У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тема. Рельеф фасаду архітектурної споруди.

Мета: навчальна — сформувати уявлення про площинну скульптуру на прикладах мистецьких творів Старо-давнього Єгипту, Стародавньої Греції; розвиваюча — розвивати відчуття рівноваги, про-порційності та архітектурної цілісності. Тип уроку: комбінований.

Наочні матеріали: ілюстрації рельєфів Стародавнього Єгипту, Греції. Матеріали: дощечка, пластилін, стеки, фольга, олівець, ластик,

папір для ескізів.

Техніка: барельєф (площинна скульптура).

"<сце проведення: кабінет образотворчого (візуального) мистецтва, пленер.

податковий теоретичний матеріал для вчителя

Фасад — лицьовий бік архітектурної споруди. 4pfta — вид перекриття віконного або дверного отвору в архі-ЄКтУрній споруді (стрільчаста, напівциркульна).

Хід уроку

Перша година

І. Активізація уваги учнів

Оголошення теми та завдань першої години уроку.

II. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя.

Час минає. Змінюється вигляд населених пунктів, їх архітек-тура. Але, незважаючи на плин часу, до наших днів дійшли архі-тектурні шедеври, створені попередниками. Це й культові споруди (гробниці, храми, усипальниці), і громадські будівлі (театри, рату-ші, стадіони), і житлові приміщення тощо.

Згадуючи зодчих минулого, ми в першу чергу звертаємося до майстрів Стародавнього Єгипту, Греції. Архітектурним спорудам, особливо культовим, надавалось у ті часи дуже велике значення. Вони були символом величі богів, яких шанували мешканці країни, та прирівнених до них фараонів. Культові споруди будувались дуже великими із величезних кам'яних брил або висікалися у скелях. Прикладом можуть слугувати піраміди в Гізі та храм в Абу-Симбелі. Перед входом у храми єгиптяни встановлювали великі скульптурні зображення — коло си.

Культові споруди прикрашалися фресками та рельєфними зо-браженнями на колонах, стінах, фронтонах, які розповідали про життя та вчинки богів, фараонів.

Архітектурні споруди зводяться за певними правилами. Якщо для будівництва використовували важкий матеріал — камінь, споруда встановлювалася на строго горизонтальний фундамент. Це робило її міцнішою.

На фундамент встановлювали стіни з отворами для вікон і дверей або вертикальні кам'яні стовпи-колони в один чи декілька рядів. Перекривалися вони балками по горизонталі. Над ними закріплю-вали горизонтальне або двоскатне перекриття.

Учитель супроводжує розповідь демонстрацією наочних ма-теріалів.

Ми живемо в одному з наймальовничіших куточків України. Тут є чимало красивих громадських, культових і житлових буді-вель. Назвіть їх.

Які характерні особливості названих вами архітектурних спо-руд? Яка їхня загальна форма на плані (квадратна, прямокутна, базилікальна, хрестово-купольна), який вид перекриття (плоска покрівля, двоскатна, ламана), яким матеріалом ці будівлі покриті, якої форми вікна, двері (прямокутні, з арками тощо).

Для того щоб детальніше ознайомитись із архітектурними спорудами населеного пункту, історією їх створення, проведемо екскурсію.

Перед початком екскурсії вчитель проводить розподіл класу на творчі групи по 2—3 учні.

III. Екскурсія по населеному пункту

Під час екскурсії вчитель звертає увагу учнів на зовнішній вигляд архітектурних споруд, території, що до них прилягає; роз-повідає про їх історію.

Члени творчих груп виконують начерки архітектурних спо-РУД-

IV. Завершення години

ife Друга година

pp. Активізація уваги учнів

Оголошення завдань другої години уроку,

П. Постановка практичного завдання

РОЗПОВІДЬ учителя.

Ми ознайомилися з архітектурними спорудами населеного пункту, з їх особливостями. У кожного з вас залишилися певні

враження від побаченого. Кожна творча група виконала ескіз будівлі.

Сьогодні ви маєте свої враження передати на площині за до-помогою площинної скульптури (рельєфу). Вид рельєфу обираєте самі. Для цього ви приготували дощечки, на яких він буде вико-наний.

Зображення споруди ви можете виконати в три чверті, себто коли споруду ми бачимо під кутом (фасад і бік).

Під час виконання навчального завдання вам слід витримувати пропорції складових архітектурної споруди.

Учитель на дошці наводить приклад, як витримувати про-порції.

Роботу необхідно виконувати в такій послідовності:

1. Нанести на площину олівцем загальну форму архітектурної споруди.

2. Нанести за допомогою пластиліну елементи будівлі — сті-ни, фундамент, дах.

3. Намітити та вийняти за допомогою стека вікна, двері, інші елементи споруди, які заглиблюються в площину.

4. Виконати деталізацію роботи, нанести зображення об'ємних елементів споруди: колон, арок, скульптурні зображення, капітелі тощо.

Під час виконання завдання ви можете припуститися таких помилок: неправильно передати пропорції архітектурної споруди; роботу виконати з кривизною. Будьте уважні й постарайтеся цього уникнути.

III. Виконання практичного завдання

Учитель допомагає розподілити обов'язки в творчому колек-тиві й вирішити проблемні питання.

IV. Завершення уроку