У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Гітарна школа України періоду незалежності.

Розлядаючи гітарне мистецтво Незалежної України періоду потрібно зазначити, що воно тісно пов’язане із гітарною школою в Радянському Союзі, саме відтіль в певній мірі йде коріння. Такі корифеї українського гітарного мистецтва як А. Шевченко, М. Михайленко, В. Петренко ще за тих часів завоювали собі славу, а в період незалежності стали основою для збереження та побудови гітарного мистецтва в Україні.

Шевченко Анатолій Антонович – український гітарист-віртуоз, композитор, музикознавець, художник. Народився 29 вересня 1938 р. у селі Севастяновка на Україні. Закінчив музичне училище в Сімферополі і Одеську консерваторію. З 1982 року є солістом Одеської філармонії, лауреат міжнародних конкурсів. В 1987 році став власником II премії на Міжнародному конкурсі "Guitarra Microcosmos", а в 1997 році завоював I премію на Міжнародному конкурсі композиторів у Москві. Починаючи з 1989 року – постійний учасник гітарних фестивалів в Іспанії. Виступав з концертами в республіках колишнього СРСР, у Польщі, Чехословаччині, Іспанії, Німеччині, Угорщині. Репертуар А. Шевченко дуже широкий: від античності до наших днів, від фольклору до класики; включає здобутки класичного репертуару, фламенко та власні свої твори. Підготував величезну кількість монографічних і авторських концертних програм, давши можливість аматорам цього прекрасного інструменту познайомитися буквально з усіма стилями й напрямками гітарної музики – починаючи від давньогрецької кіфаристики і закінчуючи сучасним авангардом. Як виконавець, композитор і музикознавець багато працює в області фламенко. Автор книг по історії мистецтва фламенко (зокрема, книги "Неприборкані ігри фламенко", вид. "Музична Україна") Музикант багато років життя присвятив іспанській культурі: до 100-річчю від дня народження великого поета Іспанії Фредеріка Гарсія Лорки ним була підготовлена авторська програма "Лоркада" – як підсумок вживання в культуру фламенко, у світ сюрреалістичної реальності Гарсія Лорки.
А. Шевченко належить стаття про фламенко в польській енциклопедії гітари. Ним опубліковані книги, безліч наукових статей у різних країнах, причому не тільки музикознавчих (у числі останніх монографія “Музика Еллади”), але й культурологічних. Музика Шевченко входить у репертуар багатьох відомих виконавців, включена в програми музичних навчальних закладів. Його здобутку видають не тільки в Україні та Росії, але й у Польщі, Німеччині, США. Композиторський талант А. Шевченко одержав високу оцінку на конкурсах в Угорщині та Росії, його балади виконує велика акторка нашого часу Олена Камбурова. Випускник художнього училища Ростов-на-Дону: свій творчий шлях він починав саме як художник. Його мальовничі роботи виставлялися на виставках у Празі, Лінарисі, Херес-де-ла-фронтера.

У числі найбільш відомих програм останнього часу: “Музика при свічках” – здобутку в ХVIII-ХIХ століттях; програми “Музика Еллади”; “І знову Москва – Одеса” – здобуткам російських класиків у власному перекладі для гітари, більша частина з яких на цьому інструменті раніше не виконувалася (Бортнянський, Чайковський, Михайло Висоцький), а також авторські композиції: “Благовість” із циклу “Московські дзенькоти” (I премія на конкурсі «Н. Рубінштейн і московська композиторська школа», присвяченому 850-річчю Москви), “Кант на Різдво Христово”, сюїта “Одесіка”; програма “Бах і сучасність”, що включає як здобутки самого Баха, так і присвяти йому С. Губайдулліной, Л. Грабовського, авторські здобутки А. Шевченко; програма “Думи мої” з творів для гітари, написаних під впливом поезії Тараса Шевченко; і звичайно ж, програми Flamenco. 15 травня 2005 року у Великому залі Одеської філармонії А. Шевченко представив публіці свій концерт для гітари з оркестром (“Concerto Grosso” для гітари, гобоя і камерного оркестру).

Ще одним метром українського гітарного мистецтва є Михайленко Микола Петрович – український гітарист, педагог, лауреат Всеукраїн-ського конкурсу. Доцент Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського по класу гітари, де викладає з 1979 року. Серед учнів М. Михайленка багато відомих музикантів, що концертують чи працюють як в Україні, так і за її межами: заслужений артист України, соліст Національної філармонії України Андрій Остапенко; заслужений артист України, соліст Одеської філармонії Володимир Козарець; заслужена артистка України, гітаристка й диригент Вікторія Жадько (гітарну освіту одержала в класі М. П. Михайленка), лауреати міжнародних конкурсів Георгій Васильєв (Болгарія), Євгеній Мітін, Олег Бойко та інші. Автор ряду перекладів для гітари популярних мелодій і танців. Підготував і виконав кілька сольних програм, концертував у СНД, Польщі, Німеччині, Угорщині й США. Редактор-укладач репертуарних збірників для дитячих музичних шкіл, автор багатьох опублікованих п'єс, обробок, етюдів і перекладань (видавництво "Музична Україна"), монографії "Довідник гітариста", підручника "Методика викладання гри на гітарі" (Київ-2003 р.).

До когорти вище згаданих імен безперечно потрібно долучити і Петренка Валерія Яковича, який є видатним українським класичним гітаристом, композитором. Народний артист України (1987). Народився 23 грудня 1939 року в Дніпропетровську. В 1965 році закінчив Московське музичне училище ім. П. І. Чайковського в класі А. М. Іванова-Крамського, в 1973-м – Львівську консерваторію імені Н. В. Лисенка. Виступає на естраді з 1966 року. З 1971 – соліст Київської філармонії. В 1971-1974 р. вів клас гітари в Київському музичному училищі ім. Р.М. Глієра. Гастролював більш ніж в 30 країнах світу. У цей час поперемінно живе в Києві і Ялті. Акомпанував відомим співакам: Юрієві Гуляєву, Анатолієві Соловяненко, Миколі Кондратюку. В 1991 році вийшла сольна грамплатівка В. Петренко, на якій записані "Чакана" Баха в перекладанні А. Сеговії, "Менует" Гайдна та віртуозні п'єси іспанських композиторів. В 1997 році він представив свою програму "Театр гітари Валерія Петренко". В. Петренко – музикант із величезним репертуаром, як класичним, так і


Сторінки: 1 2