічної апаратури вселяє довір'я, підкреслює індивідуальність. Золотий блиск світильників додає приміщенню урочистість. Пастельні тона - ліричності.

Дана курсова робота складається з 4 глав:

1.Дія кольору на людину.
2. Колір в трудовій діяльності.
3. Колірне рішення квартири.
4.Особливості оформлення інтер'єрів.
І 4 підрозділів:
1.1 Символіка кольору.
1.2 Проблема кольору в інтер'єрі.

3.1Оптичні особливості кольору в інтер'єрі
4.1 Обробка житлового приміщення.
4.2 Особливості оформлення офісів.

В курсовий на тему " Кольорове рішення і середовище", освітлені головні проблеми і способи їхнього розв'язання .


1. Дія кольору на людину.


1.1 Символіка кольору.

Відомі випадки, коли люди скаржилися на холод в приміщеннях, забарвлених в голубі або темно-зелені кольори, хоча температура в них була в межах норми. Після перефарбовування приміщень в світло-оранжеві і червоно-жовті тони незадоволеність пропадала.
Темні кольори, як правило, викликають бадьорий настрій - їх дуже часто називають активними, холодні ж, навпаки, заспокоюють, їх називають пасивними.
Велика інтенсивність кольору, діюча на людину тривалий час, стомлює зір, яскраве забарвлення набридає і дратує. Крім того, при синьому освітленні знижується гострота зору і швидкість зорового сприйняття, які підвищуються при жовтенькому і білому світлі.
З'ясовано, що в числі умов нормального функціонування людського організму важливу роль грає психофізіологічна дія кольору. Результат таких дій, що підсумовує, звичайно виявляється різною мірою фізичного і емоційного стану, відчутті бадьорості або стомлення, піднесення або пригніченості. Емоційність сприйняття у відношенні до кольору виявляється через його асоціативний вплив. Зв'язок певних явищ і предметів з своїми характерними кольорами трансформувався в свідомості людини в певні плотські відчуття, що виникають при сприйнятті кольору, - символи [7]. Так, сонце, вогонь - жовтий і червоний кольори - створювали відчуття тепла і стали "теплими"; небо, повітря, лід - голубі, сині кольори стали "холодними".
На цій основі утворилися нові асоціації: радісний - сумний, легкий - важкий, гучний (звучний) - тихий, динамічний - статичний і т.д. Стали стійкими оптичні ілюзії з відступаючими (холодними) і наближаються (теплими) кольорами [2].
Для цілеспрямованого використовування кольору необхідно знати стійкі зв'язки між кольором і психологічною реакцією людини. В цьому аспекті встановлений


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12