У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Технологія і техніка живопису

Технологія і техніка живопису.

Техніка – це сукупність спеціальних навиків, способів і прийомів за допомогою яких виконується художня робота.

Знання техніки і матеріалів живопису, їх специфічних особливостей допомагає художнику реалізувати свій творчий задум, створити роботу на високому художньо-естетичному рівні.

Універсальної живописної техніки немає. Кожна техніка по-своєму володіє художніми достатками.

Свою назву акварельні фарби отримали від латинського слова aqua – вода. Інколи їх називають водяними фарбами. Однак, вода не лише розбавляє фарби.

Від інших живописних технік акварель відрізняється прозорістю фарбованого шару, який пропускає, а не затримує світло.

Акварель – це живопис, розведеними на воді прозорими фарбами.

Акварель наноситься на папір не густим шаром, а розбавлена водою, частково в розм’якшену водою основу, вона розливається по її вологій поверхні. Після висихання води, на папері залишається тонкий шар фарби.

Важливе значення мають пропорція води і фарби, а також тон і колір паперу. В акварелі дуже важливо зберегти колір чистим, а пофарбований шар тонким, прозорим.

В акварелі дуже важливо є те, що треба дати паперу (основі) добре ввібрати в себе фарбу. Щоб добитися потрібного тонально-кольорового рішення етюда, художник повинен застосовувати багаторазове перекриття одного фарбованого шару іншим.

Акварельні роботи потрібно зберігати в сухому місці, тому що від вологості вони псуються.

Методика роботи аквареллю.

Відмивка тонова, гризойль.

В техніці відмивки світло – тінь предметів, загальний тон зображення досягаються шляхом повторних накладень одного тону на інший. Кожне нанесення фарби робиться на сухому, пофарбованому шарі. Для відмивки треба розвести в стакані акварель і дати їй відстоятися 5-10 хвилин. На дні стакана залишається осад, який зливають в інший стакан.

Спосіб лісіровочного письма часто застосовують в живописі затемнених інтер’єрів. Лісіровка дозволяє досягти насичених кольорів. Якщо стоїть задача досягти інтенсивного кольору, наприклад треба зобразити оксамит, бронзу, золото, рекомендують використовувати метод лісіровки.

Алла – прима. Щоб прискорити роботу можна зразу нанести в один шар фарби потрібного тону і кольору. При такому методі роботи для кожної поверхні рисунку, а інколи для кожного мазка сплановуються окремі відтінки кольору.

Спосіб по-сирому (по сирій поверхні основи). Такий спосіб роботи дозволяє отримати легкі, прозорі, кольорові відтінки з м’якими переходами. Спосіб роботи по-сирому особливо успішно використовується в пейзажному живописі, коли потрібно передати туманний ранок, пасмурний день, небо.