У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Функції мистецтва

ВСТУП

Мистецтво відбиває реальне життя в своєрідній формі художніх образів. Кожне явище життя, кожний побачений художник предмет не переноситься ним механічно в створювальний твір, а спочатку ніби піддається обробці в його свідомості та переживаннях, збагачених його творчою фантазією і професійним досвідом, очищується від випадковостей, а потім вже повстає перед нами в такому переплавленому вигляді - в образній формі. І чим вища майстерність художника, чим багатший його життєвий досвід, чи глибші його почуття та задум, тим сильніший вплив створених ним художніх образів на глядача.

Графіка здатна зміцнити дух людини, зробити його внутрішньо більш багатим. І до тих пір поки люди будуть любити життя, природу, світло, повітря, до тих пір художники будуть прагнути до правдивого зображення об'єктів.

Можна зіграти мелодії в більш низькому регістрі або в більш високому, але вона залишиться все тією ж мелодією.

За допомогою мистецтва можна висловити свою любов до рідної землі, оспівати все, що навіки залишиться найдорожчим і передати свої почуття іншим людям. Чи це буде поетичне слово, чи твір графічного мистецтва -головне, щоб було написано щиро, щоб люди могли зрозуміти, який настрій, які почуття хвилювали художника, коли він писав свій твір.

Невичерпна різноманітність природи і оточуючого світу породила в образотворчому мистецтві різні види графічного мистецтва.

В парковій графіці зображують куточки природи, створені для відпочинку і задоволення естетичних потреб людини. Ця природа вражає то геометричною строгістю, то вільністю планування, гармонійним поєднанням

природних форм з декоративною скульптурою і архітектурою.

Міська графіка відрізняється раціонально організованими руками людини просторовим середовищем, що включає в себе проспекти, площі, будинки, вулиці.

Архітектурна графіка близько підходить до міського. Різниця між ними полягає в тому, що в архітектурному, художник головну увагу звертає на зображення пам'яток архітектури в поєднанні з оточуючим середовищем.

В результаті наполегливої праці я виробила найбільш доцільний образотворчий прийом, який формує мій стиль.

Розділ I

Історія розвитку графічного мистецтва

В прадавні часи ще печерна людина відчувала життєву потребу відтворювати образи звірів, на яких полювала. Вона робила це на стінах своїх осель примітивними прийомами ліній і плям .Так зароджувались початки мистецтва, графіки, що збереглись до нашого часу.

Люди завжди прагнули до краси ,знаходили високу насолоду в творчості. Що ж до графіки як етапу естампу ,як тиражного мистецтва ,то загально відомо, що вже стародавні єгиптяни ,як ассірійці вирізували в дереві певні зображення і знаки, а потім відбивали їх на цеглі і посуді, і т.д.

В стародавній Індії вирізали в дереві певні зображення і знаки, а потім

друкували на кольорових тканинах.

На сході ще задовго до нашої ери японцями і китайцями також було відоме вирізування на дереві. На заході стародавні греки і римляни вживали дерев'яні печатки для поміток предметів, тварин і рабів .Однак минуло ще півтора тисячі років нашої ери, аж поки людство почало користуватись графікою, як засобом тиражування, тобто друкарською технікою. ^

Стародавня грецька легенда, про народження мистецтва, розповідає, як дочка хіотського гончара, проводжаючи свого нареченого у військовий похід, бажаючи зберегти його образ обвела вугіллям на дверях профільний образ його голови. На сюжет цієї легенди Тарас Григорович Шевченко виконав ескіз олівцем.

Профіль милого дівчина обвела лінією, по старогрецьке цей процес називається „графо" (рисую, пишу). Зображений силует став символічним знаком, який завжди нагадував дівчині про коханого.

Так само знаками зображували тварин і різні предмети оточення. Ці

* с

знак ставали засобом порозуміння між людьми.

Ієрогліфи стародавніх єгиптян — це спосіб письма де малюнками передавались думки.

Згодом з окремих відібраних ієрогліфів утворився перший алфавіт на різних континентах світу люди по різному знаходили і полегшували собі шлях до порозуміння на основі малюнків і певних знаків.

Так наприклад китайці передавали знак сонця колесом, люина, що стоїть - означає силу, зігнута з палицею — старість, дві жінки поряд - сварка, і т.д.

У стародавніх римлян праобразом цифр служили пальці рук. Один, два, три, пальці писалися поруч вертикальними паличками, а п'ять - зі ставленням великого пальця й долоні, десять двох долонь. Інші цифри утворилися шляхом додавання цифри попереду або віднімання з тилу. ,

Розвиваючись протягом століть графіка збагатилася найрізноманітнішими художньо-технічними прийомами, що поступово набували свого вдосконалення, насамперед це стосується рисунка - основи всіх образотворчих и декоративних мистецтв, найважливішого супутника всіх творів графіки.

І. 2. Види графічного мистецтва

Живописець, графік, скульптор, архітектор, навіть інженер і вчений, щоб

образно викласти свої думки, звертається до рисунку. Під рисунком ми

розуміємо все виконане лініями і штрихами, під малюнком — виконане тоном

Іа. допомогою малювання пензлем. Рисунок і малюнок можуть бути

допоміжним засобом для всіх видів образотворчого і декоративного

мистецтва та архітектури. У графічному мистецтві рисунок і малюнок мають

також самостійне значення, як окремий вид художньої творчості. Станкові

рисунки з натури, з пам'яті, уяви зустрічаємо на виставках.

Головними елементами рисунка є лінія, штрих і пляма. Вони мають бути чорними на білому фоні, або навпаки, а також по різному сполучені. Коли твір виконаний тільки чорним і білим, то такий прийом звемо контрастним на відміну від тонального прийому, де зображення передається різними відтінками.

Самі тільки лінії вже відтворюють характер форм і відстаней між ними. Товсті лінії і стрижи, наприклад, великі чорні заголовки в газеті чи книзі або ж таки рисунки око завжди сприймає раніше дрібного і світлого тексту. Дерево, нарисоване товстими штрихами, також


Сторінки: 1 2 3 4 5